Izdzīvosim vēsturi Muzeju naktī un viduslaiku svētkos - maijā Cēsu pils kompleksā

Jau par tradīciju kļuvis Cēsīs padarīt īpašu Muzeju nakts pasākumu. Cēsu Vēstures un mākslas muzejs, aktualizējot ūdens nozīmi, gan pilsētas vēsturē, gan kopējā pasaules ekoloģijā, savu Muzeja nakti rīko ar devīzi „Vai ūdens Cēsīs vēl aizvien ir dzīvs?”. Cēsnieki un pilsētas viesi Cēsu Pils kompleksā būs gaidīti, lai baudītu nakts atmosfēru Pils dārzā, piedalītos dažādās atrakcijās, orientēšanās sacensībā, iepazītos ar izstādēm, noskatītos brīvdabas kino un muzikālus priekšnesumus, izzinātu vēsturi un meklētu atbildes uz šo jautājumu.

Fotomākslinieki, fotografēšanas profesionāļi un cienītāji aicināti piedalīties Muzeja nakts foto konkursā „Ūdens. Dzīvība.”, piedāvājot savu redzējumu par ūdens un dzīvības mijiedarbību, par ūdens skaistumu un spēku, par tā ietekmi uz tīru pasauli, par dziedinošām spējām un pārvērtībām.

Savukārt Cēsu novada 5.klašu skolēni aicināti piedalīties zīmējumu konkursā „Es gribu tīru pasauli!” Šis konkurss norisināsies no 20. aprīļa līdz 7. maijam, un konkursam iesniegtie darbi tiks izstādīti 15. maijā Cēsu izstāžu namā. Uzvarētājus, tāpat kā foto konkursā noteiks žūrija un akcijas „Muzeju nakts” apmeklētāji.

Vairāk informācijas par konkursiem – www.cesis.lv.

Svētku programmas:  

„Vai ūdens Cēsīs vēl aizvien ir dzīvs?”
2010.gada 15.maijā, plkst. 18:00 – 01:00
18:00 PILSĒTAS KODS „Dzīvības ūdeni meklējot”* - orientēšanās sacensības draugiem un uzņēmumu komandām atklājot tūrisma sezonu Cēsīs. Organizators „Aktīvā tūrisma centrs EŽI”. Sīkāka informācija un dalības pieteikšana
epasts@epasts.lv
19:00 Ūdens vārti vaļā veras! - Muzeja nakts atklāšana Pils dārzā. Cēsu Tūrisma informācijas centrā apskatāma foto konkursa izstāde „Ūdens.Dzīvība.”, visi darbi tiek nodoti apmeklētāju vērtēšanai, lai noteiktu skatītāju simpātijas balvu.
Atvērts Cēsu Izstāžu nams, kurā apskatāma Novada 36.mākslas izstāde un īpaši muzeju nakts akcijai veltītā bērnu zīmējumu konkursa izstāde „Es gribu tīru pasauli”. Zīmējumu izstādes apmeklētājiem būs iespēja novērtēt bērnu darbus, no kuriem labākais saņems skatītāju simpātijas balvu.
Nakts garumā apmeklētājiem būs iespēja izstaigāt romantiskās Cēsu pilsdrupas sveču gaismā un uzklausīt gidu stāstījumus Cēsu pils rietumu tornī.*
Pils dārzā darbosies kafejnīca, ūdens atrakcijas pieaugušajiem un bērniem. Īpaša stipro ļaužu pārbaude Venden ūdens atrakcijā.
19:30 Uz muzeja nakts skatuves Latvijā labākais stepa dejotājs Māris Pūris. Visi apmeklētāji aicināti vienoties kopīgā dabas un cilvēka ritmā.
20:00 Mazajā kinozālē leļlu filma „Dzīvais ūdens”. Režisors: Māris Brinkmanis. 2009.gadā „Dzīvais ūdens” ieguvis apbalvojumu starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā Armēnijā.
20:30 Cēsu amatiermākslas kolektīvu – koru sadziedāšanās. Dziesmas par Gauju, par ūdens lāsēm, par jūru…
21:00 Cēsu pils apmeklētāju centrā notiks Latvijas Nacionālais vēstures muzeja un Latvijas suvenīru veidotāju apvienība Nice Place jaunas suvenīru līnijas „No pils uz pili” prezentācija. Suvenīri ar Rīgas pils un Cēsu pils motīviem.
21:15 Viduslaiku pils kapelā Cēsu Vēstures un mākslas muzeja speciālistu veidotās īsfilmas par ūdens vēsturi Cēsis prezentācija un muzeja speciālistu stāstījums par ūdens nozīmi pilsētas vēsturiskajā attīstībā.
21:30 Uz muzeja nakts skatuves Latvijā labākais stepa dejotājs Māris Pūris. Visi apmeklētāji aicināti vienoties kopīgā dabas un cilvēka ritmā, lai kopīgi iedegtu gaismas Viduslaiku pils mūros un atdzīvinātu ūdens strūklaku.
22:00 Muzeja nakts maģiskā apgaismojuma iedegšana.
22:10 Orientēšanās sacensības PILSĒTAS KODS „Dzīvības ūdeni meklējot” dalībnieku apbalvošana.
22:30 Uz lielā brīvdabas ekrāna izcilais franču kino – mūzikls ŠERBŪRAS LIETUSSARGI/LES PARAPLUIES DE CHERBOURG, 1964.g Lomās: Katrīna Denēva, Nino Kastelnovo
24:00 Grupas H2O koncerts.
01:00 Cēsu Pils dārzā iestājas nakts un klusums. Ar labu nakti, uz tikšanos atkal rīt!

Muzeja nakts ietvaros durvis apmeklētājiem vērs arī rotkaļa Daumanta Kalniņa seno rotu kalve, kas muzeja nakts laikā svinēs 15.gadskārtu. Kalves programmā:
19:00 Laimes kalējs un iespēja pamēģināt kalšanu pašam
20:00 iepazīšanās ar Kalves ekomuzeju
21:00 e-grāmatas „The Latgalian Treasures” atvēršana
22:00 interaktīvā nodarbība „Seno rotu noslēpumi” – pēc tam katru stundu visa vakara garumā. Tāpat, muzeja nakts laikā darbosies Livonijas naudas kaltuve un Kalves suvenīru veikals. Saimnieks aicina uz iepriekšēju pieteikšanos – tālr.: 29158436,
www.kalve.cesis.lvviesu grāmatā.
Muzeja nakts laikā Cēsis apmeklētājiem savus pakalpojumus piedāvās: grāmatu nams ZVAIGZNE ABC, Galerija „Vecpilsēta”

 

WENDENE 1378
Cēsīs, 2010. gada 29.- 30. maijā

Sestdiena, 29.maijs
10:00 Livonijas svētku dienas sākums, Cēsu pils vārti atvērti apmeklētājiem. Uzsāk darbību viduslaiku Livonijas tirgus un vēsturisko aktivitāšu stendi.
11.00 „Wendene 1378” svētku atklāšana. Priekšpilī Livonijas karavīru dziesmas dzied vīru kopa „VILKI”
11:30 Darbību uzsāk Livonijas viduslaiku krogs, piedāvājot pilnībā autentiskus viduslaiku ēdienus.
12:00 Divkaujas smagi bruņotiem cīnītājiem; ieroču izvēle atbilstoši izaicinātāja ieskatiem. Divkaujas turpināsies visas dienas garumā, līdz pat absolūtā uzvarētāja noteikšanai.
13:00 Pils pagalmā muzicē viduslaiku mūzikas ansamblis „Trakula”, programmā – viduslaiku deju mūzika.
13:30 Wendenes pulka šķēpnešu kaujas apmācība tuvcīņai ar garkātu ieročiem. Uz kaujas apmācību aicināts ikviens no pagājušā gada svētkos rekrutētajiem šķēpnešiem, kuri uzrādīs sava pulka piederības zīmi – Livonijas rozi.
14:00 Sākas lokšaušanas sacensības visiem Livonijas ļaudīm un viesiem – galvenās -„Livonijas strēlnieka” - balvas izcīņa.
14:30 Priekšpils mūzika – Livonijas tautas mūzika folkloras kopu izpildījumā.
15.00 Uzbūvēsim to kopā! - viduslaiku akmens metamās mašīnas salikšana un uzstādīšana; mērķa – akmens krāvuma sienas fragmenta izbūve. Darbus vadīs Livonijas kara darbos rūdīti vīri.
15.30 Viduslaiku bruņnieciskā izklaide – trīs pret trīs - kaujas uz pils tilta.
16:30 Pils pagalmā muzicē viduslaiku mūzikas ansamblis „Obscurus Orbis”
17:30 Sacensību uzvarētāju apbalvošana, Livonijas svētku dalībnieku un viesu gājiens cauri Cēsu pilsētai dūdu un bungu pavadībā.
18:00 Visiem Livonijas ļaudīm danči Rožu laukumā.
21:00 Lāpu ugunīm iededzoties, senos ordeņa pils mūrus atdzīvinās DŪDU UN BUNGU MŪZIKAS GRUPA „AUĻI”, Latvijas koncertturnejas Cēsu koncertā.
Visas dienas garumā svētku apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties dažādās Livonijas vēsturiskajās aktivitātēs – apgūt viduslaiku kaligrāfiju un nosūtīt vēstules no viduslaikiem, Cēsu slavenākā akmeņkaļa M.Jansona vadībā iemācīties un izkalt akmens lodi akmens metamajai mašīnai, vērot un izzināt viduslaiku pils vešerienes amata prasmes, klātbūtnē vērot Cēsu patroneses – Sv. Katrīnas koka tēla veidošanas procesu, ietērpties viduslaiku bruņās un, protams, iesaistīties visās programmā minētajās fiziskajās aktivitātēs.

Svētdiena, 30. maijs
11:00 Livonijas svētku otrās dienas atklāšana, uzsāk darbību viduslaiku Livonijas tirgus un vēsturisko aktivitāšu stendi.
11:15 Darbību uzsāk Livonijas viduslaiku krogs, piedāvājot pilnībā autentiskus viduslaiku ēdienus.
11:30 Priekšpilī muzicē viduslaiku mūzikas ansamblis „Obscurus Orbis”.
12:15 Viduslaiku bruņnieciskā izklaide – trīs pret trīs - kaujas uz pils tilta.
13:00 Sākas sacensības kaujas spēlēs visiem drosmīgajiem un veiklajiem. Kaujas skrējienos, spēka un veiklības sacensībās aicināti piedalīties visi kas vien pamodušies no ziemas miega, galvenā balva uzvarētājam – viduslaiku dzīres Godesverderā, Livonijas viduslaiku apmetnē.
13:30 Pils rietumu torņa mestra zālē muzicē viduslaiku mūzikas ansamblis „Trakula”, programmā – viduslaiku garīgā un sefardu mūzika.
15:30 Priekšpils danči – dejas visiem un ikvienam skanīgas un dzīvas mūzikas pavadībā.
16:00 Alus dzeršanas sacensības vīriem un viduslaiku dzērāju spēles.
16:30 Akmens metamās mašīnas novietošana kaujas pozīcijā, un gatavošanās kaujai. Mašīnas apkalpes grupu formēšana no svētku apmeklētāju vidus.
17:00 Viduslaiku lauka kaujas imitācija, akmens krāvuma sienas graušana ar akmens metamās mašīnas palīdzību. Svētku noslēgums ar pilnīgu uzvaru!
Visas dienas garumā svētku apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties dažādās Livonijas vēsturiskajās aktivitātēs – apgūt viduslaiku kaligrāfiju un nosūtīt vēstules no viduslaikiem, Cēsu slavenākā akmeņkaļa M.Jansona vadībā iemācīties un izkalt akmens lodi akmens metamajai mašīnai, vērot un izzināt viduslaiku pils vešerienes amata prasmes, ietērpties viduslaiku bruņās un, protams, iesaistīties visās programmā minētajās fiziskajās aktivitātēs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Vidzemes Tūrisma asociācija
,


Limbažu TIC
,


Ungurmuiža
,


Liepupes muiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.75033116sec.