Ventspils piedāvā apskatīt vienīgo Latvijā paceļamo tiltu pāri Ventai

Kā Ojārs Vācietis reiz teica: “Pilsēta bez upes ir kā putns bez dziesmas.”, tādēļ pilsētas dzīvē, kurā ir upe, liela nozīme ir tiltam… Šoreiz uzzināsim ko vairāk par tiltu, kas šķērso Ventu.  Latvijā ir ap 2500 tiltu, bet Kurzemē ir divi īpaši - Liepājā izgriežamais tilts un vienīgais Latvijā paceļamais tilts pāri Ventai Ventspilī.

Mobili tilti ar kustīgu posmu kuģu satiksmes nodrošināšanai ir vietās, kur jāsalāgo dažādi transporta veidi. Mēdz būt paceļami (kā pie senajām pilīm), izgriežami, līdzīgi liftiem un pat saritināmi un saliekami tilti.

Ventas tilts būvēts 1963. gadā. Tilta vidējā daļa tika būvēta paceļama, taču tehnisku problēmu dēļ, tilts kā paceļams tā arī netika izmantots. Vecie ventspilnieki stāsta, ka reiz gan esot mēģināts tiltu iedzīvināt - pacelt pacēla, bet nevarēja to nolaist. Nācās lūgt Padomju armijai, lai sūta tankus palīgā… Tilts tolaik bija 13 m plats. Laika posmā no 1996. līdz 2001. gadam tika domātas dažādas versijas kā tiltu izmantot, līdz tika pieņemts lēmums veikt tilta rekonstrukciju.

Tilta rekonstrukcijas darbi tika uzsākti tikai 2009. gada augustā un jau 2010. gada pirmajos Ziemassvētkos tilts tika atklāts. Rekonstrukcijas laikā būtībā tika radīts pavisam jauns tilts – no vecās konstrukcijas tika saglabāti tikai upes balsti, tai skaitā arī divi vidējie telpiskie paceļamās daļas balsti. Mūsdienās tilta kopējais garums sasniedz 281.14 metrus, savukārt, platums izaudzis līdz 19.2 metriem un līdzšinējo divu braukšanas joslu vietā tagad ir četras – pa divām katrā virzienā, abās tilta pusēs ir ietves, no kurām viena apvienota ar veloceliņu. Tilta divpusēji  paceļamo daļu veido divi posmi, to atvēršanās leņķis ir 85 grādi un kuģu ceļa platums pie atvērta tilta ir 31.37 metri.

2011. gada nogalē tilts pār Ventu piedzīvo savu spozmes mirkli - tas iedegas īpašā apgaismojumā, kas izgaismo ne tikai balstus, bet arī uz katras laternas veido izgaismotus spārnus, kļūstot par ievērojamu pilsētas gaismas mākslas objektu.

No katra kuģa, kura vajadzībām tiek pacelts tilts, iekasē speciālu tilta nodevu. Ir noteikts, ka tilts netiek pacelts no plkst. 7 līdz 9, kad iedzīvotāji steidzas uz darbu, un vakarā no plkst. 17 līdz 19, kad vairums atgriežas mājās. Tilts netiek pacelts arī gadījumā, ja vēja ātrums ir lielāks par 14 m/s un pērkona negaisa laikā.

Tilta paceļamo mehānismu vadības pults, pieci monitori, atrodas Ostas kapteiņa dienestā.  Par tilta pacelšanu satiksmes dalībnieki vispirms tiek brīdināti. Brīdinājuma signāli ļauj ne vien laikus pamanīt to, kas notiek uz tilta, bet arī izvēlēties piemērotāku veidu, kā turpināt ceļu – piemēram, nogriezties uz Apvedtiltu, bet varbūt piebremzēt un paskatīties, kā tilts paceļas un nolaižas.

Tiesa, gadās cilvēki, kuri nemana ne pirmo, ne otro, ne trešo brīdinājumu.  Viss uz tilta notiekošais tiek fiksēts novērošanas kamerās, tāpēc smaidiet - jūs filmē!

Vai zināji, ka?  Kopumā pasaulē ir 175 paceļamie tilti. Pirmais speciāli kuģošanas nodrošināšanas vajadzībām uzbūvētais paceļamais tilts, kurš darbojas vēl šodien, ir Tauers Londonā (būvēts laika posmā no 1886. līdz 1894. gadam), savukārt visvairāk dažāda veida paceļamo tiltu ir Čikāgā – 38. Plaši pazīstami ir arī 19 Sanktpēterburgas (Krievija) paceļamie tilti pāri Ņevai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.03320098sec.