Kā burgers kļuva par mūsu ikdienu?

Mūsdienās teju katrā ēdināšanas vietā Latvijā un citur pasaulē iespējams pasūtīt burgeru – tie, pateicoties savam vienkāršumam un lieliskajai garšai, ir kļuvuši teju par ikdienišķu maltīti. Taču vai kāds vēl atminās, kā burgeri ieguva savu augsto popularitāti? “Narvesen” piedāvā īsu ieskatu burgeru ceļā uz latviešu sirdīm.

Kā radās burgeri?

Burgera vēsture ir diezgan sarežģīta – laika gaitā daudzas personas ir pasludinātas par burgeru izgudrotājiem, taču nu ir gūts skaidrs apstiprinājums, ka burgera, ko pazīstam mūsdienās, pirmsākumi ir meklējami Amerikas Savienotajās valstīs 19. gadsimta 70. gados. Šos ēdienus sākumā sauca par “burgeru steikiem” un tie bija liellopa gaļas un sīpolu steiki, kas tika pasniegti nevis starp divām maizītēm, bet gan uz šķīvja. Tos gatavoja no gaļas, kas iegūta no govīm, kuras audzētas Vācijas pilsētā Hamburgā, un tā tie ieguva nosaukumu “hamburgera steiki.”

Sākotnēji burgeru steiku gaļu nemala vispār vai mala ar rokām, bet 19. gadsimta 70. gadu beigās, kad gaļas maisītāji kļuva pieejamāki, burgeru steiki pakāpeniski pārtapa par maltās gaļas kotletēm un kļuva ļoti iecienīti, jo garšoja labi, kā arī bija ātri un viegli pagatavojami. Neilgi pēc tam tie kļuva populāri visā ASV, un 1916. gadā amerikāņu pavārs un ātrās ēdināšanas restorānu ķēdes “White Castle” līdzdibinātājs Volters Andersons pagatavoja divas maizītes, kuras bija paredzētas tieši burgeru gaļai, ievietoja gaļas un sīpolu kotleti starp tām un sagatavoja tādu burgeru, kādu ēdam mūsdienās.

Kā burgeri nonāca Latvijā?

Burgeru gatavošana Latvijā nopietnus apgriezienus uzņēma 20. gadsimta 90. gadu vidū, kad Latvijā pirmoreiz atvērās Rietumvalstu ātrās ēdināšanas restorānu ķēdes. Sākotnēji burgeri nespēja aizraut visus – pirmajos jauno restorānu darbības mēnešos popularitāti ieguva nostāja, ka to vietā ir jāizvēlas latviski ēdieni. Taču šis sašutums ātri norima, un burgeru unikālā garša un draudzīgā cena pamazām aizrāva arī latviešus. Pieprasījums pēc burgeriem auga, laika gaitā dodot iespēju Latvijā atvērties vairākiem vietējiem un starptautiskiem restorāniem, kuri burgerus prasmīgi spēja pagatavot lielos daudzumos. Burgeru piedāvāšana arī citās ēdināšanas iestādēs nozīmēja, ka latviešiem tagad bija vairāk variantu, kur tos nobaudīt, un tas būtiski veicināja šo maltīšu popularitāti Latvijā.

 “Narvesen” Mārketinga un komunikācijas departamenta direktore Ilze Dumceva norāda, ka arī “Narvesen” klientu vidū burgeri kļūst arvien iecienītāki, un īpašu atzinību ir ieguvis kraukšķīgais vistas gaļas un liellopa burgers. I. Dumceva piebilst, ka, pielāgojoties klientu pieprasījumam un sekojot līdzi ilgtspējīgiem ēšanas paradumiem, jaunākais piedāvājums  burgeru klāstā ir arī vegāniskais burgers, kas iemanto arvien lielāku piekrišanu klientu vidū.”

Pateicoties jaunām gatavošanas metodēm, izejvielām un garšām, Latvijā burgeru popularitāte tikai turpina augt un jau zināmais tradicionālais burgers, ejot līdzi laikam un cilvēku paradumiem, ieguvis visdažādākās variācijas – no vegāniska, līdz pat sātīgam gaļas un siera pildījumam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85600495sec.