Kultūras cienītājus lūdz atbalstīt Latvijā ražoto «Hammond» ērģeļu restaurāciju

1934. gadā ASV tika izgudrotas “Hammond” ērģeles kā lētāka alternatīva tradicionālajām stabuļu ērģelēm. 1937. gadā Valsts Elektrotehniskā fabrika iegādājās licenci no Hamonda un uzsāka šo ērģeļu ražošanu Latvijā, izmantojot pašmāju koksni apdarei un unikālu mākslinieka konstruktora Ādolfa Irbītes dizainu. Pašlaik ir saglabājušies trīs VEFā ražotie instrumenti, viens no kuriem tika tālaika prezidenta Kārļa Ulmaņa dāvināts Liepājas Lutera baznīcai. Šis vēsturiski nozīmīgais artefakts, kas vēl nesen skanēja dievkalpojumos, tika saglabāts salīdzinoši labā stāvoklī, taču pašlaik tam ir nepieciešama diagnostika un restaurācija – tādu uzņēmies veikt meistars no Nīderlandes un pieskatīt kultūras biedrība “Spektrs” Antras Dreģes vadībā. Restaurācijas procesu var atbalstīt finansiāli, gūstot iespēju piedalīties nacionālā kultūras mantojuma saglabāšanā.

Līdzīgi kā Amerikā, arī Latvijā 30.tajos gados risinājās strīdi par to, vai ar elektrību radītās skaņas pilnvērtīgi aizstāj stabuļu ērģeļu skanējumu. Tomēr instruments bija pieprasīts ne vien skaņas kvalitātes dēļ, bet arī tāpēc, ka bija daudz lētāks nekā stabuļu ērģeles. Dažu gadu laikā VEF ērģeles iegādājas draudzes arī Liepājas garnizona baznīcā, Madlienā, Vecmuižā u.c., kopskaitā vismaz desmit. Diemžēl daudzās vietās iecerēto ērģeļu uzstādīšanu izjauca Otrais pasaules karš. Liepājas Lutera baznīcā “Hammond” ērģeles dāvināja prezidents Kārlis Ulmanis, ziedojot 10 000 latu ērģeļu iegādei – to uzstādīja 1937., bet iesvētīja 1938. gadā.

“Hammond” ērģeļu vārds ir nozīmīgs zīmols mūziķu pasaulē, jo īpaši džeza un rokmūzikas vidē. Fakts, ka arī Latvijā reiz ir ražots šis kulta instruments, jau izraisījis lielu rezonansi un interesi Latvijas mūziķu aprindās. Tieši tādēļ virtuozais džeza pianists, “Hammond” ērģelnieks un jauno džeza mūziķu skolotājs Atis Andersons kopā ar projekta producenti Antru Dreģi ir uzsākuši darbu pie vēsturiskā VEF instrumenta atjaunošanas procesa.

Restaurācijas procesā sabiedrības uzmanību “Hammond” ērģeļu stāstam un kultūrvēsturiskajam mantojumam plānots piesaistīt arī ar diviem klātienes veltījumu koncertiem – 4. decembrī Rīgā un 5. decembrī Liepājā (ar tiešraidi un ierakstu). Koncertos piedalīsies Ata Andersona džeza trio (pianistam spēlējot viņa īpašumā esošo “Hammond B-3” instrumentu, kas ir tuvs radinieks Lutera baznīcas ērģelēm), soliste Judīte Pisarčika (Judyta Pisarczyk, Polija), vokālā grupa Putni un ērģelniece Kristīne Adamaite. Programmā skanēs baroka dižgaru J. S. Baha un G. F. Hendeļa opusi jaunās aranžijās un Ata Andersona oriģinālmūzika.

Ērģeļu diagnostiku un daļēji koncertu norisi ir atbalstījuši Valsts Kultūrkapitāla fonds, Liepājas kultūras pārvalde un Kurzemes plānošanas reģions. Pašlaik instrumentam ir nepieciešama arī restaurācija, tāpēc kultūras cienītāji aicināti piedalīties, ziedojot.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56235099sec.