Cēsu pilī maizi ceps kā Viduslaikos

Cauri gadsimtiem maize vienmēr ir bijusi pati nozīmīgākā uztura sastāvdaļa, mainījušies ir vien maizes cepšanas veidi un attieksme pret to. Cēsu pilī piedāvā jaunu interaktīvu programmu „Maizes cepšanas tradīcijas viduslaikos”, kur maize tiks cepta autentiski rekonstruētā viduslaiku āra maizes krāsnī Cēsu pils dārzā.

Paralēli darbojoties, mīcot mīklu un veidojot savu maizes klaipu, interesenti varēs uzzināt kādu maizi ēda viduslaikos, kā veidoja ieraugu un kas bija nepieciešams, lai mīkla labi rūgtu. Apmeklētājiem tiks atklāti arī viduslaiku āra maizes krāsns karsēšanas noslēpumi un daudzveidīgais pielietojums. Kā gandarījums un sava darba novērtējums būs siltas maizes baudīšana ar sviestu un medu.

Viduslaiku programmu veidotāja un vadītāja Ieva Kalniņa - Matute meklē arvien jaunas iespējas, lai Cēsu viduslaiku pils kļūtu par aizraujošu piedzīvojumu, kas sniedz ne tikai izklaides iespējas, bet arī izzinošu informāciju par viduslaikiem. Nu jau vairāk kā gadu darbojas Cēsu Pils Vēsturisko Deju studija, kuras mērķis ir apgūt un iedzīvināt dažādu vēsturisko periodu dejas. Ar teatralizētām programmām pieaugušajiem un skolēniem, Ieva Kalniņa – Matute piedāvā iepazīt Cēsu pili caur leģendām un stāstiem, iejusties viduslaikos ar dažādu spēka un veiklības spēļu palīdzību, izjust viduslaiku bruņniecības garu, piedaloties spēka un veiklības disciplīnās, aicina ceļot laikā un piedalīties viduslaiku dzīrēs Cēsu pilī, pie dzīru galda baudot viduslaiku mielastu.

Jāatzīmē, ka pati maizes krāsns būvēta šogad pavasarī, gatavojoties Livonijas svētkiem. Svētku ietvaros attēlotā tēma „Sieviete viduslaikos”, iepazīstināja ar senākajiem amatiem un pienākumiem, tai skaitā ar maizes cepšanas tradīcijām. Galvenos būvēšanas darbus veica speciālists viduslaiku pils jautājumos Gundars Kalniņš, un ir gandarīts par rezultātu – autentiski rekonstruētu maizes krāsni, kas veic savas funkcijas tāpat kā tas bija viduslaikos. „Viduslaikos maizes cepšana pilsētās un pilīs bija vīriešu amats, taču maizi ģimenes vajadzībām mājās cepa sievietes, jo viņu pienākums bija rūpēties par savu vīru, bērnu un saimes ēdināšanu,” atklāj Gundars Kalniņš un piebilst, ka jau viduslaikos maize ir bijusi visu ēdienu pamats.

Ar jauno piedāvājumu un pārējām teatralizētajām programmām Cēsu pils kompleksā var iepazīties un pieteikties ekskursijā www.tourism.cesis.lv sadaļā „Ko darīt”.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ventspils TIC
,


Park Hotel Latgola
,


Liepājas reģiona TIB
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72507906sec.