Unikālā multimediju performancē Cēsīs atdzimst Latvijas simbolisma mantojums

2020. gada 29. maijā Cēsu Pilsmuižas klētī atklāta unikāla izstāde "Multimediju performance SIMBOLISMS", kas ir veltījums simbolismam Latvijas mākslā un kurā jaunās krāsās, skaņās un kustībā uzmirdzēs vairāk nekā 40 spilgtākās tā laika gleznas.

Virtuālā mākslinieku veidotā animācijas performancē būs redzami tādu latviešu vecmeistaru kā Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Johana Valtera, Pētera Kalves, Rūdolfa Pērles u.c. autoru darbi, kas savulaik Latvijas valsts simtgades ietvaros izstādīti Parīzē, Orsē muzejā. Mūsdienīgiem tehnoloģiskajiem risinājumiem veidotā izstāde ir ļoti labs veids, kā ar mākslu iepazīstināt bērnus.

Šis ir jau otrais Digitālā izstāžu nama "Lumiere" multimediālais projekts, ko var šobrīd aplūkot Cēsīs – Cēsu pils tornī ir izveidota unikāla izstāde – performance par Cēsu pils stāstu, kas ielūkoties nozīmīgākajos pils vēstures notikumos un sajust to atmosfēru.

Izcilais pianists Andrejs Osokins ieskaņojis melodijas katram mākslas darbam un visam priekšnesumam kopumā, interpretējot triju izcilo latviešu simbolisma laika skaņražu - Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa un Jāņa Mediņa darbus. Unikālo skaņu celiņu papildina Edvarta Virzas, Fallija, Zemgaliešu Birutas dzeja, ko ierunājuši aktieri Sandra Kļaviņa, Voldemārs Šoriņš un Jēkabs Reinis. Jaunās multimediālās izstādes tēmas ir Mīts-Cilvēks-Daba.

Multimediālā simbolisma mākslas izstāde ir digitāli izglītojošs mākslas-mūzikas-literatūras projekts, kas īpašā mākslas performancē iepazīstina ar izcilu Latvijas kultūras personību daiļradi 20.gs. sākumā. Pateicoties labākajiem multimediālās jomas māksliniekiem, izstāde ir izveidota mūsdienīgā tehnikā, lai tā ar savu sniegumu vienlīdz aizrautu gan mākslas pazinējus, gan arī tādus, kas līdz šim ar to ir bijuši sveši, tostarp arī bērnus. Izstādes pamatā ir Latvijas vecmeistaru gleznas, daļu no tām pirms diviem gadiem Baltijas simbolisma mākslas izstādē "Nepieradinātās dvēseles" Parīzē, Orsē muzejā aplūkoja vairāk kā 300 000 apmeklētāju. Īpaši radītas kustīgas animācijas, atrasta to laiku un sajūtu raksturojoša mūzika un dzeja atdzīvina telpu neparastā piedzīvojumā un ļauj gūt priekšstatu par to, cik mūsu mākslinieki ir bijuši spēcīgi simbolisma mākslā," atzīst Digitālā izstāžu nama "Lumiere" vadītājs Renārs Sproģis.

Šī Latvijai unikālā digitālā mākslas izstāde būs apskatāma daudzos reģionos un lielākajās pilsētās. Līdz 20. septembrim tā atradīsies Cēsu Pilsmuižas klētī, bet no 30. septembra tā priecēs arī Liepājas muzeja apmeklētājus. Savukārt nākamgad izstādi plānots izstādīt Rīgā un citviet Latvijā.

 Ceļojošo multimediālo simbolisma izstādi veido Latvijā un pasaulē atpazīstami videomākslinieki Māra Kalves vadībā, skaņu dizainu veidojis Ernests Ansons, to producē Leonarda Ķestere. Katra glezna tiek parādīta, izmantojot plašu mūsdienu tehnoloģiju klāstu – piemēram, klasiska stop-motion animācija, slāņu video apstrāde, telpiskas gaismas 3D modelēšana virtuālā telpā.

Izstādi producējusi biedrība "Live Latvija" sadarbībā ar Digitālo izstāžu namu "Lumiere", kuram šī ir otrā tā veidotā izstāde – tās veiksmes stāsts ir multimediālais projekts par Cēsu pils vēsturi, ko var jau otro gadu redzēt Cēsu muzeja pils tornī. Pērn četru mēnešu laikā to noskatījās vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Projekta partneris ir Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Multimediju darbā izmantoti mākslas darbi no Zuzānu kolekcijas un privātkolekcijām, kā arī no LNMM plašā krājuma. Projekts sadarbojas ar valsts, pašvaldību un nevalstiskām institūcijām: Vides Risinājumu institūtu, Lauku atbalsta dienesta programmu LEADER, biedrību "Cēsu rajona lauku partnerība", Attīstības finanšu institūciju ALTUM, Cēsu novada pašvaldību, Liepājas domi.

Izstāde atradīsies Cēsu Pilsmuižas klētī, Pils laukumā 9, Cēsīs. Tā būs atvērta katru dienu: no svētdienas līdz ceturtdienai no pulksten 10:00 – 18:00, bet piektdien un sestdien no 10:00 – 20:00. Tās rīkotāji nodrošina ar Covid-19 saistītos piesardzības pasākumus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67400599sec.