Pasaulslavenā akordeoniste Ksenija Sidorova aicina uz sajūtu programmu Liepājas koncertzālē

Akordeona spēles virtuoze Ksenija Sidorova sestdien, 12. novembrī plkst. 18.00 koncertzālē “Lielais dzintars” savu uzticamo klausītāju aicinās uz dziļi cilvēcīgu un teju intīmu sarunu koncertprogrammā “Starp sapņiem un nomodu”, kurā ugunīgie segidiljas un tango ritmi satiksies ar sapņaini liegām melodijām. Izcilo akordeonisti uz skatuves pavadīs Sinfonietta Rīga stīgu kvartets un kontrabasists Jānis Stafeckis. Koncerts būs skatāms arī tiešraidē platformā www.digitalaisdzintars.lv.

“Koncertprogrammas ideja man radās pirmā pandēmijas viļņa laikā. Tā ir programma, kas atspoguļo sajūtas un emocijas, ko biju izjutusi pēdējo gadu laikā, kad gan pasaulē, gan arī manā personīgajā dzīvē notika daudz pārmaiņu – otrreiz kļuvu par māmiņu un atkal pārcēlos uz citu valsti. Programmā ir iekļauti manis veidoti pārlikumi, kā arī oriģināldarbi, ko man nesen sarakstījuši tādi komponisti kā Pjetro Rofi, Sergejs Akhunovs un Artjoms Ņižņiks,” ar saviem iedvesmas avotiem un programmu iepazīstina Ksenija Sidorova. “Dzirdēsiet arī daļu no repertuāra, ko biju ierakstījusi savam jaunākajam albumam “Piazzolla Reflections” (Pjacollas atspulgi). Esmu ļoti priecīga atgriezties uz brīnišķīgās skatuves Liepājā un prezentēt šo jauno programmu!”

Dēvēta par ‘atklājēju’ (New York Times) ar ‘elpu aizraujošu virtuozitāti’ (The Observer) Ksenija Sidorova kļuvusi par vienu no pasaulē ievērojamākajām akordeona spēles virtuozēm un viņas gudri izsvērtās, rūpīgi veidotās programmas ļāvušas līdz šim par tautas mūzikas instrumentu dēvēto akordeonu novērtēt un iepazīt pavisam jaunā skaņu gammā. Mākslinieces viesošanās Liepājā ir ilgi gaidīts notikums, ņemot vērā to, ka koncerts 2021. gadā pandēmijas dēļ tika atcelts.

Aizvadītā gada refleksijās un pārdomās izauklētā programma “Starp sapņiem un nomodu” piedāvā visai plašu autoru loku, iepazīstinot ar itāļu akordeonistu un komponistu Pjetro Rofi un Kijivā dzimušo mūsdienu skaņradi Sergeju Akhunovu, kura muzikālā izteiksme ir visai radniecīga Ņujorkas minimālistu leksikai. Noslēpumainas un tēlainas skaņu gammas atklāsies vēl divu izcilu virtuozu – bajānista un komponista Artjoma Ņižņika un reiz Latvijā koncertējušā krievu balalaikas Paganīni – Alekseja Arhipovska oriģinālkompozīcijās pārlikumā akoredeonam.

Koncertā skanēs arī Ksenijas Sidorovas lasījumā reti dzirdētā ģēnija  – Johana Sebastiāna Baha mūzika. Adagio mūsdienās piedzīvojusi visdažādākās aranžējuma versijas; un tas neizbrīna, jo muzikālais audums skaidri izceļ smeldzīgu, siltu melodiju vai pat āriju, kas prasīties prasās pēc dziedoša atskaņojuma.

Akordeona versijā izskanēs fragments no amerikāņu minimālisma klasiķa Filipa Glāsa Glassworks, kā arī vairāki spāņu komponistu klavierminiatūru pārlikumi akordeonam. Refleksiju noskaņās klātesošas būs arī ievērojamā argentīnieša Astora Pjacollas tēmas no Ksenijas Sidorovas  2021. gadā izdotā albuma “Pjacollas atspulgi”. Šis tvarts veltīts Astora Pjacollas mūzikai, kas albumā savijusies ar citu autoru – līdzīgās noskaņās tvertām melodijām.

Ksenija Sidorova ir klasiskā akordeona spēles vēstnese pasaulē. Viņai kaislīgi tīk rādīt instrumenta plašās iespējas. Mūziķes plašais repertuārs sniedzas no Johana Sebastiāna Baha un Vāclava Trojana līdz Žoržam Bizē, Astoram Pjacollam un Erki Svenam Tīram, nemaz neskaitot īpaši viņai jaunradītus skaņdarbus un kamermūzikas paraugus. ​Ksenija sadarbojas ar orķestriem visā pasaulē, ieskaitot NDR Elbas filharmonijas orķestri, MDR Leipcigas SO, Štutgartes FO, Bavārijas Radio SO, Atlantas SO, NHK SO un Honkongas FO, kā arī ar slaveniem diriģentiem – Pāvo Jervi, Tomasu Hengelbroku, Vasiliju Petrenko, Kristjanu Jervi, Mihalu Nesteroviču un Janu Villemu de Frindu. Ar soloprogrammām Ksenija uzstājusies Kārnegija zālē Ņujorkā, Prinstonā un Kongresu bibliotēkā, Vašingtonā.

Akordeoniste mācījusies Rīgas 1. mūzikas skolā, pēc tam studējusi Lielbritānijā, ieguvusi maģistra grādu ar izcilību Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijā. Kļuvusi par vairāku konkursu uzvarētāju Latvijā, Lietuvā, Krievijā un Itālijā. 2016. gadā noslēgusi līgumu ar prestižo mūzikas ierakstu kompāniju Deutsche Grammophon, kas izdevis Sidorovas disku Carmen. 2021. gada rudenī Ksenija Sidorova kļuva par pirmo akordeonisti prestižā festivāla “BBC Promenāde” vēsturē, kura uz Karaliskās Alberta zāles skatuves kāpusi solistes lomā.

Koncerts vienā daļā, norises ilgums: aptuveni 1 stunda 20 minūtes. Koncertu ar Liepājas pašvaldības un Eiropa Reģionālās attīstības fonda atbalstu organizē SIA “Lielais Dzintars”. Biļetes uz klātienes koncertu nopērkamas koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā, Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Biļetes uz tiešraides koncertu nopērkamas digitālās koncertzāles platformā www.digitalaisdzintars.lv.

Uzziņām aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru. Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai: 11.00-17.00, sestdienās, svētdienās: 10.00-15.00. Tālrunis: +371 634 24 555, e-pasts: info@lielaisdzintars.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45617509sec.