Rīgas pašvaldība uzsāk cīņu pret nelegālām naktsmītnēm

Pamatojoties uz Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa izdoto rīkojumu par operatīvu un asu vēršanos pret visiem komersantiem, kuri pārkāpj būvnormatīvus, galvaspilsētas būvvalde kopā ar kolēģiem no pašvaldības policijas ceturtdien, 29. aprīlī, veica reidus vairākos objektos, par kuriem bija saņemta informācija par tajos, iespējams, nelegāli ierīkotām viesu izmitināšanas vietām.

Būvvaldes Būvinspekcijas darbinieki sadarbībā ar pašvaldības policijas darbiniekiem 29. aprīļa pēcpusdienā veica vairāku objektu apsekošanu, par kuriem iepriekš tika saņemta informācija par telpu iespējamu ekspluatāciju neatbilstoši atļautajai izmantošanai. Kopumā tika apsekoti vairāki objekti pilsētas centrā, Marijas un Martas ielā, kā arī pa objektam Slokas, Maskavas un Nometņu ielā. Visās no apsekotajām adresēm tika konstatēti dažādi ar būvniecību un citu normatīvo aktu neievērošanu saistīti pārkāpumi.

Nelegālas viesu izmitināšanas vietas tika atklātas trijos dzīvokļos ēkā Marijas ielā 1, dzīvoklī Martas ielā 9, ēkā Nometņu ielā 62D un ēkā Slokas ielā 28. Visiem sastaptajiem nelegālo hosteļu iemītniekiem tika pārbaudīti dokumenti, noskaidrotas identitātes, tostarp ārvalstniekiem pārbaudīta informācija par ieceļošanas reģistrēšanu vietnē covidpass.lv. Vienā no pārbaudes epizodēm pie kāda no hosteļa iemītniekiem tika atrasta arī viela, kas vizuāli atgādināja marihuānu, tādēļ šajā gadījumā tika piesaistīta arī Valsts policija.

Visiem nelegāli ierīkoto viesu izmitināšanas vietu iemītniekiem tika uzdots nekavējoties atbrīvot hosteļu telpas, papildus informējot par iespēju nepieciešamības gadījumā vērsties kādā no Rīgas Sociālā dienesta centriem.

Kopumā par konstatētajiem pārkāpumiem tiks sagatavoti atzinumi par būves pārbaudi, kā arī sākti administratīvo pārkāpumu procesi par būvju ekspluatācijas noteikumu pārkāpumiem. Vienlaikus Rīgas pašvaldības policija teju visos hosteļos konstatēja virkni citu pārkāpumu – ugunsdrošības noteikumu, personu datu apstrādes, nodarbinātības un pārkāpumus uzņēmējdarbības nozarē. Rezultātā pārbaudēs iegūtie materiāli tiks nosūtīti arī Valsts darba inspekcijai, Datu valsts inspekcijai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, kā arī Valsts ieņēmumu dienestam.

Rīgas pašvaldība atgādina, ka saskaņā ar Būvniecības likuma 21. panta otro daļu būvi aizliegts izmantot līdz tās pieņemšanai ekspluatācijā, kā arī ekspluatācijā pieņemto būvi pieļaujams izmantot tikai atbilstoši projektētajam lietošanas veidam. Lai arī dažos no apsekotajiem dzīvokļiem patvaļīga būvniecība netika konstatēta, pārkāpumi tika fiksēti daļā par dzīvokļu ekspluatāciju neatbilstoši to projektētajam lietošanas veidam, proti, telpas komerciālos nolūkos tika izmantotas viesu īslaicīgai izmitināšanai.

Būvvaldes amatpersonas skaidro, ka gadījumos, kad paredzēts mainīt telpu lietošanas veidu no dzīvokļa uz viesnīcu, jāņem vērā papildus normatīvo aktu regulējums, kas attiecas gan uz sanitārajām normām, gan ugunsdrošības, vides pieejamības un citām būvnormatīvu prasībām. Lai dzīvokli reģistrētu kā viesnīcu vai hosteli, nepieciešams vērsties Būvvaldē ar atbilstoši izstrādātu būvniecības ieceres dokumentāciju telpu lietošanas veida maiņai.

Ceturtdien īstenotie reidi ir daļa no pašvaldības kampaņas un ieceres tuvākajā laikā sadarbībā ar pašvaldības policiju apzināt un apsekot visus objektus, kur tiek pārkāptas būvniecību regulējošo normatīvo aktu prasības. Šobrīd ir apkopota informācija par vairāk nekā 100 objektiem Rīgā, kur būvvalde ir iepriekš konstatējusi ekspluatāciju neatbilstoši paredzētajam būves lietošanas veidam, ekspluatāciju pirms objekta pieņemšanas ekspluatācijā, kā arī ēku ekspluatācijas bīstamību, un, kur pieņemts lēmums par ēkas vai tās daļas ekspluatācijas pārtraukšanu.

Prioritāri ir sākta un tiks turpināta to objektu apsekošana, par kuriem ir informācija vai indikācijas, ka tajos varētu būt ierīkotas nelegālas viesu izmitināšanas vietas. Apsekojamo objektu saraksts tiks papildināts arī ar adresēm, par kurām tiks iegūta informācija no tiešsaistes vietnēm kā Booking.com.

Pilnveidojot informācijas apmaiņu starp pašvaldības struktūrvienībām, Rīgas pilsētas būvvalde turpmāk automātiski informēs Rīgas pašvaldības policiju par katru pieņemto lēmumu attiecībā uz ekspluatācijas apturēšanu ēkās un dzīvokļos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68617582sec.