Āraišu arheoloģiskais muzejparks iepazīstina ar 2011.gada pasākumiem

Šī gada tūrisma sezonā Āraišu arheoloģiskais muzejparks gaida ikvienu mazu vai lielu, tuvu vai tālu draugu, tūristu un visus interesentus. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Āraišu muzejparka darbinieki ir nopietni domājuši, kā dažādot piedāvājumu 2011. gadā: notiks gan pasākumi, gan koncerti, gan nometnes, tiek plānotas arī jaunas muzejpedagoģiskās programmas.

Gaidot pirmos pavasara vēstnešus, Āraišu arheoloģiskais muzejparks no 1. aprīļa sāk strādāt katru dienu no plkst. 9:00 -19:00.

Pēc ziemas bargajiem vējiem un biezajiem sniegiem zeme atsegs zarus, lapas un citus gružus, tāpēc 30. aprīlī priecāsimies par ikvienu roku pāri mūsu talkas dienā.

Pirmo reizi muzejparks gaidīs apmeklētājus arī Muzeju naktī 14. maijā, kad atdzīvosies Meitu sala ar arheologu stāstiem, ieklausīsimies putnu un kukaiņu skaņās. Notiks arī velobrauciens Cēsis – Āraiši – Cēsis.

Sadarbībā ar vesturiskiaktivs.lv Livonijas svētki 22. maijā, notiks Āraišos, apdzīvojot un ieskandinot abus Āraišu ezera krastus.

2011. gada vasaras sezonā turpināsies sadarbība ar tautas vērtes kopu „Dzieti”, kuri sniegs sešus koncertus ciklā par norisēm dabā un cilvēka mūžā. (04.06., 18.06., 09.07.,30.07., 06.08., 20.08.)

Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam un sadarbībai ar nodibinājumu „Āraišu ezerpils fonds”, muzejparkā norisināsies projekts „Piecas prasmes piecās tikšanās reizēs”, kura ietvaros ikviens interesents varēs piedalīties radošajās darbnīcās. 14. maijā radošo darbnīcu vadīs pieredzējuši podnieki Baiba un Einārs Dumpji. Darbnīcas ietvaros katrs dalībnieks izgatavos bezripas keramikas trauku, kuru varēs atstāt ezerpilī kaltēšanai vai arī ņemt sev līdzi. Tuvojoties vasaras Saulgriežiem, 19. jūnijā tiks organizētas 2 radošās darbnīcas vienas dienas laikā – pirts slotu siešana un Jāņu siera siešana. Pirts slotu siešanas apmācību nodrošinās sertificēts pirtnieks Romualds Lamsters. 3. jūlijā kopā ar koktēlnieku Rihardu Vidzicki tiks izgatavoti vienkoči – darbarīki, kurus plaši pielietoja ezerpils iedzīvotāji. 7. augustā līgatnieši Vizma un Pēteris Zvirbuļi ļaus ikvienam praktizēties tāšu locīšanas mākslā, bet 21. augustā pieredzējušas amata meistares Anetes Karlsones vadībā notiks radošā darbnīca, kurā tiks demonstrētas aušanas prasmes. Tās izmantotas vairāku gadsimtus senā pagātnē – celu darināšana, adatas pinums un aušana stāvstellēs.

30. jūlijā jau trešo reizi tiks organizēti Āraišu svētki, šogad ar devīzi „Eksperiments un rekonstrukcija arheoloģijā. Veltījums Jāņa Apala piemiņai.”

2011. gada sezonā muzejparks Latvijas pamatskolu un vidusskolu audzēkņiem piedāvās muzejpedagoģisko programmu „Akmens laikmets Latvijas teritorijā”. Programmas norise būs Meitu salā, kurā jau šobrīd atrodas akmens laikmeta būvju rekonstrukcijas. Šajā vasarā Āraišu svētku laikā tiek plānots uzcelt mezolīta laikmeta vasaras novietni, kas papildinās ikviena interesenta priekšstatu par ikdienu akmens laikmeta periodā.

Gaidām Jūs ciemos visos gadalaikos 2011. gadā!

Āraišu arheoloģisko muzejparku veido 9. - 10. gs. latgaļu nocietināta dzīves vieta (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un tās rekonstrukcija; 14. - 17. gs. viduslaiku pilsdrupas (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un t. s. Meitu sala ar akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijām, kuri ir izvietoti 12 ha lielā teritorijā Āraišu ezera krastā, ap 7 km no Cēsīm. Kopš 20. gs. 90. gadu sākuma arheologs Jānis Apals un Āraišu ezerpils fonds to attīstīja kā Baltijā pirmo brīvdabas arheoloģisko muzeju. Citu līdzīgu muzeju vidū Eiropā Āraišu arheoloģiskais muzejparks izceļas ar unikāliem arheoloģiskiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu, kas pozitīvi kontrastē ar mūsdienu urbāno vidi.

 

Ieejas biļetes:

pieaugušajiem 2.00 LVL, skolēniem, studentiem un pensionāriem 1.00 LVL, ģimenes biļete 5.00 LVL.

www.history-museum.lv; www.lnvm.lv

______________________________________________

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) ir trešais vecākais muzejs Latvijā un vienīgais Latvijas vēstures muzejs pasaulē. Kopš dibināšanas 1869. gadā, muzejs ir kļuvis par lielāko latviešu tautas muzejisko vērtību krātuvi - tā kolekcijās ir vairāk nekā miljons priekšmetu: arheoloģiskajos izrakumos iegūtas senlietas, rotu un monētu depozīti, tautastērpi, tradicionālie darbarīki, tautas lietišķās mākslas darinājumi, sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, kartes, gravīras, gleznas u. c. Latvijas vēstures liecības. Muzeja misija ir Latvijas valsts un tautas interesēs vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Latvijas un pasaules garīgās un materiālās kultūras liecības no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kam ir arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas, vēstures vai mākslas vēstures nozīme. Kopš 2008. gada LNVM pievienots Āraišu arheoloģiskais muzejparks, kopš 2010. gada – kultūras muzejs „Dauderi”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.90099001sec.