Kad gaisā virmo Ziemassvētku smarža un garša!

Ziemassvētku smaržu un garšu rada garšvielas no visas pasaules – tās papildina gan jau labi zināmas un pārbaudītas ģimenes receptes, gan piešķir citādas svētku noskaņas nianses, izmēģinot pagatavot kādu jaunu ēdienu, tā pārsteidzot gan sevi, gan ciemiņus, būt radošiem virtuvē iedvesmo Paulig un Santa Maria mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

Krustnagliņas, kanēlis, kardamons, ingvers, karstvīna, piparkūku garšviela, vaniļas cukurs, teličeri, apelsīnu pipari, dažādas šķidrās un sausās marinādes piepildīs telpu ar īpašu smaržu un ēdieniem piešķirs to garšu, ko raksturo viens vārds – Ziemassvētki un ziemas garša!

Svarīgi zināt – garšvielas ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī, bet svarīgi pagaidīt, līdz tās pilnībā sajaucas ar ēdienu. Jāatceras, ka svaigi maltas garšvielas garšo labāk kā iepriekš samaltas. Tās arī brīnišķīgi smaržo! Garšvielu sasmalcināšanai izmantojiet garšvielu dzirnaviņas vai piestu.

“Ziemassvētku vakariņās pasniedziet gan klasiskas un ģimenē iecienītas receptes, gan izvēlieties jaunas un pārliecinieties, cik tas ir aizraujoši – izgaršojiet atšķirību! Tiem, kuriem patīk gatavot, šogad ar kvalitatīvām garšvielām papildinātas dāvanas raisīs sajūtas, ka esat viņu aizraušanos – ēst gatavošanu – patiešām pamanījuši un novērtējuši! Turklāt, visticamāk, daļa no tām tūdaļ pēc saņemšanas tik likta arī lietā – jeb noderēs Ziemassvētku galdam. Jebkuru dāvanu varat iesaiņot vienkrāsainā papīrā, bet piestiprināts smaržīgā kanēļa standziņas, zvaigžņu anīsa un citu garšvielu dekors dāvanai piešķirs gaumīgu greznumu,” stāsta Paulig un Santa Maria mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

Ziemassvētki nav iedomājami bez saldiem našķiem!

Ziemassvētku laikā atļaujamies ēst gatavošanai veltīt vairāk laika, bagātīgāk izvēlēties gatavošanai nepieciešamos produktus un garšvielas. Dārgākā pasaules garšviela, ko varat pievienot cepumiem u.c. gardumiem  – safrāns!

Krustnagliņām ir patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša. Krustnagliņas var lietot mērcēs, sautējumos, gaļas ēdienos un konservējumos. Lai garša būtu izteiktāka un svaigāka,  pirms lietošanas tās jāsasmalcina.

Kanēlis ir vairāk iecienīts dažādos konditorejas izstrādājumos, desertos, bet tas labi sader arī ar gaļas ēdieniem. Kanēļkoka mizu jeb tautā dēvētās kanēļa standziņas pievieno karstajiem ziemas laika dzērieniem. To var izmantot vairākkārt, atliek pēc lietošanas to noskalot un izžāvēt.

Kanēlis ar Santa Maria starpniecību Latvijā galvenokārt ieceļo no Burmani reģiona, Indonēzijā un būtiski, ka kaltētā kanēļa mizu malšana notiek šīs uzņēmuma rūpnīcā Somijā. Tā iegūtais produkts – maltais kanēlis ir ar svaigu aromātu un īsā laikā nokļūst Latvijā. Piemēram, Cinnamomum burmanii cassia šķirnes kanēlis satur diezgan daudz ēteriskās eļļas, un tā garša gan Latvijā, gan citās rietumu valstīs ir ierastāka nekā, piemēram, Ķīnas kanēļa garša. Gatavojot kanēļmaizītes, var eksperimentēt ar garšu, pievienojot dažādu šķirņu kanēli.

Vaniļa ir ļoti izplatīta un iecienīta garšviela, ko var izmantot gan desertu, gan konditorejas izstrādājumu receptēs. Svarīgi, lai vaniļas pākstis nav izžuvušas un zaudējušas aromātu – lai tās būtu tumši brūnā vai melnā krāsā, mitras, elastīgas. Vaniļas cukuram ir piesātināta garša un aromāts. Vaniļas cukura sastāvā ir dabiskā vaniļa ar smalkiem, tumšiem graudiņiem. Par to reizēm cilvēki ir pārsteigti, bet, jā, tieši šie graudiņi apliecina dabīgās vaniļas kvalitāti, un tādu nebūs, piemēram, sintētiskajā vanilīnā.

Kardamonu var pievienot kūkām, kliņģeriem, maizei un augļu salātiem, gaļas un zivju ēdieniem. Ar kardamonu papildina arī piparkūku mīklu un karstvīnu.

Ingvers iederas tortēs un citos konditorejas izstrādājumos. Piparkūkas ar ingveru iegūst pavisam citu garšu un smaržu. Ingveru pievieno arī augļu un dārzeņu, gaļas, sēņu ēdieniem, saldējumam, putukrējumam, dzērieniem, marinādēm.

Pipari un piparkūkas!

Piparkūku garšviela padarīs interesantākus arī Ziemassvētku desertus un kafiju. Piparkūku garšvielā esošais kanēļa, ingvera, krustnagliņas un kardamona maisījums attiecīgās proporcijās garantē, ka izdosies ideālas piparkūkas. 1 kg piparkūku mīklai būs nepieciešams 15 g piparkūku garšvielas. Tās pievieno atdzisušam sīrupam.

Ziemassvētku pamata ēdienu gatavošanā liela nozīme ir dažādiem pipariem. Mazliet citādāku jeb citrusa garšu piešķirs apelsīna pipari. Spilgtās krāsas un dzīvīgā apelsīnu garša īpaši labi sader ar zivīm un putnu gaļu. Pārklājiet ar garšvielu maisījumu jebkuru balto vai kūpinātu zivi, lai ēdienam piešķirtu citrusaugļu nokrāsu. Apelsīna piparus arī var pievienot salātu mērcēm vai vārītai gaļai kā sauso marinādi. Kafija bez sīrupa? Jā, apelsīnu piparu maisījums kafijā to lieliski aizstāj. Tas ir arī  veids, kā citādāk pasniegt gan cafe latte, papildinot to vēl ar malta kanēļa šķipsniņu. Apelsīnu pipari jāuzglabā sausā un tumšā vietā, lai saglabātu to krāsu un aromātu.

Savukārt Teličeri pipariem ir daudz lielāki graudi nekā citiem piparu veidiem, un tie satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu. Tādējādi ēdiens iegūst viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas, turklāt spēcīgi smaržo! Gaļas ēdieniem, cepetim ir īpaši svarīgi iegūt šādu īpašu garšu un smaržu - lielajiem piparu graudiem ir izcils aromāts, un tie piešķir ēdienam izsmalcinātu garšu.

Paulig ir ģimenes uzņēmums, kas tirgo pārtiku un dzērienus, veido jaunu, ilgtspējīgu pārtikas kultūru – tādu, kas ir labvēlīga gan cilvēkiem, gan planētai. Paulig nodrošina visu, kas ir garšīgs: kafiju un dzērienus, Tex Mex un garšvielas, kā arī uzkodas. Uzņēmuma zīmoli ir Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco un Liven. Paulig pārdošanas apjoms 2021. gadā sasniedza 966 miljonus eiro. Uzņēmumam ir 2300 dedzīgu darbinieku 13 dažādās valstīs, kuri aizrautīgi strādā  uzņēmuma mērķim, lai dzīve būtu pilna ar garšu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.04.2024 Grieķijas valdzinājums! Latvia Tours
Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos | Skatīt vairāk
no 689 EUR
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.87034392sec.