Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanu noslēdz pasaulslavenais K.Boltanskis un partnerpilsēta Sigulda

Svētdien, 19.janvārī, Rīga 2014 atklāšanas noslēdzošajā dienā tiks atklāta slavenā Francijas mākslinieka Kristiana Boltanska (Christian Boltanski) izstāde un Rīga 2014 partnerpilsētas Siguldas sagatavotā programma.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros mākslinieks Rīgā prezentēs divus pasaulē plašu atzinību guvušus mākslas projektus – videodokumentāciju „Starp laikiem” („Entre Temps”) un radošo pētījumu „Sirdspukstu arhīvs” („Archives du Coeur”), kurā varēs piedalīties ikviens izstādes apmeklētājs.

Personālizstāde „Sirdspukstu arhīvs” būs skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls Radošajā darbnīcā (2. stāvā, Torņa ielā 1, Vecrīgā) no pl.14.00. Izstāde tapusi sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā.

Sirdspukstu arhīva veidošanu K. Boltanskis uzsāka 2005.gadā, tajā jau piedalījušies vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Izstādes apmeklētāji varēs ierakstīt savus sirdspukstus. Katrs radošā pētījuma dalībnieks iegūs personīgo sirdspukstu ierakstu CD datu nesējā.  Sirdspuksti tiks pārraidīti uz projekta galveno serveri – sirdspukstu bibliotēku, kas atrodas Edžimas (Ejima) salā Japānas jūrā.

Videoinstalācijā „Starp laikiem” (2003) mākslinieks turpina savas daiļrades vienu no būtiskākajām tēmām – cilvēka individuālo pārdzīvojumu un atmiņu izpēti. Videoprojekcijā redzami K. Boltanska fotoportreti, kas attēlo pakāpenisku viņa sejas transformāciju citā vecuma stadijā un dažādos laika posmos sākot no sešiem līdz piecdesmit septiņiem gadiem.

Kristians Boltanskis savos darbos apvieno personisko skatījumu ar antropologa, etnogrāfa un sociologa cienīgu izpēti par tādiem ikvienam cilvēkam svarīgiem jautājumiem kā nāve, zaudējums, izzušana, personīgā un kopējā atmiņa.

Uz īpašu programmu svētdien, 19.janvārī, un visa gada garumā aicina Rīga 2014 partnerpilsēta Sigulda. Siguldā Livonijas ordeņa pilī skatāma Francijas radošās kompānijas Picto Facto lielformāta instalācijas „Billevesees”. Lielformāta gaismas un krāsu pilsētvides instalācijas veido neordināras un fantastiskas formas, kas atdzīvina pilsētvidi un aicina apmeklētājus pulcēties ap tām, dalīties sarunās un smieklos brīvā atmosfērā.

Siguldas dzelzceļa stacijā darbosies papīrmākslas darbnīca „Viktora vēstules” ar piedāvājumu „Vēstule no Siguldas". Ikviens tiek gaidīts rakstīt vēstules kā senos laikos – uz pašizgatavota papīra, ar tušu, otiņu vai spalvas kātu un nosūtīt tās uz jebkuru pasaules vietu. Kā arī atvēršanas svētkus piedzīvos Gunārs Dukšte „LIDOJUMĀ! Pieskārieni Latvijai”.

Pl.15.04 uz Siguldu apmeklētāji var doties ar īpašo svētku vilcienu no Rīgas dzelzceļa stacijas, lai piedalītos atklāšanas pasākumos un dienas izskaņā pl.19.08 dotos mājup. Vilcienā par svētku sajūtu rūpēsies trīs mūziķi no Siguldas – Kaspars Gulbis, Edijs Everss un Elmārs Rudzītis.

No pl.16.00 – 20.00 radošā komanda – Jānis Purcens, Norberts Skraucis, Ronalds Melkers un Silvija Skrauce – piedāvā mākslas performanci „Kā uz papīra parādās burti?”. Projekcija būs redzama uz Siguldas evaņģēliski luteriskās baznīcas sienas.

Pl.16.00 Eiropas kultūras galvaspilsētas gada oficiālā atklāšana pie Siguldas dzelzceļa stacijas. Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāres, kultūras ministres un Siguldas novada Domes priekšsēdētāja Uģa Mitrevica uzrunas.

Pl.16.20 Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā pēc uzrunām apmeklētājus priecēs elektroniskās mūzikas programmas pasākums „Koncerts septiņiem sintezatoriem”. Aicina taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis un video mākslinieks Artis Dzērve.

Pl.17.00, 18.00 un 19.00 kultūras un mākslas elektrostacijas „Ziņojums Visumam” atklāšana Livonijas ordeņa Siguldas pilī.

Rīgā svētdien pieejama izstāde „1914” un uz pasākumiem gaida īpaši veidota Rīga 2014 sadarbības partneru radošo iniciatīvu programma.  Visas atklāšanas dienas rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs gaismas festivāla „Staro Rīga” speciālizlaidums, kurā redzami jauniešu konkursa darbi un izstāžu namā „Atklāj Rīgu” (Aldara iela 5, Vecrīga) atklāšanas laikā bezmaksas apskatāma izstāde par „Staro Rīga” vēsturi un spilgtākajiem objektiem.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē Nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

Rīga 2014 oficiālais apdrošinātājs ERGO sniedz apdrošināšanu lielākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem, lai ikviens varētu droši izbaudīt šos unikālos notikumus visa gada garumā.

Sīkāka informācija par visiem pasākumiem pieejama kultūras portālā www.riga2014.org


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.95251203sec.