Notiks dziesmu rīts «Man ir daudz skaistu dziesmu»

Vairāk nekā 10 gadu garumā Turaidas muzejrezervāts aicina 31. oktobrī godināt folkloristu Krišjāni Baronu viņa dzimšanas dienā, pulcēties pie viņam veltītā pieminekļa Siguldā, lai oktobra pēdējo dienu iesāktu ar skanīgām tautasdziesmām.

Šogad, 31. oktobrī plkst. 8.00 ikviens aicināts, līdzi ņemot rudens ziedus vai svecīti, piedalīties dziesmu rītā “Man bij daudz skaistu dziesmu”, lai, godinot Krišjāni Baronu, vienu no aktīvākajiem jaunlatviešu darbiniekiem, viņa 181. dzimšanas dienā, Siguldā pie Krišjāņa Barona pieminekļa skandētu vai dziedātu savas mīļākās tautasdziesmas. Kopā ar visiem dziesmas šajā rītā dziedās arī Siguldas folkloras kopa “Senleja” un senioru ansamblis “Melodija”.

Katram no mums ir savas dziesmas, kas dod spēku, iepriecina, dara gaišākas domas vai iedvesmo darbam. Katrā dienā, katrās sajūtās citas. Gadu un gadsimtu gaitā, nododot nākamajām paaudzēm, izslīpētas kā dimanti, kopīgi darot darbus un svinot svētkus, ievibrētas melodiju plūdumā. Daudzinot Dainu tēvu, Veļu laikā tiks godinātas arī iepriekšējās paaudzes, kas katrā dzimtā kopušas zemi, piedalījušās Latvijas Valsts tapšanas procesā un attīstībā, veidojušas un uzturējušas tradīcijas.

Sava mūža lielāko daļu Krišjānis Barons (1835–1923) veltījis latviešu tautasdziesmu vākšanai un kārtošanai, kam par pamatu izvēlējies cilvēka mūža ritumu no dzimšanas līdz aiziešanai mūžībā. Tautasdziesmas viņš apkopojis „Latvju dainu” 6 sējumos, kuros iemūžinātas 217 996 tautasdziesmas. 1880. gadā izgatavots īpašais Dainu skapis, kas kopš 2001. gada 4. septembra iekļauts UNESCO Pasaules atmiņas (Memory of the Word) sarakstā, šobrīd glabājas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un ir pasaules kultūras sastāvdaļa.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


Daugavpils TIC
,


Limbažu TIC
,


Turaidas muzejrezervāts
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61899996sec.