Ventspilī koncertā godinās komunistiskā genocīda upuru piemiņu

Pieminot Latvijas vēstures tumšākās lappuses, 25. martā plkst. 19.00 koncertzālē “Latvija” izskanēs jauktā kora “Ventspils” un Ventspils Kamerorķestra programma “Asins tīrums”, kuras atskaņojumā piedalīsies arī ērģelnieks Aigars Reinis un tenors Mārtiņš Zvīgulis. Diriģents Aigars Meri.

Koncerta programmā iekļauti divi skaņdarbi – Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija do minorā op. 110a, ko izpildīs Ventspils Kamerorķestris, un Jāņa Kalniņa kantāte “Asins tīrums” Aigara Reiņa, Mārtiņa Zvīguļa un jauktā kora “Ventspils” priekšnesumā. Muzikālo materiālu papildinās muzikoloģes Lienes Jakovļevas stāstījums.

Kamersimfonijas pamatā ir Dmitrija Šostakoviča astotais stīgu kvartets, kas sarakstīts 1960. gadā. Tolaik morāli sagrautais komponists labi apzinās, ka šādu soli sper, lai izvairītos no represijām, tomēr tas nemazina viņa nicinājumu pret savu izvēli. Ja eksistē “varas salauzta cilvēka mūzika”, tad astotais stīgu kvartets ir raksturīgs piemērs.

“...lai kā es arī censtos, kinofilmas mūziku vēl neesmu uzrakstījis. Tās vietā uzrakstīju idejiski kaitīgu un nevienam nevajadzīgu kvartetu. Es iegrimu pārdomās, par savu nāvi un bērēm. Diez vai kāds uzrakstīs skaņdarbu manai piemiņai, tādēļ nolēmu to uzrakstīt pats. Kvartetā esmu izmantojis tēmas gan no savām simfonijām – pirmās, astotās, desmitās, gan arī tēmas no Trio, koncerta čellam un orķestrim, “Lēdijas Makbetas”, R. Vāgnera “Dievu mijkrēšļa” sēru marša un P. Čaikovska sestās simfonijas,” tā skaņdarba tapšanas vēsturi raksturo pats autors vēstulē savam draugam Īzakam Glikmanam.

1967. gadā ar autora atļauju Rūdolfs Baršajs veic kvarteta pārlikumu stīgu instrumentu orķestrim, kas tādējādi iegūst nosaukumu Kamersimfonija.

Jāņa Kalniņa kantāte “Asins tīrums” komponēta 1958. gadā ar Džona Oksenhema dzeju un Jaunās Derības tekstiem. Tās sākotnējā versija ir angļu valodā. Tomēr kantātes pirmatskaņojums kavējas, un tam par iemeslu ir koru vēlme skaņdarbu dziedāt latviski, bet komponists īsti nav ar mieru mainīt tekstu. Autoram tiek izteikti arī rosinājumi veidot instrumentāciju orķestrim, bet arī šeit rodas domstarpības – Kalniņš vēlas rakstīt lielam orķestrim, kas savukārt liek šķēršļus kantātes atskaņojumam finansiālu iemeslu dēļ.

Beidzot Jānis Kalniņš piekāpjas, Valda Dreimane latvisko Oksenhema tekstus, un tulkojums tiek atzīts par labāku nekā oriģināls.

1984. gada decembrī Ņujorkas latviešu baznīcā Jonkersā notiek kantātes “Asins tīrums” pirmatskaņojums. Ņujorkas latviešu kori diriģē Andrejs Jansons, dzied Mārtiņš Aldiņš (tenors), pie ērģelēm Marta Prāmniece. 1989. gada jūlijā kantāte pirmoreiz izskan Latvijā – Rīgas Domā.

Pats komponists tā arī neuzraksta orķestra versiju. Šo darbu 1990. gadā veic Andrejs Jansons. Orķestra versijas pirmatskaņojums notiek 1991. gada janvārī Rīgas Mateja baznīcā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58032489sec.