Cēsu Izstāžu namā tiks atklātas jaunas izstādes

2019. gada 1.februārī, Cēsu Izstāžu namā tiks atklātas jaunas izstādes. Plkst.16.00 tiks atklāta Aleksandra Luhaera izstāde "Noskaņu variācijas", savukārt plkst.17.00 Daces Dēliņas-Lipskas izstāde "Saucējas". Izstādes būs aplūkojamas līdz 3. martam.

Aleksandra Luhaera izstāde "Noskaņu variācijas"

Aleksandrs Luhaers mākslā ir savrupa, patstāvīga ceļa gājējs – pašmācības ceļā apguvis glezniecības tehnikas noslēpumus: amata rokasgrāmatās, vecās receptēs, rakstos, izstādēs, reprodukcijās smēlies zināšanas, kā vecmeistari darinājuši savas gleznas, kāpēc krāsas uz senajiem audekliem ir satumsušas un kā nepieļaut kļūdas. Aleksandra gleznas pārsteidz ar savu krāsu dzidrumu, smalko toņu pāreju, atklāj dabas neatkārtojamo mainīgo un reizē mūžīgo skaistumu. Apbrīnojamas ir Aleksandra darbaspējas, talantu daudzveidība. Muzikalitāte. Paguvis dot stabilu ieguldījumu ģimenei. Aizvadītajās darba gaitās Latvijas mežos smēlies iedvesmu daudziem audekliem, gleznojis puķes, portretus, ainavas. Daudzi darbi atraduši savu vietu privātkolekcijās Latvijā un aiz robežām. Izstādē aplūkojami pēdējā desmitgadē gleznotie audekli.

Daces Dēliņas-Lipskas izstāde "Saucējas"

Kurzemes košā rota - suitenes - ir gana šarmantas, lai par viņām runātu un domātu atkal un atkal, ik reizi pieskaroties citai dimensijai. Suitu gara spēks un unikālais pašsaglabāšanās instinkts, apvienojumā ar spožu krāsainību tērpos, mākslinieci savaldzināja pirms trim gadiem, kad radās pirmais impulss doties mākslas ekspedīcijās, lai iepazītu, izzinātu, atklātu un gleznotu.

Antropoloģiskie ceļojumi Daci Dēliņu-Lipsku aizveduši pie līdzīgām etniskām kopienām ar spēcīgām senām tradīcijām kaimiņos Igaunijā – setiem un Kihnu salas iemītniekiem.

Gleznu ciklā "Saucējas" blakus košajām kurzemniecēm apdziedātas staltās setu sievas un kihnietes. Sievu arhetipiskais tēls ir gana jaudīgs, lai uzņemtos saucējas lomu. Tādējādi izstāde "Saucējas" pārtapusi laikmetīgā vēstījumā par nacionālās identitātes tēmu.

Pirmizrādi izstāde piedzīvoja Liepājas muzejā. Cikla darbi, svinot Latvijas simtgadi, tika eksponēti Sanktpēterburgas laikmetīgās mākslas muzejā Erarta un Igaunijas Nacionālajā muzejā Tartu. Tagad košās "Saucējas" būs apskatāmas Cēsīs.

Dace Dēliņa-Lipska dzimusi Rīgā. Latvijas Mākslas akadēmijā studējusi modes dizainu un glezniecību, 2002.gadā iegūstot mākslas maģistra grādu. Savā radošajā darbībā apvieno vizuālā tēla radīšanu, modes ilustrāciju un glezniecību.

Mākslinieces darbi atrodas muzeju kolekcijās Latvijā, Ruckas mākslas rezidenču centrā, privātkolekcijās Latvijā, Itālijā, Dānijā, Zviedrijā, Vācijā un ASV.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39467382sec.