Apmeklētājus priecēs izstāde «Fotoalbuma stāsti – sešdesmitie gadi Turaidā»

16. septembrī plkst. 16.00 Turaidas muzejrezervāta Jaunajā pārvaldnieka mājā tiks atklāta krājuma izstāde “Fotoalbuma stāsti – sešdesmitie gadi Turaidā”. Izstādē būs apskatāmas melnbaltas momentfotogrāfijas, kas uzņemtas 20. gadsimta sešdesmitajos gados. Darbu autors ir amatierfotogrāfs, turaidietis Mintauts Slapjums.

Mintauts Slapjums piedzima 1943. gada 12. septembrī Krimuldas sanatorijā, dzīvoja Turaidā. Mācījās Siguldas 1. vidusskolā, kuru beidza 1962. gadā. Septiņdesmitajos gados absolvēja Rīgas Politehnisko institūtu (tagad Rīgas Tehniskā universitāte), strādāja par inženieri Siguldas telefona centrālē.

Mintauts, pabeidzot vidusskolu, sāka strādāt un par pirmo algu iegādājās fotoaparātu “Zarja”. Viņam bija interese par fotografēšanu, ko rosināja viņa onkuļa Leonīda Atslēgas fotografēšanas prasmes. Viņš pārsvarā fotografēja tuvu cilvēku portretus, ainavas, darba vietu pasākumus un ballītes. Fotogrāfa albumā daudzviet redzama viņa audžumamma – vecāsmātes māsa Anna Kristīne Kalniņa (1890–1976), jo mamma nomirusi, kad mazajam Mintautam bija astoņi gadi. Tāpat tur skatāmi citu turaidiešu portreti – pienotavas darbinieki, kaimiņi un mazi bērni, kā arī pašportreti un Turaidas ainavas.

Mintautam patika ceļot un viņa albumā ir fotogrāfijas no Kaukāza, Igaunijas un citām vietām, kur tajā laikā varēja aizbraukt. Daudz ir foto arī no laivu braucieniem. Autors fotografēja visu, kas apkārt notika un šķita interesants un aizraujošs. Šobrīd viņa fotogrāfijas ir lielisks dokuments, kas parāda tā laika cilvēkus, vidi un notikumus Turaidā.

Šīs ikdienas fotogrāfijas, ko iemūžinājuši amatieri un kas pilda viņu ģimenes albumus, parāda, kāda pasaule izskatījās pirms 40, 50 un pat 100 gadiem! Momentfotogrāfijās ir daudz stāstu par to, kā cilvēki redzēja savu pasauli, kā viņi saprata sociālo un kultūras kontekstu, kurā viņi dzīvoja, ko viņi novērtēja un mīlēja.  

Amatierfotogrāfija strauji attīstījās, sākot masveidā ražot kameru “Kodak Box Brownie” 1900. gadā, kas kļuva ērti lietojama jebkuram, un fotogrāfija ienāca katrā ģimenē. Ļaudis sāka iemūžināt savus ikdienas notikumus: fotografējot ģimenes locekļus, draugus, mājdzīvniekus, bērnus spēlējoties, dzimšanas dienas ballītes, kāzas un citas svinības, kā arī saulrietus, ainavas un ceļojumos piedzīvoto. Šobrīd amatieru fotoalbumi raisa interesi pētniekiem, kolekcionāriem un māksliniekiem, kā arī ir vērtīgs avots, pētot dzimtas koku.

Turaidas muzejrezervāta publiskajās aktivitātēs notiks fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Turaidas muzejrezervāta tīmekļa vietnē www.turaida-muzejs.lv un muzeja sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram sabiedrības informēšanai.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.73944187sec.