Dzintaru koncertzālē uzstāsies talantīgās māsas Baiba un Lauma Skrides

2016. gada 23. aprīlī plkst.19.00 atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē notiks cikla "Dzimuši Latvijā" koncerts, kurā uzstāsies izcilās un starptautisko atzinību guvušās latviešu mūziķes – Baiba un Lauma Skrides!

Apdāvinātās māsas, kuras kopā koncertē jau kopš bērnības, tagad bauda klausītāju atzinību un aplausus slavenākajās Londonas, Berlīnes un Ņujorkas koncertzālēs. Dabiskums, muzikāla inteliģence, temperaments un virtuozitāte sajūsmina gan Baibas vijoles balsī, gan Laumas uzburtajās klavieru skaņās.

Koncerta ziemeļnieciskajā ainavā ar romantisku jūsmu un tautisku noskaņu iekļaujas zviedru klasiķa Vilhelma Stenhammara Vijoļsonāte, skandināvisku skaudrumu un melanholiju pauž Karla Nilsena Otrā sonāte. Savu Otro vijoļsonāti medusmēnesī uzrakstījis iemīlējies Edvards Grīgs. Līdzās ziemeļzemēm – Latvijas dabas skati Pētera Vaska "Mazajā vasaras mūzikā": gleznainā Abava 1985. gada saulainajā vasarā, plaša panorāma, un Vasks pirmoreiz raksta vijolei un klavierēm...

Latviešu vijolnieces Baibas Skrides dabisko muzicēšanu un aizrautību pamanījuši un novērtējuši klausītāji, ievērojami orķestri un pazīstami diriģenti visā pasaulē. Svaigs skatījums, muzicētprieks un nesamākslota brīvība raksturo talantīgās vijolnieces spēli, kas itin bieži izskan kopā ar orķestriem Berlīnē, Bostonā, Parīzē, Bavārijā, arī Londonā, Zviedrijā, Sidnejā, Nīderlandē un citviet. Baiba Skride sadarbojusies ar pasaules izcilākajiem diriģentiem, kuru vidū jāmin Andris Nelsons, Kristofs Ešenbahs, Pāvo un Nēme Jervi, Vasilijs Petrenko, Sakari Oramo, Juka Peka Saraste, Jons Stūrgordss un vēl citi zižļmeistari.

Šajā sezonā Baiba Skride pirmoreiz sadarbojusies ar Amsterdamas Karalisko Concertgebouw orķestri, kā arī atgriezusies Berlīnes filharmonijā, lai kopā ar Andri Nelsonu un Berlīnes filharmonisko orķestri atskaņotu Dmitrija Šostakoviča Pirmo vijolkoncertu. Vairākus koncertus vijolniece sniegusi Birmingemā, jo šajā sezonā ir Andra Nelsona reiz vadītā orķestra rezidējošā māksliniece. Līdz sezonas beigām iecerēts koncertēt kopā ar Stokholmas, Oslo, Helsinku, Cīrihes un Islandes orķestriem, arī BBC Velsas Nacionālo orķestri, Skotijas Karalisko Nacionālo orķestri un "Hamburgas filharmoniķiem".

Jau no agras bērnības vijolniece muzicējusi ģimenes lokā un ansambļa saspēles elastību un meistarību spoži izkopusi, koncertējot ar māsām Laumu un Lindu, kā arī mammu – pianisti Līgu Skridi. Šosezon Baibas Skrides skatuves partneri kamermūzikas programmās ir talantīgā argentīniešu čelliste Sola Gabeta un franču pianists Bertrāns Šamajū, savukārt duetā ar vienu no uzticamākajām partnerēm – pianisti Laumu Skridi – Baiba muzicēs tādās ievērojamās koncertvietās kā Vigmora zāle Londonā un Amsterdamas Concertgebouw. Kopš 2010. gada novembra Baibas Skrides instruments ir Stradivāri vijole Ex Baron Feilitzsch (1734.), ko viņai laipni aizdevis Gidons Krēmers.

Pianiste Lauma Skride plašu atzinību guvusi, atskaņojot vācu romantisma laika mūziku, kā arī klasiķu darbus. Viņas sniegumu bargie vācu kritiķi raksturojuši kā īpaši izteiksmīgu un jūtīgu, apbrīnojot toņa kvalitāti, spēcīgo enerģijas lādiņu un allaž nevainojamo virtuozitāti. Kā kamermūziķe un soliste Lauma Skride koncertējusi daudzviet pasaulē, par savu sniegumu Bēthovena festivālā Bonnā saņēmusi Bēthovena biedrības ikgadējo balvu — piemiņas gredzenu, kādu ik gadu pasniedz jaunam mūziķim.

Lauma ir jaunākā no trim māsām Skridēm. Klavierspēles studijas viņa uzsākusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie skolotājas Anitas Pāžes, turpinājusi Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolā pie profesora Folkera Banfīlda. Pianiste ar panākumiem piedalījusies prestižajā Marijas Kanalsas pianistu konkursā Spānijā un Klīvlendas Starptautiskajā pianistu konkursā Amerikas Savienotajās Valstīs, kā arī konkursos Zviedrijā, Somijā, Čehijā, Austrijā un Dienvidāfrikā, gūstot atšķirīgas atzinības.

Aizvadītajā sezonā Lauma Skride sadarbojusies ar Frankfurtes Radio simfonisko orķestri, Drēzdenes, Roterdamas, Hamburgas un Grankanārijas orķestriem; pieredzi uzkrājusi, koncertējot ar pasaulē atzītiem diriģentiem, kuru vidū ir Andris Nelsons, Kristjans Jervi, Anu Tali, Pēters Ružička, Jons Stūrgordss, Mario Venzago, Jorma Panula, Korneliuss Meisters un citi.

Uzticamāko Laumas Skrides kamermūzikas partneru vidū ir vijolniece Baiba Skride, ar kuru kopā pianiste muzicējusi jau ilgus gadus. Māsu duets kopā ar Dānijas Karalisko orķestri un Zviedrijas kamerorķestri pirmatskaņojis Hansa Abrahamsena jauno Dubultkoncertu, kā arī devies koncertturnejā ar Ungārijas Nacionālo filharmonisko orķestri. Lauma ar panākumiem koncertējusi arī tādos nozīmīgos kamermūzikas notikumos kā Šlēzvigas-Holšteinas un Reingavas mūzikas festivāli, kā arī Leipcigas Gewandhaus, atskaņojot visus Johannesa Brāmsa Klavierukvartetus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.91916895sec.