Šonedēļ aizsāksies tradicionālā Cēsu mākslas festivāla teātra izrāžu skate Grand Prix

Šonedēļ, Cēsu mākslas festivāla ietvaros, Koncertzālē “Cēsis” aizsāksies par tradīciju kļuvusī teātra izrāžu Grand Prix skate. 4. augustā skatītājiem būs iespēja vērot Liepājas teātra izrādi “MALЫŠ”, 15. augustā – Dailes teātra “Elpa”, savukārt 26. augustā ciklu noslēgs Valmieras drāmas teātra izrāde “Labie cilvēki”. Izrāžu atlasi veikusi teātra kritiķe, Zane Radzobe.

Teātra izrāžu skate aizsāksies 4. augustā, plkst. 19.00, kad Cēsīs viesosies Liepājas teātris ar izrādi “MALЫŠ”. Režisora Dmitrija Petrenko iestudējums vēsta par 1941. gadu, kad kādai meitai tiek atņemts tēvs, kuru izsūta uz Sibīriju. 1944. gads uz Latviju karot atved kādas Sibīrijas mātes dēlu. Divas ģimenes tiek šķirtas, bet abu likteņi negaidīti savijas, kad tēvs Sibīrijā iepazīstas ar māti, bet dēls Latvijā sāk dzīvot ar meitu. Šī izrāde nav par vēsturi, bet par ilgām pēc mājām, cilvēka spēku un vienlaikus bezspēcību, naidu un vienlaikus mīlestību, un par pieaugšanu. Lugas autors ir viens spilgtākajiem mūsdienu Lietuvas dramaturgiem Marjus Ivaškevičs. Lomās – Kaspars Gods, Ilze Trukšāne, Karīna Tatarinova un Mārtiņš Kalita.

15. augustā plkst. 19.00 skatītāji varēs vērot vēl vienu režisora Dmitrija Petrenko iestudējumu – britu dramaturga Dankana Makmillana lugu “Elpa”, kas pirmizrādi Dailes teātrī piedzīvoja vien pagājušā gada vasarā. Stāsts ir par sievieti un vīrieti. Kad viņiem ienāk prātā doma par bērnu, to pavada daudzi iemesli, kāpēc tā nav laba ideja.

Piemēram, zemeslode taču iet bojā, tāpēc atbildīgi būtu nevis radīt bērnus, bet stādīt mežus... Tomēr vairums cilvēku rada pēcnācējus, nevis domā, kā atveseļot zemeslodes plaušas. Tad kāpēc viņi tagad ir apjukuši? Šajā viena cēliena mīlestības stāstā skatītājiem būs iespēja nepārprotami ieraudzīt pašiem sevi, esot par lieciniekiem mīloša pāra savstarpējām attiecībām mūža garumā un atklājot krietnu savas dzīves komisma devu, kas ikdienas steigā pārtapusi par bailēm, šaubām, par “lielo” lēmumu pieņemšanu, rūpēm par pasauli un attiecību saglabāšanu.

“Dmitrija Petrenko “Elpa” ir kas vairāk par atpazīstamu laikmetīgu attiecību inventarizāciju. Cauri kā no sieviešu žurnālu lappusēm nākošajiem tekstiem mirdz smalka psiholoģija un cilvēcisku attiecību sarežģītība. Izrādei ir divi aktieru sastāvi, katrs ar savu stāstu. Cēsīs Dailes teātris rādīs gados jaunāko – Aneti Krasovsku un pērn Spēlmaņu nakts labākā jaunā skatuves mākslinieka balvu ieguvušo Kārli Arnoldu Avotu. Viņu variantā Elpa ir par brīnumu – to, ka vienalga, cik reizes pasaules vēsturē arī skanējuši vārdi, katram tie reiz skan pirmo reizi,” izrādi raksturo skates veidotāja Zane Radzobe.

Grand Prix skati 26. augustā, plkst. 19.00 noslēgs Valmieras drāmas teātra izrāde “Labie cilvēki”. Režisores Ineses Mičules iestudējums balstīts uz 2011. gadā sarakstīto amerikāņu dramaturga un scenārista, Pulicera prēmijas laureāta Deivida Lindsija-Ebēra (1969) daudzkārt godalgoto, tai skaitā arī prestižai amerikāņu Spēlmaņu nakts Tony Awards balvai nominēto lugu „Labie cilvēki” (Good people). Šis ir mūsdienīgs stāsts par dzīves pārbaudījumiem, kuri tiek uzlikti labiem cilvēkiem. Tā centrā – jauna sieviete Mārgareta, kuru piemeklē dažādas likstas gan darbā, gan privātajā dzīvē. Mārgaretas dzīve nav viegla, taču viņas ticība un paļaušanās labajam ikvienā cilvēkā, humors un pacietība liek ieraudzīt un vērtēt apkārt notiekošo citādā gaismā. Kad Mārgareta satiek savu jaunības dienu mīlestību – nu jau bagātu un veiksmīgu cilvēku – atklājas, ka kultūrā, kur nemitīgi tiecoties piepildīt sapni par laimīgu dzīvi, cilvēks tomēr jūtas iztukšots. Zane Radzobe min, ka lai arī dramaturgs, iespējams, tā nedomā, bet Valmieras drāmas teātra iestudējums gan pārliecina – visi cilvēki ir labi cilvēki. Stāstam tas piedod arī savu devu sentimenta un skumju, kas tomēr nespēj aizēnot faktu – šī ir brīnišķīga komēdija. Par dzīvi. Lomās – Elīna Vāne, Aigars Apinis, Dace Everss, Rihards Jakovels, Diāna Krista Stafecka, Baiba Valante.

Teātra izrāžu Grand Prix skati Cēsu mākslas festivāls rīko sadarbībā ar Koncertzāli “Cēsis”.

Festivāla teātra izrāžu skati būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu.

Cēsu Mākslas festivāls norisināsies līdz 15. augustam. Tā ietvaros ar septiņiem lielformāta latviešu mākslinieku jaundarbiem Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā norisinās laikmetīgās mākslas izstāde “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli”. Raiskumkrogā skatāma SEB stipendijas glezniecībā 2020 laureātes Madaras Kvēpas izstāde “Vesels”. Savukārt festivāla noslēgumā 14. augustā Cēsu pils parka estrādē izskanēs Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešais cēliens.
Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, festivāla ģenerālsponsora Latvijas Mobilā Telefona, enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power", Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, projekta “Kultūrtelpa”, Cēsu novada domes, koncertzāles "Cēsis", kā arī uzņēmumu “Moller Auto”, „GroGlass“, fineArtPrint.lv, Rucka un “Priekuļu bloks” atbalstu.

14. augusta Riharda Vāgnera operas “Valkīra” III cēliena koncertiestudējumu būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu. Savukārt izstādes “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli” un “Vesels” var apmeklēt jebkurš interesents, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

Mākslas festivāla “Cēsis 2021” biļetes iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā, kā arī festivāla norises vietās. Festivāls, kā ierasts, piedāvā īpašas biļešu atlaides senioriem, skolēniem, studentiem un skolotājiem. 10% atlaide festivāla notikumu biļetēm pieejama arī SEB bankas klientiem. Vairāk par atlaidēm iespējams uzzināt biļešu iegādes vietās, kā arī festivāla mājaslapā.

Plašākai informācijai par mākslas festivālu “Cēsis 2021” sekojiet www.cesufestivals.com vai festivāla Facebook lapā.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53215694sec.