Cēsu muzejs ar grafikas darbiem piedalās izstādē Rīgā

Cēsu Vēstures un mākslas muzejs ar 13 grafikas darbiem piedalās izstādē Rīgā „Nonkonformisms grafikā 1944 – 1990”, kura apskatāma no 1. – 23.aprīlim Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja Izstāžu zālē (Palasta ielā 4).

Izstāde ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas, muzeju un arhīvu sadarbības projekts un tajā eksponēti restaurētie grafikas darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Okupācijas muzeja, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Kara muzeja, Cēsu Vēstures un mākslas muzeja un Latvijas Nacionālā arhīva kolekcijām.

Nonkonformisms mākslas teorētiķu formulējumos nereti tiek traktēts kā samērā „izplūdis” termins, ko iespējams dažādi skaidrot. Stāsta projekta eksperte, mākslas zinātniece Inta Pujāte: „Atlasot darbus, akcents tika likts uz grafiku, kurā nonkonformisms ir spēcīgāk izteikts, kas izpaužas formālajā risinājumā, sekojot Rietumu mākslas novitātēm, kā arī tematikā, kur tiek pausta padomju iekārtas kritika. Dažādos laika posmos, atkarībā no politiskās situācijas, šiem abiem momentiem ir atšķirīgas izpausmes. Plašākajā nozīmē Latvijas māksla ir nonkonformistiska pēc būtības, jo nostājas pretī sociālpolitiskajai situācijai.”

Cēsu Vēstures un mākslas muzeja pārstāve un šī projekta koordinatore no Cēsu muzeja - Vija Rozentāle informē, ka ieguldījums iesaistoties šajā projektā ir bagātīgs, jo restaurēti tika 63 grafikas darbi - karikatūras. „Karikatūras muzeja krājumā nonākušas jau 1960.gados, kā arī 1980.gados, kad Cēsu Vēstures un mākslas muzejs organizēja starptautisku karikatūru darbu izstādi/konkursu „Ķencis”, stāsta Vija Rozentāle un precizē, ka organizatori izstādei atlasījuši 13 darbus, kuru autori ir Latvijā atpazīstami grafiķi, karikatūristi – Juris Poikāns, Agris Liepiņš, Tamāra Sergijenko, Jānis Rība u.c.

Vēl projekta izstādē būs skatāmi Māra Ārgaļa, Ādolfa Zārdiņa, Indriķa Zeberiņa, Ivara Poikāna, Lolitas Zikmanes, Māra Subača, Jura Dimitera, Ilmāra Blumberga, Kurta Fridrihsona, Alfeja Bromulta, Eduarda Sidraba un citu mākslinieku grafikas darbi no visu sadarbības partneru kolekcijām. Okupācijas muzeju pārstāv arī neprofesionāli autori, kuri tika izsūtīti uz Sibīriju un darbi tapuši tur. Latviju tie sasnieguši gan kā pastkartes, gan kā vēstuļu daļas, no rokas rokā ceļojošas zīmītes un apzīmētas papīra lapiņas.

Izstādē, kura būs apskatāma no 1. – 23. aprīlim, būs pārstāvēta tikai neliela daļa no restaurētajiem darbiem. Plašāka informācija par izstādi Latvijas Nacionālas bibliotēkas mājas lapā www.lnb.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Uzņēmumi


Ungurmuiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42499208sec.