Ieteikumi, kurus jāņem vērā, plānojot drošu lidojumu

Šobrīd pastāvošajā situācijā, ceļošana un lidojumi notiek, bet ievērojami citādāk nekā gadu iepriekš. Aviācijas profesionāļi ir raduši strādāt paaugstinātas drošības apstākļos, kā arī ceļotāji – ievērot dažādus drošības pasākumus. Tomēr šobrīd ir ievesta virkne papildu nosacījumu, lai garantētu drošu un ērtu gaisa satiksmi, kas ierobežotu Covid-19 izplatību.

Saskaņā ar IATA datiem , Covid-19 inficēšanās gadījumi, kurus potenciāli var saistīt ar lidojumiem, notiek ārkārtīgi reti.  Aviācijas nozares labākie eksperti strādā kopā ar Latvijas veselības aizsardzības institūcijām un mūsu aviācijas uzņēmumos ir ieviestas jaunākās, aktuālās starptautisko aviācijas organizāciju rekomendācijas. Tai skaitā tiek ņemts vērā, ka epidemioloģiskās drošības noteikumi ik pa brīdim mainās, kā arī atšķiras dažādās valstīs.

Latvijas Aviācijas asociācija sadarbībā ar nozares vadošajiem uzņēmumiem ir apkopojusi galvenos noteikumus un ieteikumus, kurus ņemt vērā, lai plānotu drošu lidojumu.

1.    Ceļojam tikai tad, ja esam veseli. Ikviens ir aicināts doties ceļā tikai tad, ja ir vesels. Ja ir slikta pašsajūta, tad lidojumu jāpārceļ uz vēlāku laiku. Ja nepieciešams, pastāv dažādas iespējas samainīt lidojuma biļetes, tikai nosedzot pakalpojuma maksu un cenu starpību, ja tāda ir.

2.    Sekojam aviosabiedrību publicētajiem ceļošanas nosacījumiem. Katrai lidsabiedrībai ir savi nosacījumi, kas var atšķirties. Ar tiem detalizētāk iespējams iepazīties to mājaslapās.

3.    Iepazīstamies ar ieceļošanas noteikumiem galamērķa valstī. Vēl pavisam īsi pirms lidojuma rekomendēts atkārtoti iepazīties ar aktuālākajiem ieceļošanas noteikumiem galamērķa valsts oficiālās vietnēs vai sazināties ar attiecīgās valsts vēstniecību. Jāņem vērā, ka valstu noteiktie ierobežojumu regulāri mainās. Piemēram, dažās valstīs ieceļot drīkst tikai pastāvīgie iedzīvotāji vai pēc ieceļošanas jāievēro karantīna.

4.    Lidojumiem izmantojam tiešsaistes reģistrēšanās un pakalpojumu iegādes iespējas. Lai mazinātu saskarsmi ar cilvēkiem, ja vien iespējams, ikviens aicināts reģistrēties lidojumiem tiešsaistē, kā arī attālināti iegādāties visus papildu pakalpojumus – bagāžu, maltīti un citus –, ja šādu iespēju piedāvā lidsabiedrība.

5.    Iepazīstam drošības nosacījumus lidostā. Rīgas lidostā tiek ielaisti tikai pasažieri ar derīgām iekāpšanas kartēm vai aviobiļetēm. Savukārt pavadītājiem un sagaidītājiem ir jāpaliek ārpus lidostas telpām. Papildus tam ir jācenšas ieturēt divu metru distance no citiem cilvēkiem pie reģistrācijas, bagāžas nodošanas, drošības kontroles, iekāpšanas lidmašīnā un citur, kur tas iespējams. Visi lidostas darbinieki strādā ar mutes un deguna aizsegiem un cimdiem. Ikviens pasažieris ir aicināts droši lietot lidostā izvietotos roku dezinfekcijas līdzekļus. Papildus tam arī lidostas termināļi un autobusi tiek regulāri dezinficēti. Ikviens ir aicināt ievērot lidostā izvietotās informatīvās zīmes un darbinieku norādījumus.

Lidostā pirms drošības kontroles visiem pasažieriem tiek mērīta ķermeņa temperatūra – ja tā pārsniedz 37,8⁰C, tad lidojums būs jāatliek. Šādā gadījumā pasažieriem jāvēršas pie lidsabiedrības, kura nodrošinās palīdzību saskaņā ar biļešu noteikumiem.

Katrā lidostā veselības aizsardzības iniciatīvas var atšķirties. Atsevišķās lidostās var būt slēgtas atpūtas zāles Biznesa klases pasažieriem. Iepazīties ar aktuālāko informāciju var lidostu mājaslapās.

6.    Mutes un deguna aizsegus lietojam visu ceļojuma laiku – no brīža, kad ienākam lidostā, līdz pat iziešanai no lidostas galamērķī. Mutes un deguna aizsegu var nelietot medicīniskus iemeslu dēļ un bērni līdz sešu gadu vecumam.

7.    Sekojam norādījumiem par iekāpšanu lidmašīnā. Lai samazinātu fizisko kontaktu pasažieru starpā, lielākoties iekāpšana lidmašīnā tiek organizēta, sākot no aizmugurējām rindām. Pasažieri aicināti noskenēt savu iekāpšanas karti bezkontakta ierīcē un uzrādīt ceļošanas dokumentu lidostas darbiniekam. Lidostas autobusos tiek pārvadāts samazināts pasažieru skaits, lai nodrošinātu nepieciešamo distanci.

8.    Par drošību uz klāja rūpējas lidsabiedrība. Pirms lidojumiem lidmašīnas tiek rūpīgi dezinficētas, visu lidojuma laiku pasažieri un apkalpe valkā mutes un deguna aizsegus, kā arī tiek rūpīgi plānots pasažieru izvietojums. Ja lidojumā ir brīvas vietas, ierasts lidojumos katram pasažierim blakus tiks atstāta brīva sēdvieta. Ja brīvu vietu ir maz, tad vispirms blakus tiek sēdināti vienas ģimenes locekļi un grupas. Distances ieturēšanas nolūkos lidsabiedrība patur iespēju sēdvietu pēdējā brīdī mainīt.

9.    Pirms lidojuma atpakaļ uz Rīgu uzrādām negatīvu Covid-19 testa rezultātu, kas veikts pēdējo 72 stundu laikā. Ja plānojat ceļojumu no Latvijas turp un atpakaļ, tad jau pirms izlidošanas ir vērts izpētīt informāciju, kur galamērķa valstī būs iespējams veikt Covid-19 testu. No 15. janvāra ieceļošana Latvijā ar gaisa transportu ir atļauta tikai pasažieriem ar negatīvu Covid-19 testu, kas nodots ne ilgāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas lidmašīnā uz Latviju. Ceļotājiem, kuri nevar uzrādīt derīgu testu, iekāpšana lidmašīnā tiek liegta. Svarīgi ņemt vērā, ka no 25. janvāra tiek atzīts vien PCR tests. Apliecinājums par negatīvu testu ir testa rezultāts, ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, un tas dokumenta veidā vai elektroniski viedierīcē jāuzrāda pirms iekāpšanas gaisa kuģī. Apliecinājumam ir jābūt angļu, franču, vācu, krievu valodā vai tās valsts valodā, kurā persona iekāpj gaisa kuģī uz Latviju.

10.    Reģistrējamies Covidpass.lv. Pirms ieceļošanas Latvijā visiem pasažieriem vietnē covidpass.lv jāaizpilda e-apliecinājums, ka, ierodoties Latvijā, ievēros valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Apliecinājumu var aizpildīt ne agrāk kā 48 stundas pirms ieceļošanas Latvijā.

11.    Ievērojam pašizolāciju. Ierodoties Latvijā no augsta riska valstīm, kurās Covid-19 kumulatīvais 14 dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 50, ir jāievēro obligāta 10 dienu pašizolācija arī tad, ja Covid-19 testa rezultāts ir negatīvs. Pasažiera pienākums ir pēc ieceļošanas no šādas valsts pēc iespējas ātrāk nokļūt dzīvesvietā vai citā uzturēšanās vietā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.37181997sec.