Rīgas Motormuzejā tiks atklāts jauns eksponāts ar 30 gadus ilgu restaurācijas norisi

Sākot, no piektdienas, 18. jūnija, Rīgas Motormuzeja apmeklētāji tiek ielūgti aplūkot tikko restaurētu Kremļa kolekcijas spēkratu GAZ 11-73. Godinot jauno eksponātu un tā rašanās laikmeta kontekstu, šajā dienā apmeklētājus aicinām nākt ar sarkanu neļķi.

Šogad pabeigtais restaurācijas projekts ir ilgākais Motormuzeja pastāvēšanas vēsturē, un tā realizācijā bija iesaistīti 15 restaurācijas profesionāļi. GAZ 11-73 no 1940. – 1947. gadam ražoja Padomju Savienībā. Spēkrats ir GAZ-M1 modernizēta versija ar sešcilindru motoru. 1985. gadā daļēji izjauktā stāvoklī automobilis uz Motormuzeju atvests no toreizējās Ļeņingradas. Šobrīd tas ir Latvijā vienīgais restaurētais GAZ 11-73. Spēkrata sēdekļu apdarē izmantots pēc speciāla pasūtījuma austs audums, kas precīzi atbilst oriģinālajai komplektācijai.

“Spēkrats izgatavots nelielā skaitā – tikai 1200 eksemplāros, tādēļ ļoti grūti bija iegūt trūkstošās detaļas. Automobiļa komplektācija un tehniskais stāvoklis bija ļoti slikts. Tehniskā informācija - skopa, nedaudz lietojamu ieguvām tikai pašā procesa noslēgumā. Darbus daudzkārt pārtraucām finansiālo apstākļu un amatnieku trūkuma dēļ. Palīdzēja citu, analogu auto īpašnieku atsaucība – Lietuvā, Igaunijā, Ukrainā un Krievijā - , arī vietējo entuziastu atbalsts. Prieks, ka auto oriģinālais krāsojums – eleganti zaļš -, ir saglabāts. Izdevās atjaunot atbilstošu salona apdari un jumta mīkstās daļas iesegumu”, par darbietilpīgo restaurācijas procesu vēstī galvenais Rīgas motormuzeja restaurators Gunārs Dortāns.

Godinot jaunā eksponāta atklāšanu un iekļaušanos Rīgas Motormuzeja pastāvīgās ekspozīcijas Padomju auto kolekcijā, aicinām apmeklētājus nest sarkanu neļķi – kā automobiļa ražošanas laika simbolu. Ikviens apmeklētājs, kas dāvās šo ziedu restaurētajam spēkratam, saņems kuponu bezmaksas muzeja apmeklējumam nākošajā vizītē.
Šīs vasaras sezonā līdzās pastāvīgajai ekspozīcijai Rīgas motormuzejs vēsturisko automobiļus cienītājus priecēs ar vairākiem notikumiem brīvā dabā. 18. jūnija vakarā aicinām apmeklēt Youngtimer Britu vakara brīvdabas ekspozīciju Rīgas Motormuzeja pagalmā no plkst. 18:00 līdz 21:00. POP UP izstādē būs skatāmi Jaguar, McLaren, Aston Martin, Triumph, Rolls Royce spēkrati. Ieeja pasākumā bez maksas. Savukārt 20. jūnijā plkst. 11:00 no Rīgas Motormuzeja retro braucienā dosies 1930. un 1940. gados ražotie automobiļi, izbraucot maršrutu Rīga-Tīnūži-Ogre-Ikšķile. Interesenti automobiļus varēs aplūkot POP UP izstādē pie Rīgas Motormuzeja no plkst. 10:00 līdz 11:00.

Uzziņai
Rīgas Motormuzejs ir lielākais un modernākais seno spēkratu muzejs Latvijā un Baltijas valstīs, un ar savu ekspozīciju apmeklētājus priecē kopš 1989. gada. Gan toreiz, gan tagad tas ir vienīgais šāda profila muzejs Latvijā un lielākais Baltijā. Pirms pieciem gadiem muzejs atklāts pēc vērienīgas rekonstrukcijas. Izmantojot modernas un interaktīvas tehnoloģijas, apmeklētāji tiek aicināti doties virtuāli patiesā ceļojumā auto būves vēsturē, kas aizsākas nu jau pirms 133 gadiem, kad patentēja pirmo auto. Muzeja ekspozīcijas zāles ir aptumšotas, bet paši spēkrati spilgti izgaismoti. Tas ļauj koncentrēt uzmanību uz būtiskāko – muzeja eksponātiem un to stāstiem, kas apmeklētājam pašam jāatklāj ar modernu multimediju palīdzību.

Līdzās pastāvīgai ekspozīcijai, kas izvietota 3 stāvos 4000 kvadrātmetru platībā, notiek tematiskas izstādes, spēkratu prezentācijas, autobūves vēstures izpētes darbs un muzeja darbnīcās tiek restaurēti spēkrati. Muzeja durvis ir atkal atvērtas individuālajiem apmeklētājiem kopš šā gada 8.jūnija pēc sešu mēnešu pauzes sakarā ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56639886sec.