Publicēti "Sigulda 2014" programmas atklāšanas pasākumi

"Sigulda 2014" – Eiropas kultūras galvaspilsētas oficiālā partnera – programmas atklāšanas ieskaņā Turaidā 11. janvārī tiks atvērts 1593. gadā izdotās grāmatas "Rīgas – karaliskās pilsētas Vidzemē – godātās rātes atjaunotais svētku un tērpu nolikums" faksimilizdevums, savukārt no 17. līdz 19. janvārim norisināsies vides mākslas festivāls "Daba. Pilsēta. Nākotne./Nature. Urban. Future./".

Turaidas muzejrezervātā esošais grāmatas eksemplārs ir vienīgais 1593. gadā Nikolausa Mollīna faksimila izdevuma iespiestās grāmatas eksemplārs, kas saglabājies līdz mūsdienām, tādējādi unikāls Latvijas grāmatniecības vēstures un kultūrvēstures liecinieks. Grāmata atklājas kā nozīmīgs vēstures avots un grāmatniecības mākslas paraugs. Tajā raksturota Rīga un tās pilsoņi, kā arī politikas, modes un sadzīves savstarpējās attiecības 16. gadsimtā.

Turaidas muzejrezervāts grāmatas faksimilizdevumu sagatavojis, finansējumu gūstot "Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014" projektu konkursā. Ar nodibinājuma "Rīga 2014" un Kultūras ministrijas atbalstu muzejam ir iespēja ar grāmatu iepazīstināt plašu sabiedrības loku, izdodot to faksimila formā. Grāmatas oriģināla unikalitāte un materiālais trauslums (pergaments, ādas iesējums, nepieciešamība pēc specifiskiem glabāšanas apstākļiem) ierobežo tās izmantošanu pētniecības darbā.

Publicēšana faksimilizdevumā ļauj saglabāt šo Latvijas grāmatniecības vēsturē izcilo eksemplāru, reizē padarot to pieejamu plašam pētnieku un interesentu lokam.

Senā un unikālā grāmatas eksemplāra izdošana faksimila formā sabiedrībai sniegs iespēju paplašināt zināšanas par Rīgas devumu grāmatniecības nozarē ne tikai Rīgā un Baltijā, bet arī Eiropas iespieddarbu vēsturē kopumā, kā arī iepazīt noteikumus par kāzām un to svinēšanu, kā arī apģērba greznuma ierobežojumus visām Rīgas kārtām 16. gadsimta beigās, kas bija daudz stingrāki nekā mūsdienu modernajā sabiedrībā.

Svētku programma sāksies 11. janvārī pulksten 16.00, atklājot Turaidas muzejrezervāta krājuma izstādi "Jaunais un citādais laiks" Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamajā mājā. Izstāde aicinās iepazīt grāmatu iespiešanas vēsturi Latvijā no 16. gadsimta beigām līdz 19. gadsimta sākumam. Svētkos sekos "Gaismas ceļš cauri gadsimtiem" – muzikāli gaismots gājiens uz Turaidas pili, kur notiks grāmatas faksimilizdevuma atvēršanas brīdis.

Savukārt no 17. līdz 19. janvārim Siguldā norisināsies vides mākslas festivāls "Daba. Pilsēta. Nākotne./Nature. Urban. Future./".

Festivāla programma piedāvā sajust, ieraudzīt, sadzirdēt dabu arī ziemā.

Īpaši šim festivālam veidota gaismas pastaiga "Ieziemots!* Siguldā". Siguldas novada dome un māksliniece Agnese Melbārde kopā ar radošo komandu iedzīvotājiem un viesiem ar prieku piedāvā doties ziemas pastaigā un apskatīt astoņus īpaši veidotus vides gaismas objektus "Ieziemots!*". Tās ir astoņas gaismas piepildītas sajūtu siltumnīcas – platformas, kurās sintezēti un elektronizēti vairāki dabas motīvi, kā arī atsevišķas vielas un procesi. Ar krāsām, gaismām, trokšņiem un skaņām; kā nelielas, sintētiskas gaismas skulptūras. Stilizēti reālu lietu atbalsojumi un atspīdumi vārda vistiešākajā nozīmē. Iedomu un asociāciju spēles. Objekti apskatei izvietoti pastaigas takā no Siguldas dzelzceļa stacijas pa Pils un Raiņa ielu.

Ar Britu padomes atbalstu Siguldā viesosies Saimons Beks (Simon Beck), lai radītu lielformāta sniega zīmējumus, kas būs aplūkojami Siguldas Svētku laukumā. Jāpiebilst, ka šī būs pirmā reize, kad Saimona māksla būs skatāma Baltijas valstīs.

Saimons Beks veido lielformāta zīmējumus un ģeometriskus rakstus sniegā, izmantojot sniega kurpes un orientēšanās kompasu, lai atstātu sniegā precīzus pēdu nospiedumus, no kuriem tiek veidoti sniega zīmējumi.

Lielformāta mākslas darbi tiek veidoti (nopēdoti) iespaidīgos izmēros – lielākie no tiem ir apmēram sešu futbola laukumu lielumā, un to izveidošanai ir nepieciešamas 10 līdz 12 stundas jeb, kā Saimons pats saka, "līdz pilnīgam spēku izsīkumam".

Festivāla ietvaros Livonijas ordeņa Siguldas pilī sadarbībā ar Francijas Institūtu būs skatāmas Francijas radošās kompānijas "Picto facto" lielformāta instalācijas "Billevesees". Lielformāta gaismas un krāsu pilsētvides instalācijas veido neordināras un fantastiskas formas, kas atdzīvina pilsētvidi un aicina apmeklētājus pulcēties ap tām, dalīties sarunās un smieklos brīvā atmosfērā. "Billevesees" rosina cilvēkus uztvert pasauli vieglāk, būt radošam un saskatīt neparasto ikdienišķajā.

Šī ceļojošā izstāde ar lieliskiem panākumiem ir izrādīta vairāk nekā simt dažādās Eiropas pilsētās, un tikai Siguldā to pirmoreiz varēs redzēt arī Latvijā. No 17. līdz 19. janvārim Siguldas Livonijas ordeņa pils būs atvērta līdz plkst. 20.00. Ieejas maksa pieaugušajiem – 1,42 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 0,71 eiro, ģimenēm (2 pieaugušie + 2 un vairāk bērnu līdz 15 g. v.) – 3,56 eiro. Ar Siguldas ID kartēm ieeja – bez maksas.

19. janvārī ar īpašo svētku ekspresi pulksten 15.04 no Rīgas būs iespēja doties uz Siguldu, piedalīties atklāšanas pasākumos un dienas izskaņā pulksten 19.08 doties mājup (papildu informāciju meklē „Pasažieru vilciena” mājaslapā).

Visas dienas garumā Siguldas publiskajās iestādēs – kafejnīcās un viesnīcās, mākslas un kultūras telpās – būs mākslas izstādes, radošas laboratorijas un performances.

Mākslu skola "Baltais flīģelis" no pulksten 11.00 līdz 19.00 piedāvās mākslinieces Ivetas Vecenānes tekstildarbu izstādi "Vilnas un dzintara pavedienā". Izstāde apskatāma līdz 6. februārim. Mākslu skolas pagalmā 19. janvārī visus priecēs skolas pedagogu un audzēkņu kopīgi veidota instalācija "Svētku galds".

Mākslas un kultūras telpā "Siguldas tornis" būs skatāma Ķīpsalas keramiķu izstāde "Kāpšana tornī". Silvija Šmidkena, Violeta Jātniece, Kornēlija Ozoliņa, Izabella Krolle un Inese Āboliņa izstādes apmeklētājus priecēs ar pēdējo gadu radītiem darbiem, atspoguļojot Ķīpsalas keramikas tradīcijas, atpazīstamību un personīgos rokrakstus. Ieeja – par ziedojumiem.

Siguldas pagasta kultūras namā skatāma Arno Marnica un Ilvara Veģa izstāde "Koki un gaisma pilsētā". Fotogrāfijas tapušas laika posmā no 2007. līdz 2011. gadam. Sērija veidota kā autora interpretācija par koku ēnu sniegto vēstījumu cilvēkiem. Apgaismojums ir īpaši svarīgs šajā gada tumšākajā laikā, bet izteiksmīgas lampas izstādē "Gaisma pilsētā" būs īpaša "odziņa". Izstāde apskatāma līdz 30. janvārim Siguldas pagasta kultūras namā (Zinātnes ielā 7b) darba dienās no 10.00 līdz 19.00; sestdienās, svētdienās no 10.00 līdz 14.00. Ieeja – bez maksas.

Īpaša dāvana svētku viesiem būs grāmatas Gunārs Dukšte "Lidojumā! Pieskārieni Latvijai" atvēršana. Gaisa kuģotājs Gunārs Dukšte daudzus gadus, pilotēdams gaisa balonus un vienlaikus fotografēdams no augšas Latvijas ainavu, iespējis savākt unikālu fotogrāfiju kolekciju, kas varētu būt jebkuras valsts lepnums. Fotogrāfiju nosacītās "nodaļas" emocionāli un saturiski kopsavilktas, izmantojot rakstnieces Ingas  Ābeles, īpaši šīm ainavām radītus īsprozas tekstus un paša autora dotus aprakstus.

Pulksten 16.00 pie Siguldas dzelzceļa stacijas taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis sintēzē ar Arta Dzērves videoattēlu elektroniskās mūzikas programmā "Koncerts septiņiem sintezatoriem". "Mēs saskaramies šajā pasaulē ar datora sniegtajām bezgalīgajām iespējām. Vari internetā lejupielādēt vai iegādāties programmu, kas pati darbojas un spēlē. Atliek tikai paņemt līdz savu "makintošu" un nostāties uz skatuves kādā festivālā, un viss notiek pats no sevis," stāsta Kaspars Tobis.

Savukārt pulksten 17.00, 18.00 un 19.00 paredzēta kultūras un mākslas elektrostacijas atklāšana Livonijas ordeņa Siguldas pilī.

Bet dienas izskaņā pulksten 19.30 Siguldas novada kultūras centrā "Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestra" CD "Kālabad" prezentācijas koncerts. (Tas notiks arī 18. janvārī plkst. 19.00.) Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzē".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 18.04.2024 Jaunmoku pils aicina uz Putnu dienu Tukuma TIC
Jaunmoku pils aicina skolēnus uz ikgadējo Putnu dienu 18.aprīlī. No pulksten 10:00 dabas izzinātājiem būs iespēja vērot putnus pils parkā, | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.95282197sec.