XII mūzikas festivāls «Galantais klavesīns»

Šoruden jau divpadsmito reiz Cēsīs notiek mūzikas festivāls ''Galantais klavesīns''. Tas aizsākās 2002. gadā, kad pilsēta ieguva vērtīgu instrumentu – pēc ievērojamā flāmu 17. gs. meistara Rukersa  parauga būvētu klavesīnu, kas tapis Igaunijā, Pētera Talves darbnīcā. Festivāla idejas pamatā ir vēlēšanās parādīt klavesīnu muzikāli daudzveidīgi – ne tikai kā soloinstrumentu, bet arī dažādu kameransambļu, orķestra sastāvā.

4. oktobrī Cēsu Jaunajā pilī jau izskanēja koncerts ''Franču svīta'' kurā  krāšņo un izsmalcināto franču baroka laika mūziku atskaņoja klavesīniste Darja Zemele ( Latvija/ Francija).

Svētdien, 2. novembrī plkst. 16.00 Cēsu Izstāžu namā notiks koncerts ''Le Feste Galante/Galantie svētki''

piedalīsies Vidzemes kamerorķestris, diriģents Andris Veismanis, solisti Jānis Semjonovs, Normunds Zvejnieks ( fagoti), Lelde Krastiņa (klavesīns), Elita Ezermale (flauta), Kaspars Vilnītis (alts), Ilze Petrovska (čells), Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēkņi.

Koncerta programmas centrā  divu komponistu – Karla Filipa Emanuela Baha ( 1714 – 1788) un Johana Gotfrīda Mītela ( 1728 – 1788) mūzika. Abi ir laikabiedri, tā sauktā ''Vētru un dziņu'' laikmeta pārstāvji.

K. F. E. Bahs ir slavenā Johana Sebastjana dēls, ievērojamākais komponists periodā starp baroka laikmetu  un Vīnes klasiku. Šogad mūzikas pasaule ar plašām un daudzveidīgām koncertprogrammām  atzīmē skaņraža 300 jubileju. Viņš uzskatījis, ka mūzikas augstākā sūtība ir sniegt emocionālu pārdzīvojumu klausītājiem. Komponista kamermūzika skanēs  Vidzemes kamerorķestra mūziķu un Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas audzēkņu sniegumā.

J. G. Mītels ir zināms kā Johana Sebastjana Baha pēdējais skolnieks, spilgta un bezkompromisa personība. Ievērojamu mūža daļu pavadījis Rīgā, pieņemot Sv. Pētera draudzes ērģelnieka amatu. Viņa pārliecība bija – mūzika vislabāk skan ziemā, kad sniegs slāpē trokšņus un netraucē uztvert spēles skaistumu.

Koncertā skanēs Mītela koncerts diviem fagotiem un stīgu orķestrim. Šis ir ļoti reti atskaņots skaņdarbs, viens no grūtākajiem un sarežģītākajiem fagota repertuārā.  Cēsu koncertā solisti būs  Jānis Semjonovs un Normunds Zvejnieks, abi guvuši pieredzi spēlējot Latvijas profesionālajos orķestros, kā arī piedaloties dažādos kamermūzikas projektos.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja ir Lelde Krastiņa,

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagoģe, Cēsu Sv. Jāņa draudzes ērģelniece.

Festivālu rīko P/a ''Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs'',

atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Cēsu novada pašvaldība.

Ieeja koncertā EUR 4.00 un 2.00

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44646001sec.