Ar plašu pasākumu programmu Siguldā noslēgsies 15. Introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem»

Šīs nedēļas beigās Siguldā ar plašu pasākumu programmu noslēgsies 15. Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem". Piektdien, 5. augustā koncertzālē "Baltais Flīģelis" skanēs amerikāņu avangarda Džona Keidža muzikālās meditācijas pianista Jura Žvikova un režisora Roberta Rubīna redzējumā.

Sestdien visas dienas garumā notiks tradicionālās festivāla radošās darbnīcas, M.phil. Valda Svirska un arhitekta Kaspara Rikarda lekcijas, biodeja un gongu meditācija, bet vakarā pazīstamā postfolkloras grupa "Vecpilsētas dziedātāji" iepazīstinās ar savu jauno programmu "Daba san" – dziesmām par dabu, senlatviešu dievībām, dzīves izjūtu un dzīvesziņu. Savukārt svētdien Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā izskanēs festivāla noslēguma koncerts "Salamana Augstā dziesma" vokālās grupas Ars Antiqua Riga izpildījumā.

5. augustā plkst. 19.00, Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" uz koncertu "Džons Kiedžs. Amerikāņu avangards" aicinās pianists Juris Žvikovs un videomākslinieks Roberts Rubīns. Viņu interpretācijā varēsim baudīt amerikāņu brīvdomātāja un konceptuālista Džona Keidža sonātes un interlūdijas, kas aizved maģiskā un brīnumainā bezlaika ceļojumā.

Lielās Mūzikas balvas 2015 nominants pianists Juris Žvikovs, pētīdams un atskaņodams Keidža mūziku, kļuvis par šī komponista skaņuraksta ekspertu. Viņš ir viens no nedaudzajiem pianistiem pasaulē, kurš iestudējis visu Keidža neparasti veidoto sonāšu un interlūdiju ciklu – "izvērstu meistardarbu ar klusinātu balsi", kā to nodēvējis kāds mūzikas kritiķis. Pašlaik 20. gadsimta amerikāņu brīvdomātāja un konceptuālista Džona Keidža mūzikai tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība. Viņa mūzikā labi zināmais instruments – klavieres – ieguvis krietni daudzveidīgāku un krāsaināku skanējumu, balansējot starp gari pludinātām, vijīgām un cieti aprautām, metāliskām saskaņām, atgādinot te Bali salu gamelāna orķestra nokrāsu, te atkal Dienvidaustrumāzijas meditatīvi netveramo skaņu audumu. Kopā ar pianistu šajā unikālajā audiovizuālajā performancē  piedalās starptautisku atzinību guvušais režisors un videomākslinieks Roberts Rubīns, kura veidotās projekcijas neuzkrītoši un neatņemami papildinās muzikālo priekšnesumu, veidojot gaismas objektu īpašu atmosfēru.

6. augustā Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" visas dienas garumā norisināsies tradicionālās festivāla radošās darbnīcas, lekcijas, meditācijas un dzejas lasījumi. Savukārt sestdienas vakarā plkst. 19:00 koncertzālē "Baltais flīģelis" ar jaunu programmu DABA SAN uzstāsies postfolkloras grupa "Vecpilsētas dziedātāji". Koncerta programmā savīsies grupas vasaras sākumā izdotajā albumā "Vaiņags" iekļautās dziesmas ar jau zināmiem grupas autordarbiem, kas kopā veido sajūtās un noskaņā bagātīgu buķeti – gluži kā viskrāšņākais pļavas ziedu vaiņags, kas sevī sakopo vasaras krāsu, smaržu un sajūtu esenci. Programmā iekļautās dziesmas vēstī par latvju zemes dabas krāšņumu ar visām tās izpausmēm: dienas vidus tveici, siena smaržu, jūras malas priežu šalkoņu, putnu balsīm un lietus šaltīm, pērkonu negaisa laikā. Tikpat nozīmīga loma dziesmās ir atvēlēta latviešu dievībām un dzīvesziņai. Arī kokam ir lapotnes vaiņags, kas spēj uzplaukt caur saknēm, uzņemot spēkus, tā arī grupas dalībnieki smeļas iedvesmu un sakņojas tautasdziesmās ietvertajā vēstījumā, sniedzot tam iespēju uzplaukt šodienas klausītājam tuvā un mūsdienīgā skanējumā – kuplā "Vaiņagā"!

Festivāla noslēguma koncerts "Salamana augsta dziesma" izskanēs 7. augustā, Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā vokālās grupas Ars Antiqua Riga izpildījumā. Programma iedzīvinās Vecās Derības augstāko virsotni – Salamana Augsto Dziesmu divu dažādu laikmetu dižgaru – Hildegardes un Palestrīnas – mūzikā. Izcilo latviešu dziedātāju – Ievas Paršas (balss, zvani), Jāņa Kurševa (balss), Aigara Reiņa (balss), Rūdolfa Bērtiņa (balss), Uģa Meņģeļa (balss) un Pētera Vaickovska (mākslinieciskais vadītājs, balss) izpildījumā un senatnīgās baznīcas īpašajā atmosfērā šis koncerts sniegs patiesu garīgu piedzīvojumu.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls "Ad Lucem" ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60011196sec.