Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 titulu Latvijā izcīna Liepāja

Starptautiska, neatkarīgu ekspertu žūrija, noslēdzošajā kārtā izvērtējot trīs finālistu - Daugavpils, Liepājas un Valmieras - pieteikumus, par konkursa “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027” uzvarētāju Latvijā izraudzījusies Liepāju.

“Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss tas ir gan liels gods, gan izaicinājums, gan iespēja. No sirds apsveicu un novēlu izdošanos Liepājai ar Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa iegūšanu! Tomēr vēlos akcentēt paša konkursa ieguvumus - jo uzvarētāji ir visi, kuri piedalījušies, zaudētāju šajā procesā nav: visām pilsētām tas ir bijis impulss restartēt kultūras stratēģijas, tas nesis un nesīs jaunus augļus uzņēmējdarbībā, tūrismā, ekonomikā un sociālajā dzīvē. Esmu gandarīts par to, ka dažas pilsētas, kuras nav iekļuvušas konkursa finālā, pieņēmušas lēmumu realizēt vismaz daļu no savām iecerēm. Vēlos pateikties visiem, kas iesaistījās Eiropas kultūras galvaspilsētas konkursa procesā - gan pašvaldībām, gan vērtēšanas procesā iesaistītajiem cilvēkiem,” akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Zane Petre, Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā: “Eiropas kultūras galvaspilsētu tradīcija ir veids, kā mēs, eiropieši, varam viens otru bagātināt un iepazīstināt ar savu kultūru dažādību. Tā ir veids, kā stiprināt Eiropas Savienības vērtības. Šī brīža situācijā vērtības ir kā enkurs, kas Eiropas kuģim palīdz veiksmīgi ceļot trauksmainos laikos. Eiropas kultūras galvaspilsētu iniciatīva mums ļauj satikties, izzināt, mācīties un mijiedarboties, padarot gan mūs pašus, gan Eiropu bagātāku un unikālāku. Esmu pārliecināta, ka šī iniciatīva veicina savstarpēju sapratni un kultūru dialogu starp iedzīvotājiem, kā arī palielina viņu piederības sajūtu Eiropai.

Vēlos pateikties ikvienai pilsētai, kas piedalījās konkursā “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027”. Redzam, ka visas pilsētas – finālistes ieguldījušas milzu darbu, radījušas izcilas idejas un projektus. Ceru, ka vismaz daļa no tiem īstenosies dzīvē, pat nekļūstot par uzvarētājpilsētu. Īpaši sveicu Liepāju, vēlot veiksmi un spēku īstenot visu iecerēto.”

Daugavpils, Liepājas un Valmieras pieteikumi konkursa fināla kārtā izvērtēti šādās kritēriju kopās: ieguldījums ilgtermiņa stratēģijā, Eiropas dimensija, kultūras un mākslas saturs, izpildes spēja, sabiedrības iesaiste un pārvaldība. Visas trīs pilsētas nedēļā no 2. līdz 6. maijam klātienes vizītēs apmeklēja žūrijas delegācija četru ekspertu sastāvā, kā arī novērotāju statusā esošie Eiropas Komisijas un Kultūras ministrijas pārstāvji; 9. un 10. maijā - žūrijas komisija pilnā sastāvā uzklausīja un iztaujāja visu trīs pilsētu delegācijas.

Konkursa žūrijā darbojas deviņi Eiropas Parlamenta, Eiropas Padomes, Eiropas Komisijas un Eiropas Reģionu komitejas atlasīti eksperti, kā arī divi nacionālie eksperti, kurus izvirzījusi Nacionālā kultūras padome un Kultūras ministrija.

Jau ziņots, ka pirmajā konkursa kārtā savus pieteikumus Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027. gada titulam bija izvirzījušas 9 Latvijas pilsētas: Cēsis, Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Kuldīga, Liepāja, Ogre un Valmiera. 2021. gada jūlija sākumā starptautiska un neatkarīga ekspertu komisija tālākai dalībai konkursā izvirzīja Daugavpils, Jūrmalas, Liepājas un Valmieras pilsētu; Jūrmalas pilsēta 2021. gada rudenī paziņoja par savu izstāšanos no konkursa.

Liepāja Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu Latvijai ieguvusi jau otro reizi. Tālajā 2008. gadā pieteikumus Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 atlasei iesniedza Rīga, Cēsis, Jūrmala un Liepāja. 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas gods tika piešķirts divām pilsētām - Latvijas galvaspilsētai Rīgai un Ūmeo pilsētai Zviedrijā.

2022. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētu titulus nes Novisada (Serbija), Kauņa (Lietuva) un Eša pie Alzetas (Luksemburga); 2023. gadā - Elefsina (Grieķija), Timišoara (Rumānija) un Vesprēma (Ungārija). 2024. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas atradīsies Tartu (Igaunija), Bādišla (Austrija) un Bodo (Norvēģija); savukārt 2025. - Hemnica (Vācija) un Nova Gorica (Slovēnija), savukārt 2026.gadā - Oulu (Somija) un Trenčīna (Slovākija).

Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu piešķir ik gadu kopš 1985. gada. To ikgadēji piešķir ne vairāk kā vienai pilsētai katrā no divām ES dalībvalstīm, ņemot vērā īpašā kalendārā noteiktu secību. Šis kalendārs paredz, ka 2027. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu piešķir divām dalībvalstīm – Latvijai un Portugālei. Katra no minētajām divām valstīm izrauga vienu pilsētu, kurai piešķir Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu, pamatojoties uz starptautiskas un neatkarīgas žūrijas atlases ziņojumā izklāstītajiem ieteikumiem, un ne vēlāk kā 4 gadus pirms Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukuma gada par piešķiršanu paziņo Eiropas Parlamentam, Eiropas Savienības Padomei, Eiropas Komisijai un Eiropas Reģionu komitejai.

Abas jaunizvēlētās Eiropas kultūras galvaspilsētas pēc žūrijas vērtējuma pretendēs arī uz Melinas Merkuri vārdā nosaukto naudas balvu 1,5 miljonu eiro apmērā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37874699sec.