Ventspils starptautiskais ziedu paklāju festivāls – vienīgais Latvijā

Ventspils kā ziedu pilsētas lepnums ir starptautiskais ziedu paklāju festivāls, kas ir tradīcija ar jau vairāk nekā 20 gadus senu vēsturi. Starptautiskais ziedu paklāju festivāls, kas šogad dalībniekus pulcēs jau 21. reizi un vienos ar devīzi «Ziedu virpulis», savulaik bija pirmais šāda veida notikums Baltijā un joprojām ir pirmais un vienīgais Latvijā.
Ventspils ir unikāla ar pilsētas ziedu noformējumu. Tam par iemeslu ir gan Ventspils iedzīvotāju mīlestība pret skaistumu un ziediem, gan arī Ventspils pašvaldības mērķtiecīgs un, gadiem ejot, arī pēctecīgs darbs. «Viss, kas ir saistīts ar ziediem, ar krāšņumaugiem, Ventspilī ir ļoti augstā vērtē,» pauž Ventspils domes deputāts, starptautiskā ziedu paklāju festivāla žūrijas komisijas priekšsēdētājs Didzis Ošenieks. Līdz ar to Ventspilī neiztrūkstošs ir arī starptautiskais ziedu paklāju festivāls, kas šogad notiks jau 21. reizi.

Starptautiskā ziedu paklāju festivāla idejas autore un dibinātāja ir florista amata meistare, floristikas meistardarbnīcas «Ziedu dizains» vadītāja Riona Ēce. Kopš 2002. gada ziedu paklāju festivāla organizēšana uzticēta pašvaldības SIA «Ventspils labiekārtošanas kombināts».

Ideja Ventspilī organizēt ziedu paklāju festivālu – tam laikam ko jaunu un vēl nebijušu – R. Ēcei radās, 1990. gados piedaloties floristikas kursos Šveicē, kur tika pieminēta tāda ziedu kārtošanas tehnika kā puķu paklāji, kas tiek veidoti, birdinot ziedlapas. R.Ēces ideju atbalstīja Aija Žagariņa – florista amata meistare, «Floristu skolas A-Ž» dibinātāja un jau arī ilggadēja ziedu paklāju festivāla žūrijas pārstāve un atbalstītāja. Ņemot vērā, ka Ventspilī kā Baltijas jūras piekrastes pilsētā valdošie laikapstākļi nav piemēroti no ziedlapām kārtotiem puķu paklājiem zem klajas debess, kopīgi tika rasta ideja pamatni veidot no smiltīm piepildītām bretēm un floristikas oāzēm augu stiprināšanai. Ziedu paklāju festivāla ideju atbalstīja Ventspils pašvaldība, un tā aizsākās viens no ziedošākajiem un gaidītākajiem vasaras notikumiem Ventspilī, kas tradicionāli ir daļa no Ventspils Pilsētas svētkiem.

Pirmo reizi starptautiskais ziedu paklāju festivāls Ventspilī notika 2001. gadā. Tobrīd tas bija pirmais un vairākus gadus arī vienīgais šāda veida notikums Baltijā. Šodien tas joprojām ir pirmais un vienīgais Latvijā un reizē arī apjomīgākais starp visiem floristikas jomas pasākumiem valstī, apstiprina Latvijas Floristu apvienības valdes priekšsēdētāja Gunita Lazdiņa. Jau kopš pašiem pirmsākumiem ziedu paklāju festivāls ir ne tikai konkurss, kurā valda veselīgs sacensības gars, un krāšņs pasākums, ko apmeklē ziedu un skaistuma mīļotāji no visas Latvijas un aizrobežas, bet reizē arī kā floristikas jomas pārstāvju salidojums. «Šādos pasākumos ārkārtīgi svarīga ir kopības sajūta – tas ir tas, kas piesaista cilvēkus,» komentē A. Žagariņa, piebilstot, ka dalībnieki vairākkārt dalījušies pozitīvās atsauksmēs. Tāpat dalība Ventspils starptautiskajā ziedu paklāju festivālā ir prieks par kopā pavadīto laiku, par satikšanos ar kolēģiem, par skaistuma radīšanu un tā dāvāšanu citiem, jo, kaut arī starptautiskajam ziedu paklāju festivālam kā tradīcijai jau ir pāris desmitus gadu sena vēsture, ziedu paklāji joprojām raisa apbrīnu.

Šogad 21. starptautiskais ziedu paklāju festivāls, kas notiks Ventspils Pilsētas svētku laikā – no 4. līdz 6. augustam –, izziņots ar vairākiem jaunumiem. Pārceļoties no ilggadējās norises vietas – Ostas ielas promenādes –, pirmo reizi ziedu paklāji tiks veidoti pašā Ventspils centrā – Lielajā laukumā līdzās koncertzāles «Latvija» un Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkai un strūklakai «Fregate “Valzivs”». Kopējais naudas balvu fonds festivāla uzvarētājiem ir 1600 eiro, taču papildus tam katrai komandai, kas būs veikusi uzdevumu atbilstoši konkursa nolikumam, tiks nodrošināta garantētā naudas balva 400 eiro apmērā. Visiem dalībniekiem festivāla laikā tiks nodrošināta bezmaksas nakšņošana Ventspils naktsmītnēs, kā arī dāvināts ielūgums uz Pilsētas svētku noslēguma pasākumu Reņķa dārzā.
21. starptautisko ziedu paklāju festivālu organizē pašvaldības SIA «Ventspils labiekārtošanas kombināts» sadarbībā ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādi «Ventspils Kultūras centrs», florista amata meistari, starptautiskā ziedu paklāja festivāla idejas autori un dibinātāju Rionu Ēci, kā arī florista amata meistares Aijas Žagariņas «Floristu skola A-Ž».

Plašāka informācija par festivāla norisi un noteikumiem pieejama konkursa nolikumā PSIA «Ventspils labiekārtošanas kombināts» mājas lapā www.vlk.lv. Papildus informācijai aicinām rakstīt ziņu uz e-pasta adresi vlk@ventspils.lv, zvanīt pa tālr. 636 22747 vai personīgi sazināties ar Ingu Reinholdi (e-pasta adrese: inga.reinholde@ventspils.lv; tālr. 26521335).


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.91924715sec.