Ar sklanduraušiem un suitu tradīcijām svinēs Alsungas novada svētkus

Liepājas Latviešu biedrības nams aicina turpināt ceļojumu pa Kurzemes novadiem un piedāvā ielūkoties Alsungas novada pūra lādē 2016. gada 23. jūlijā, Kungu ielas radošajā kvartālā no plkst. 10:00. Suitu bagātīgās tautas tradīcijas, rosīgas darbnīcas, meistarklases, dziesmu un deju pilns skanējums – to visu būs iespējams izbaudīt Alsungas novada svētkos.

Alsundznieki jau izsenis ir bijuši sava amata meistari un tirgotāji, tāpēc galdā tiks celta suitu skābmaize un burkānmaize, dažādi konditorejas izstrādājumi, Alsungas medus, olas, dārza veltes un amatu meistaru koka izstrādājumi.

Svētku ietvaros saimniece Laila Puķīte pasniegs gastronomisko meistarklasi, kurā interesenti varēs vērot un līdzdarboties skābeņu zupas gatavošanā un degustēšanā. Pēc senām suitu receptēm kopā ar saimnieci Rutu Sokolovsku godā tiks celts arī viens no Alsungas raksturīgākajiem gardumiem – sklandrausis jeb suitrausis, kas arīdzan ir viens no unikālās suitu tautas kultūras iezīmēm. Saimniece ikvienu interesentu iesaistīs sklandraušu tapšanas procesā, ļaujot pašiem suitu gardumu gan izveidot, gan izcept, gan arī nodegustēt.

Lai uzturētu možu un jestru garu, Kungu kvartālā ciemosies bērnu folkloras kopa "SUITIŅI", Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieres Ilgas Leimanes vadībā folkloras kopas "SUITU SIEVAS" un "SUITU VĪRI", kapela "SUITU MUZIKANTI", ansamblis "SUITU DŪDENIEKI" un deju kopa "Suiti".

Visas dienas garumā Ligitas Sasaites vadībā mazie svētku apmeklētāji varēs izpausties bērnu radošajā darbnīcā, kurā varēs bagātināt savu radošo garu, iemācoties jaunas, interesantas un noderīgas lietas.

Alsungas bagātīgo un daudzvedīgo kultūru palīdzēs izzināt arī radošās un idejām pilnās amatu meistares – Dace Tumme un Inga Šēna-Laizāne, kuras pasākuma apmeklētājiem ar savu pieredzi pērļu izšūšanas tehnikā, izpratnē par ornamentu un rakstu ritmu daudzveidību pasniegs pērļu izšūšanas un Alsungas mauču adīšanas meistarklases.

Suiti pelnīti lepojas ar krāšņiem etnogrāfiskajiem tērpiem, skaņām dziesmām, dzīvām tradīcijām. Par novada tradīcijām izstāstīs, Suitu tautas tērpu un pūra lādi izrādīs un ar skaistajām suitu dziesmām un vecvārdiem, kurus vēl šodien raksturo suitu izloksni iepazīstinās Alsungas Etniskā kultūras centra "Suiti" vadītāja  Dace Martinova.     

Suiti ir latviešu etnogrāfiskā grupa Kurzemes rietumos, kur tie apdzīvo galvenokārt Alsungas novadu, kā arī Ventspils novada Jūrkalnes un Kuldīgas novada Gudenieku pagastu. "Tik daudz īpašību ir suitiem! Viņi nav malā stāvētāji, viņi uzdrīkstas - ja dar, tad dar - no viss sierd’s un dvēsel’s. Lepni par sevi, par savām tradīcijām, par dzimtām. Suiti ir viesmīlīgi, noteikti arī spītīgi un ar asu mēli," suitu īpašības uzskaita Dace Martinova.

Nāc un izgaršosim dižos suitu svētkus kopā!

Pasākumu organizē: Liepājas Latviešu biedrības nams sadarbībā ar biedrību "ETNO Liepāja".

Pasākumu atbalsta: Liepājas pilsētas dome, Liepājas Kultūras pārvalde un Valsts Kultūrkapitāla fonds un Kurzemes plānošanas reģions.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45451283sec.