Mārtiņdienu atzīmē ar zoss cepeti

Latvijā tiek svinēta Mārtiņdiena. Svētki tradicionāli iezīmē brīdi, kad rudeni nomaina ziema, un to atzīmē ar gardu cepeti, Mārtiņdienas tirdziņiem un, protams, Mārtiņu vārdadienas svinībām. Pat tad, ja ģimenē vai tuvāko draugu lokā nav Mārtiņu, tie ir latviski un tradīcijām bagāti svētki un senie latvieši uzskatīja, ka Mārtiņos galda jābūt bagātīgi klātam. Senāk galdā tika celts gaiļa cepetis, jo gaiļa kaušana sekmēja zirgu labklājību. Mūsdienās gaiļa cepeti gan biežāk aizvieto zoss cepetis. Šī tradīcija nākusi no vāciski runājošām zemēm, tomēr jāatzīst, ka zoss cepetis tomēr ir ierastāks.

Viena no zoss cepeša pagatavošanas receptēm par godu Mārtiņdienai ir šāda: nepieciešama aptuveni 3 kilogramu smaga zoss, sāls, pipari, rozmarīns, timiāns, ūdens, dažādi dārzeņi, sviests un 1/8 l sarkanvīna.

Jo lielāka ir zoss, jo cepetis sanāk sulīgāks. Ja zoss ir saldēta, to vēlams atkausēt dienu pirms gatavošanas. Tad zosi kārtīgi nomazgā tekošā ūdenī un izņem iekšas un nosusina. Noņem redzamos taukus pie vēdera atveres, tos vēlāk var izmantot cepšanai. Zosi no iekšpuses un ārpuses pamatīgi ierīvē ar sāli un pipariem un visas svaigās garšvielas (rozmarīnu, timiānu u.c.) sasien pušķītī un ievieto zoss vēderā. Vienu timiāna zariņu jāpataupa mērcei. Cepeškrāsni sasilda līdz 200°. Dziļā cepešpannā ielej verdošu ūdeni, pieber tējkaroti sāls un ievieto atlikto timiāna zariņu. Nomazgā dārzeņus, rupji sagriež tos un ieliek pannā. Zosi ar krūtīm uz augšu uzliek uz restītēm. Mazā katliņā izkausē sviestu un apziež ar to zosi. Zosi uz restītēm ievieto iepriekš uzsildītajā krāsnī vidējā nodalījumā, zem tās liek pannu ar dārzeņiem, kur tecēs zoss tauki. Zoss jācep 200 grādu temperatūrā aptuveni 60-70 minūtes un ik pa laikam jāaplaista ar šķidrumu no apakšējās pannas. Beigās zosi uzmanīgi apgriež otrādi un cep vēl 20 minūtes, kā arī atkal aplaista ar cepšanas šķidrumu. Pašās beigās zosi vēlreiz apgriež, aukstā ūdenī iemaisa mazliet sāls un ar sālsūdeni nosmērē zosi. Pēc tam cep vēl 10 minūtes. Sālsūdens padara zosi kraukšķīgu un brūnu. Pēc izņemšanas no krāsns zosij pirms sadalīšanas dažas minūtes jāpastāv. No cepšanas šķidruma un sarkanvīna pagatavo mērci. Zosi pasniedz ar ceptajiem dārzeņiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Ventspils TIC
,


SIXT Latvija
,


1st-studio.com
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.72248197sec.