LVRA: Nekustamā īpašuma nodokļa augstās likmes apdraud viesmīlības uzņēmumu darbību Rīgā

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) ir nosūtījusi vēstuli Rīgas domes priekšsēdētājam M.Staķim aicinot tikties, lai skaidrotu kritisko situāciju nozarē un apspriestu risinājumus nekustamā īpašuma likmes samazināšanai.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) 2021. gadā vairākkārt informēja Rīgas domes (RD) priekšsēdētāju M.Staķi, RD Finanšu un administrācijas lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieku J. Ozolu un RD Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadību par kritisko situāciju Rīgas naktsmītņu segmentā aicinot sekot citu valstu galvaspilsētu un Latvijas pilsētu paraugam – samazināt nekustamā īpašuma nodokli viesmīlības uzņēmumiem.

LVRA kopā ar RD Finanšu un administrācijas lietu komitejas un RD Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadību detalizēti analizēja situāciju Rīgā, Latvijā un Baltijā, izvērtēja potenciālo ietekmi uz pašvaldības budžetu un apsprieda iespējamos scenārijus. Diemžēl, aizbildinoties ar milzīgo RD budžeta deficītu un sarunās manipulējot ar sociāli jūtīgām tēmām, nozarei labvēlīgs lēmums netika pieņemts.

Rīgā joprojām tiek piemērota Baltijas valstīs augstākā nekustamā īpašuma nodokļa likme; tā ir 3 reizes augstāka kā Tallinā un 2 reizes augstāka kā Viļņā. Sakarā ar COVID-19 izplatību un ar tā ierobežošanu saistītajiem pasākumiem, nozare ir nokļuvusi vēsturiski smagākajā krīzē.

Kā liecina Centrālās Statistikas pārvaldes dati – viesnīcu skaits Rīgā 2019. gadā bija 132, toties jau 2020. gada nogalē vairs tikai 80. LVRA vērš uzmanību, ka ņemot vērā esošos ierobežojumus, atšķirībā no citām Eiropas valstīm, ienākošais tūrisms Latvijā ir faktiski apturēts un visa ienākošā tūrisma nozare ir uzskatāma par ierobežotu. Ierobežota pakalpojumu pieejamība un nenoteiktība joprojām bremzē ienākošā tūrisma darbības iespējas, ievērojami samazinot izredzes nozares sekmīgai darbībai arī 2022. gadā. Papildus tam - 2022. gads ir sācies ar neadekvāti augstām energoresursu izmaksām.

Ievērojot to, LVRA atkārtoti, lūdz, paredzēt šādas izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā: - piemērot atlaidi viesnīcām visā pilsētas teritorijā neatkarīgi no apsaimniekošanas modeļa un ēkas izmantošanas mērķa; - piemērot atlaidei pakāpeniskuma principu, likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikto samazinājuma % apmērā, t.i. nosakot, ka 2022. gadā - 70%, 2023. gadā – 50%, 2024. – 25%, 2025.gadā – 25%. LVRA piedāvātais princips korelē ar Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras prognozēm par ārvalstu tūristu skaitu Rīgā no 2019. gadā fiksētā tūristu apjoma.

RD lēmums par atlaides piemērošanu nekustamā īpašuma nodoklim viesnīcām:

- palīdzēs saglabāt nozares „mugurkaulu” (kā zināms, pilsēta var pretendēt uz liela mēroga starptautiskiem pasākumiem, koncertiem tikai tad, ja ir pieejams noteikts skaits naktsmītņu/viesu istabu);

 - ļaus Rīgai būt konkurētspējīgai brīdī, kad atsāksies aktīva tūristu plūsma;

- dos pozitīvu signālu ārvalstu investoriem gan attiecībā uz jau veikto darījumu, gan plānoto attīstību Latvijā vēlākā laika periodā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.29465795sec.