Neparastas sastāvdaļas kafijas tasē: kā ierastajam dzērienam dot jaunu garšu?

Piens, karamele, rieksti, šokolāde – ja kafija rīkotu ballīti, šie draugi noteikti būtu ielūgti. Tās ir klasiskas garšu kombinācijas, kas pazīstamas un iecienītas visā pasaulē. Bet ko darīt, ja ierastais dzēriens šķiet mazliet apnicis un garlaicīgs? Vasara ir īstais laiks piedzīvojumiem – arī jaunu garšas apvāršņu atklāšanai. Ko noteikti ir vērts izmēģināt, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

“Jāteic, pats esmu drīzāk klasiķis, ikdienā dodu priekšroku labai filtra kafijai un espreso, tomēr šad tad pamēģinu arī kaut ko citu. Laikam jau vairums pasaules iedzīvotāju, kuri izvēlas kafiju, galvenokārt bauda klasiskos kafijas un piena dzērienus – kapučīno, cafe latte, jauneklīgāko versiju – kafiju ar pienu vai pēdējā laikā strauju popularitāti guvušo flat white, un šim sarakstam salīdzinoši nesen pievienojies arī mokačīno – tā pati latte, tikai ar šokolādi. Bet, ja nu sagribas eksperimentēt, to var droši darīt. Nav vienas noteiktas receptes, ko un kā kombinēt, bet varu dalīties dažos interesantos ieteikumos no paša pieredzes,” stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Vasaras kokteilis kafijas tasē

Karstās vasaras dienas ir īstais laiks aukstajiem kafijas dzērieniem, kuru bāze vienmēr ir viena un tā pati – espreso un ledus. Toties tālāk jau paveras plašas iespējas fantazēt un variēt.

“Salīdzinoši “drošs” dzēriens eksperimentētājiem - iesācējiem ir ledus latte: ledus, piens, espreso un kāds no sīrupiem. Man pašam labāk patīk augļainie sīrupi, īpaši plūmju, arī pasifloras jeb passion fruit – tie ļoti piestāv vasarai. Jau drosmīgāks risinājums ir, piemēram, espreso toniks – ledus, kvalitatīvs toniks un espreso. Viens otrs kafijas baudītājs labprāt apvieno vienā tasē iecienītos brokastu dzērienus – espreso un svaigi spiestu apelsīnu sulu, kam vēl pievieno ledu,” stāsta Gatis Silenieks.

Līdzīga ledus lattei ir kafijas frappe – to gatavo, ledu, pienu un espreso liekot blenderī un iegūstot biezas struktūras auksto dzērienu. Galvenais, lai blenderis ir gana jaudīgs un spēj samalt ledu.

Nākamais solis ir kafija ar saldējumu visdažādākajos veidos. “Affogato ir viens vai divi šoti espreso ar bumbiņu vaniļas saldējuma, ko ēd no deserta trauka ar karoti. Kafiju vispār izmanto daudzos desertos, tāpēc te paveras plašas kombinēšanas iespējas,” saka barista.

Citādi pagatavota kafija

“Turpinot par aukstajiem kafijas dzērieniem, īsts vasaras dzēriens ir cold brew kafija. To mājas apstākļos var vienkārši pagatavot: ņem diezgan rupja maluma kafiju, franču presē vai citā traukā aplej ar aukstu ūdeni un liek ledusskapī uz 12 līdz 24 stundām. Tad nokāš caur filtru vai marli un dzer ar ledu vai izmanto espreso vietā visu iepriekšminēto dzērienu pagatavošanai,” stāsta Gatis Silenieks.

Šādi gatavota kafija ir bagāta ar kofeīnu un garšā intensīva, tāpēc to droši var kombinēt ar ledu, sīrupiem, pienu un putukrējumu. Turklāt no parasta espreso tā atšķiras arī ar tilpumu: espreso ir viens mazs, jaudīgs malks, bet cold brew kafija jau ierakstās long drink jeb lēni baudāmo dzērienu kategorijā.

Garšvielas – ne tikai ēdienam

Nekas neparasts nav arī dažādu garšvielu pievienošana kafijai. Piemēram, kapučīno vai melna kafija ar kanēli ir jau ieņēmusi stabilu vietu kafijas garšu panteonā. Gatis Silenieks iesaka spert soli tālāk un paplašināt savu apvārsni.

“Arābu valstīs kanēļa vietā kafijai pievieno kardamonu, tā ir ļoti saderīga kombinācija,” stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista. “Interesants stāsts ir par sāli. Kafijas dzimtenē Etiopijā to gatavo, samalto kafiju ieliekot tādā kā zeķē uz koka statīva, kam vairākas reizes laiž cauri karstu ūdeni un pasniedz ar sāli. Sāls, tapat kā cukurs, izceļ dabiskās garšas, tāpēc to noteikti var izmēģināt, sevišķi tad, ja neesat saldinātas kafijas cienītājs.”

Kafijai var mēģināt pievienot arī citas garšvielas un dažādas to kombinācijas. Kas zina, varbūt tas, pēc kā ilgojas jūsu garšas kārpiņas, ir kafija ar anīsa zvaigznīti, ķimeņu aromātu vai šķipsniņu čili piparu? Garšvielas, ko paredzēts pievienot kafijai, ieteicams sasmalcināt tieši pirms lietošanas – tāpat kā kafijas pupiņas, lai iegūtu spēcīgāku aromātu. Un, protams, nevajadzētu pārspīlēt, lai nenomāktu kafijas garšu.

Salduma 50 nokrāsas

“Tas, kas būtiski ietekmē kafijas garšu, ir dažādi saldinātāji. Turklāt kafija ar cukuru garšo pavisam citādi nekā kafija ar medu, stēviju vai mākslīgajiem saldinātājiem. Zinu cilvēkus, kuri dzer kafiju tikai ar medu – tas ir vai nu veselības, vai gaumes jautājums,” saka Gatis Silenieks.

Galvenais ir kafiju labi samaisīt, lai sabalansētu garšu un lai pēdējais malks nebūtu remdens cukura sīrups. Šī paša iemesla dēļ pirms pasniegšanas ieteicams samaisīt arī kafijas un piena dzērienus, tāpēc mūsdienās  latti vairs negatavo kārtās, un espreso pievienot kā pēdējo dzēriena sastāvdaļu nav obligāti.

“Gatavojot kafiju, nav akmenī cirstu noteikumu. Galvenais ir prieks, ko gūstam, baudot iecienīto dzērienu, un svarīgākās vadlīnijas nosaka katra cilvēka garšas kārpiņas. Bet ir labi laiku pa laikam eksperimentēt, lai gūtu jaunus iespaidus. Piemēram, es šonedēļ nogaršoju kafiju, kas pagatavota uz kvalitatīvas tējas maisiņa. Visticamāk, ikdienā es šādu dzērienu neizvēlētos, taču kā pieredze – ļoti interesanti,” eksperimentiem iedrošina Gatis Silenieks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Viesistaba
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4645381sec.