Inta Ruka un Žeralds Asulins – melnbaltie foto portretējumi Cēsu Izstāžu namā

Cēsu Izstāžu namā atklātas divas jaunas melnbaltā foto izstādes – latviešu mākslinieces Intas Rukas izstāde „Dzīves ceļi” un franču fotogrāfa Žeralda Asulina izstāde „Kustībā” lieliski papildina viena otru, portretējot mūsu ikdienas norises laukos un pilsētā.

Žeralds Asulins (www.geraldassouline.fr) ir daudz ceļojis pa Austrumeiropas valstīm un fiksējis savus iespaidus melnbaltās fotogrāfijās, kas uzņemtas ar analogo fotoaprātu, veidojot fotokadros balstītas muzikālas īsfilmas. Viena no filmām „Tango Baltico” tika iekļauta arī Latvijas filmu konkursa „Lielais Kristaps” skatē. Ž.Asulina pēdējā izstāde „Debesis bija tik zemas” Roberta Doisneau Fotonamā Parīzē šī gada sākumā tika augstu novērtēta un izpelnījās lielu interesi. Cēsu Izstāžu namā varēs skatīt Ž.Asulina multimediālu instalāciju „..in motion” un Autrumeiropas iespaidu fotokadrējumus.

Inta Ruka (intaruka.wordpress.com) – Latvijas fotomākslas spilgts tīrradnis - ir pieprasīta starptautisko projektu fotogrāfe. Izstāžu ģeogrāfija jau ir nepārskatāma, turklāt Intas Rukas darbi nokļuvuši fotomuzejos Lozannā, Odensē, privātkolekcijās Francijā, Kanādā, Zviedrijā, Šveicē u.c. Šogad Inta Ruka saņēma Sunes Jonsona vārdā nosaukto zviedru dokumentālās fotogrāfijas balvu. Balvas piešķiršanas pamatojumā tika pausts: “Inta Ruka fotografē cilvēkus savā vidē, kura tos ietver, un kļūst pilnīgi skaidrs, ka viņa, tāpat kā Sūne Junsons, nekad nav ne augstprātīga pret saviem portretējamiem, ne arī nobijusies no viņiem. Tieši tik vienkārša var būt fotogrāfiska patiesība.”

Izstādē „Dzīves ceļi” ir vairāki desmiti fotogrāfiju, kuras parāda piecu ar lauksaimniecību saistītu zviedru ģimeņu dzīvi Norlandē. Izstādes galvenā iecere, ko meistarīgi īstenojusi Inta Ruka, ir parādīt cilvēkus, kuri apzināti izvēlējušies dzīvesveidu, kas Zviedrijā jau tiek uzskatīts kā alternatīvs, jo lielākā iedzīvotāju daļa ir pilsētnieki. Izstādes varoņi dzīvo saskaņā ar sevi un apkārtējo pasauli. "Cilvēki, kurus es fotografēju, daudz strādā, bet tas viņus nenomāc, jo viņi mīl savu darbu un savu dzīvesveidu. Viņi ir brīvi un neatkarīgi, jo paši spēj sevi apgādāt ar gandrīz visu nepieciešamo," saka Inta Ruka. Izstādes norisi Cēsīs ir atbalstījusi Zviedrijas vēstniecība.

Cēsu Izstāžu nams, kas drīzumā svinēs savas pastāvēšanas 30 gadu jubileju, iepazīstina novada iedzīvotājus un pilsētas viesus ne tikai ar novada mākslas sasniegumiem un latviešu mākslas klasiķiem, rīkojot regulāras glezniecības izstādes, bet arī ar mūsdienu latviešu un ārvalstu laikmetīgo mākslu. Izstāžu namā regulāri notiek mākslas lekcijas un tikšanās ar māksliniekiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.496454sec.