Franču mūzikas dižgari Mesiāns un Bulēzs izskanēs «Liepājas Mākslas foruma» noslēgumā

Svētdien, 26. septembrī plkst. 17.00 koncertzāles “Lielais dzintars” organizēto mūsdienu mākslas festivālu “Liepājas Mākslas forums” noslēgs franču mūsdienu mūzikas grandi. Mistiķa Olivjē Mesiāna bībeliskā apokalipse “Kvartets laika galam” un Pjēra Bulēza novatoriskās kompozīcijas izskanēs azartiskā belģu kameransambļa “Het Collectief” mūziķu rokās.

“Izcilais ansamblis “Het Collectief” pārsteidz ne tikai ar  izmeklētām un radoši aizraujošām 20. un 21. gs. mūzikas programmām, bet arī ar savu dziļi personīgo, individuālo muzicēšanas manieri. Tā sakņota gan mūzikas un laikmeta padziļinātā izpētē, gan mūziķu personīgajā inteliģencē un cilvēciskajā šarmā. Vitalitāte un aizrautība, degsme un humora deva ir katras viņu atskaņotās programmas neatņemams starojums!” ar kolektīvu iepazīstina “Liepājas Mākslas foruma” programmas veidotāja Baiba Bartkeviča, “tās ir personības, kas no skatuves iedvesmo un izraisa apbrīnu gan par augsto profesionālo sniegumu, gan gara brīvību un vieglumu ar kādu tiek atskaņotas vissarežģītākās modernās mūzikas partitūras.”

Koncerta programmā “Het Collectief” izpildīs vienu no nozīmīgākajiem divdesmitajā gadsimtā radītājiem darbiem – franču komponista Olivjē Mesiāna (Olivier Messiaen) “Kvartetu laika galam” (Quartet for the End of Time). Šo apokaliptisko muzikālo vīziju dziļi reliģiozais Mesiāns komponējis 1941. gadā, atrodoties ieslodzījumā Silēzijas karagūstekņu nometnē “Stalag VIII”. Iespaidojies no šaušalīgajiem apstākļiem, komponists par iedvesmas avotu izvēlējies bībelisko apokalipsi, kā rezultātā šajā neprastajā un grandiozajā skaņdarbā Mesiānam izdevies pārvērst mūžības jēdzienu mūzikā.

Pieredzes bagātais kvintets “Het Collectief” ar drosmīgām interpretācijām iznesīs Mesiāna un Bulēza meistardarbus visaugstākajā profesionālajā līmenī, solot klausītājiem radīt īstu emociju vētru. Paši mūziķi atzīst, ka “Skaņdarba “Kvartets laika galam” izpildīšana joprojām ir elpu aizraujoša pieredze. Mūs arvien dziļi aizkustina šajā darbā nestais universālais un mistiskais vēstījums”.

Kā prelūdija Mesiāna darbam izskanēs viena no viņa ietekmīgākā studenta, Pjēra Bulēza (Pierre Boulez), daiļrade, kurš bijis arī viens no elektroniskās mūzikas pionieriem. Viņa darbs “Dialogue de l'ombre double”, ko dzirdēs arī mākslas foruma apmeklētāji, ir spilgts šī apgalvojuma piemērs — atbilstoši komponista redzējumam, klarnetista iepriekš veikts ieraksts tiek atskaņots sešos skaļruņos, kas izvietoti dažādās vietās koncertzālē kamēr klarnetists veido dialogu ar savu elektronisko “ēnu”, radot neatkārtojamu akustisko pieredzi klausītājiem — dēkaiņiem.

Stundu pirms koncerta – 25. septembrī plkst. 16.00 pasākuma apmeklētāji aicināti uz muzikologa Dāvja Enģeļa vadītu pirmskoncerta sarunu koncertzāles 2. stāva galerijā, kurā kopā ar pieaicinātajiem viesiem klausītāji izzinošās sarunās varēs sagatavoties gaidāmajam laikmetīgās mūzikas piedzīvojumam.

LMF noslēguma koncerts “Mesiāns, Bulēzs. Het Collectief” notiks  Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” Lielajā zālē. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīze” tīkla kasēs visā Latvijā un internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/2719

Kā iepriekš vēstīts, no 2021. gada 24. līdz 26. septembrim festivāls “Liepājas Mākslas forums” jau septīto reizi aicinās būt kopā mūsdienu mākslas jaunatklājumu svētkos. 10 spilgti notikumi piedāvās laikmetīgās mūzikas, vizuālās un kustību mākslas notikumus, kā arī divas pirmizrādes ģimenēm ar bērniem un Eiropas kino programmu. Festivāla programmā gaidāma Beļģijas, Francijas un Latvijas mākslinieku dalība.

“Liepājas Mākslas forumu” organizē SIA “Lielais Dzintars”. Pasākumu norisi atbalsta: Liepājas pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Kurzemes plānošanas reģions, Latvijas Valsts meži, Valmiermuiža, Kokmuiža, Gardu muti. Partneri: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rīgas Starptautiskais kino festivāls, Voetvolk, Liepājas leļļu teātris, Pigeon-bridge, Cita Abra, PXB, KN Wiktorija, Klubs Kursa un Borrofish.

Festivāla programma pieejama mājas lapās: lmf.lielaisdzintars.lv un www.lielaisdzintars.lv.

INFORMĀCIJA APMEKLĒTĀJIEM:

Apmeklējot koncertu “Mesiāns, Bulēzs. Het Collectief”, pie ieejas lūgsim uzrādīt covid-19 sertifikātu, kas apstiprina personas vakcināciju pret covid-19 vai minētās infekcijas pārslimošanu. Tāpat lūgsim uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu un pasākuma ieejas biļeti. Pasākuma laikā sejas aizsargmaskas nav jālieto. Minētās prasības attiecas arī uz visu vecumu bērniem un jauniešiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53649497sec.