Latvija – Norvēgija. Atklāj tautas mūzikas tradīcijas

Latvija un Norvēģija var lepoties ar gadsimtiem senām tautas muzicēšanas tradīcijām. Mūsu lielākais lepnums ir Dziesmusvētki un, protams, arī Latvju Dainas. Abas šīs vērtības  ir iekļautas UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, veido latviešu tautas identitāti un pašapziņu.

Siguldas Jauniešu kamerorķestris un Nestunas stīgu orķestris (Norvēģija) aicina ielūkoties latviešu un norvēģu tautas mūzikas plašajā klāstā sākot no 19. gadsimta komponistu apdarēm līdz pat mūsdienīgiem aranžējumiem korim un orķestrim.

Kopā jaunatklāsim gan latviešu a cappella dziedājuma burvību, norvēģu Hardangeras vijoles iedvesmotās Edvarda Grīga kompozīcijas stīgu orķestrim, gan mūsdienīgas abu tautu dziesmu apdares korim un orķestrim. Koncertā piedalīsies arī Siguldas Mākslu Skolas "Baltais Flīģelis" koris, Cēsu 1.pamatskolas meiteņu koris CON ANIMA un Cēsu Valsts ģimnāzijas meiteņu koris VOLANTE. Diriģenti – Ilga Šķendere, Solveiga Vītoliņa, Sāra F. Vanga (Sarah F. Wang) un Pēteris Plūme. Koncerts notiks ceturtdien, 2015. gada 8. oktobrī 19:00, Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

"Latvija – Norvēģija. Atklāj tautas mūzikas tradīcijas" ir EEZ programmas „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšanas un atjaunināšana" neliela apjoma grantu shēmas "Kultūras apmaiņa" projekts, kurā apgūtie līdzekļi ir ilgtermiņa ieguldījums Siguldas novada jauniešu izglītībā, novada kultūrvidē un, iespējams,  vērtīgs pienesums Latvijas mūzikas dzīvē. Radītās mākslinieciskās vērtības – tautasdziesmu apdares padara pieejamu un saprotamu tautas mūziku jauniešu auditorijai, atdzīvina jau piemirstās vērtības, aktualizējot Krišjāņa Barona, Emiļa Melngaiļa, Andreja Jurjāna folkloristu darbu, kas ar Dziesmusvētku kustības palīdzību stiprināja tautas pašapziņu un radīja priekšnoteikumus nacionālas valsts – Latvijas nodibināšanai.

Sadarbība ar Bergenas Jauniešu stīgu orķestri Nesttun Unge Strykere aizsākās 2013. gada oktobrī, kad koncertzālē "Baltais Flīģelis" tapa kopīgs abu orķestru koncerts. Šī pārsteidzoši pozitīvā pieredze aicināja neapstāties un turpināt radošu sadarbību, meklēt un labāk iepazīt abu tautu mūziku, atklāt kopīgo un atšķirīgo Latvijas un Norvēģijas muzikālajā mantojumā.

Pēteris Plūme, Siguldas jauniešu kamerorķestra diriģents

Projektu finansē:

EEZ finanšu instruments, LR Kultūras ministrija un Siguldas novada dome

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69842696sec.