Uzzini 5 faktus par Jūrmalas greznāko daļu - Dzintariem

Šonedēļ Jūrmalā norisinās Jūrmalas festivāls ar grandiozu koncertu sēriju Dzintaru koncertzālē, ko papildinās Salsas nakts Dzintaru pludmalē un tradicionālie Jomas ielas svētki. Lielākā daļa pasākumu norisināsies kūrortpilsētas greznākajā daļā  Dzintaros, kas 19. gadsimtā bija iecienīta aristokrātu apmešanās vieta. Gatavojoties festivālam, Jūrmalas pilsētas Tūrisma informācijas centrs piedāvā piecus interesantus faktus par Dzintariem.

Nosaukta par godu Edinburgas princim

Vēsturiski Dzintari pazīstami kā Edinburga, kas nosaukta par godu Krievijas ķeizara Aleksandra II meitas Marijas precībām ar Edinburgas hercogu Alfrēdu. Kopš 1922. gada kūrortpilsētas daļa ieguva Dzintaru nosaukumu, kas atvasināts no vārda "dzintars".

Dzintaru vasarnīcas rajons – senākā koka apbūve Jūrmalā

Dzintari ir viens no greznākajiem rajoniem Jūrmalā ar vēsturisko plānojumu un vasarnīcu tipa koka apbūvi. Koka ēkām raksturīgi sīkrūšu logi, verandas un jumta izbūves, bet greznākajām, ko projektējuši tādi ievērojami arhitekti kā V. Bokslafs, E. Laube, K. Morbergs un citi, ir plaši dārzi, baseini, strūklakas un dārza skulptūras. Savulaik šīs mājas cēla turīgi rīdzinieki un iebraukušie Krievijas aristokrāti, tāpēc ēku plānojums ir vērienīgs un respektabls.

Pirmā slēgta tipa koncertzāle Latvijā

Dzintari ir slaveni ar unikālo arhitektūras pērli –Dzintaru koncertzāli, kas pēckara gados bija Jūrmalas koncertdzīves norišu centrs. Koncertzāles pirmsākumi meklējami jau 19. gs. beigās, kad tā bija pazīstama kā Edinburgas kūrmājas koncertdārzs. Koncertzāles komplekss ietver elegantu 20. gs. 30. gadu neoeklektisma stila koncertzāli – Mazo zāli, un akustiski izcilu 60. gadu vasaras segto koncertdārzu – Lielo zāli. Viss Dzintaru koncertzāles komplekss ir iekļauts Latvijas Kultūras kanonā.

Jūrmalas centrā atrodas 200 gadu veca priežu audze un aizsargājamie biotopi

Dzintaru mežaparks ir unikāls ar savu novietojumu, jo tā 14 hektārus lielā dabas pamatnes teritorija atrodas pašā Jūrmalas pilsētas centrā Dzintaros. Parka lielākā vērtība ir 200 gadus veca priežu audze un aizsargājamie biotopi - mellenāji, kas līdz mūsdienām saglabājušies neskarti. Mežaparkā atrodas arī 35 metrus augstais Dzintaru skatu tornis, no kura skatu platformas paveras skats uz Jūrmalas pilsētu un Baltijas jūras piekrasti.

Dzintaros uzcelta Latvijas lielākā būvuzņēmēja Kristapa Morberga vasarnīca

Vasarnīcas ēka celta 1883. gadā un piederējusi Latvijas lielākajam būvuzņēmējam, arhitektam un mecenātam Kristapam Morbergam. Vasarnīcas ēka ir neogotiskās koka arhitektūras piemineklis, kas 19. gs. beigās ieguva dzelzs lokšņu apdari. Vasarnīca paplašināta un pilnveidota līdz 1914. gadam. Ēku īpašnieks novēlējis Latvijas Universitātei. Vēlākajos gados veikta ansambļa ēku un interjeru restaurācija, un pie vasarnīcas izveidots dārzs ar eksotiskiem augiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68808603sec.