Ventspilī notiks Maikla Gordona «Amplified» pirmatskaņojumi

23. un 24. aprīlī Ventspilī, koncertzālē “Latvija” ar amerikāņu komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) skaņdarba “Amplified” atskaņojumu sēriju noslēgsies mākslinieka Rūdolfa Bekiča (Rudolf Bekic) un vēl kādu veidotā telpa-instalācija “Nabaga pasakas”.

“Nabaga pasaku” noslēgumā ar vairākiem koncertiem ierobežotam klausītāju lokam pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos komponista Maikla Gordona darbs “Amplified” elektrisko ģitāru kvartetam īpaši šim notikumam veidota “Pastiprināta kvarteta” jeb lietuviešu mūziķu Prana Kentras (Pranas Kentra), Aida Tamuleviča (Aidas Tamulevičius), Deimanta Baļa (Deimantas Balys) un Dominika Norkūna (Dominykas Norkūnas) izpildījumā. Skaņdarba atskaņojums turpina gada ievadā aizsākto “Gordoniādi”, kad Ventspilī mākslinieku Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša veidotajā “Biežņā” izskanēja komponista darbs sešiem sitaminstrumentiem “Timber”.

Pirms aptuveni divpadsmit gadiem pazīstamais amerikāņu komponists, viens no kolektīva “Bang On A Can” dibinātājiem Maikls Gordons, visticamāk, neplānoja un neiztēlojās, ka viena otrai sekojošas četras kompozīcijas viena instrumenta kamersastāviem kļūs par savdabīgu ciklu. Toreiz, 2009. gadā, sitaminstrumentu ansambļi “Slagwerk Den Haag” un “Mantra Percussion”, kā arī deju kompānija “Club Guy & Roni” komponistam pasūtināja jaundarbu. Gordons tolaik bija daudz spēka veltījis vairākām lielformāta partitūrām un pēc orķestra darbiem “Decasia” un “Dystopia” jutās noguris no tonalitātes un orķestrācijām. Gribējās ko tīru, atbrīvojošu, rituālu. Līdz ar nolūku izmantot vienu instrumentu kameransambļa apstākļos, radās skaņdarbs “Timber” – mūzika sešiem vienādiem koka sitaminstrumentiem jeb “simantrām”. Gordons šo skaņdarbu iztēlojās kā ceļojumu tuksnesī, kurā sajūta par nepieciešamību izdzīvot skarbos apstākļos attīra prātu un raisa vīzijas. Ar laiku sekoja vēl trīs citi skaņdarbi – “Rushes” septiņiem fagotiem (2012. g.), “Amplified” četrām elektriskajām ģitārām (2015. g.) un “8” astoņiem čelliem (2018. g.). Katrs no skaņdarbiem kā ceļojums, kā skaniska, fiziska un prāta pieredze, kas tiklab ir viens. Viena “Gordoniāde”.

Jau iepriekš stāstīts, ka Lielajā piektdienā, 15. aprīlī, koncertzāles “Latvija” Mazās zāles durvis vērs “Nabaga pasakas” – mākslinieka, scenogrāfa Rūdolfa Bekiča un vēl kādu kopīgi veidota telpa. Šodien svarīgie jautājumi par ilgtspēju, resursu ierobežotību, izskata dominanti pār citām kvalitātēm, “zīmēšanos” ir mudinājuši autoru un komandu radīt savā ziņā “nabadzīgu” atmosfēru, kas sasaucas ar t. s. arte povera kustībai raksturīgo vizuālo valodu un domāšanas veidu aizvadītā gadsimta 60. un 70. gadumijā Itālijā. Divdomība nosaukumā izvēlēta, lai apmeklētājus aicinātu padomāt gan par “nabaga stāstiem”, “nabaga literatūru”, kas šajos laikos, kurus nosaukt par “ne vienkāršiem” būtu mazākais, nav pirmo nepieciešamību saraksta augšgalā, gan par konkrētiem prozas darbiem, kuros pazemība, pieticība un vispārcilvēcība joprojām tiek uzskatīta par tikumu.

Telpa, kas no 15. aprīļa ik pievakari būs atvērta apmeklētājiem bez maksas, ir sava veida citāds turpinājums piedzīvotajai un pārsteidzošajai “Biežņai”, kas gadumijā daudziem koncertzāles apmeklētājiem kļuva par meditācijas vietu. Uz “Nabaga pasakām” ikviens aicināts līdzi ņemt gan savu lasāmvielu, gan izvēlēties to uz vietas, gan vakaros piedzīvot lasījumus un stāstu stāstīšanu Liepājas aktieru kompānijā.

Biļetes uz Maikla Gordona skaņdarba “Amplified” atskaņojumu sēriju, kas notiks 23. un 24. aprīlī koncertzālē “Latvija”,  nopērkamas “Biļešu Paradīzes” tīklā. Katrs no četriem koncertiem pieejams ierobežotam – 20 klausītāju – lokam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78847504sec.