«Tallink Grupp» 2020. pandēmijas gada neto zaudējumi sasniedz EUR 108,3 miljonus

Tallink Grupp 2021. gada 25. februārī publicēja uzņēmuma finanšu rezultātus par 2020. gadu un ziņoja par neauditētiem neto zaudējumiem EUR 108,3 miljonu apmērā, kas radušies ceļojumu ierobežojumu rezultātā, robežu slēgšanas un ārkārtas stāvokļa dēļ globālās Covid-19 pandēmijas ietekmē (2019. gada neto peļņa sasniedza EUR 49,7 miljonus).

Grupas neauditētie konsolidētie ieņēmumi 2020. gadā ir EUR 442,9 miljoni, kas ir par 53% mazāk, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu (EUR 949,1 miljoni 2019. gadā). Uzņēmuma neauditētais EBITDA rādītājs 2020. gadā sasniedza EUR 8,0 miljonus (EUR 171,1 miljoni 2019. gadā).  Ņemot vērā uzņēmuma pasažieru skaita samazinājumu par 62%, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kā arī pārvadāto kravas vienību skaita samazinājumu par 5,2% un gada laikā veikto braucienu skaita ievērojamu kritumu par 20%, salīdzinot ar 2019. gadu, 2020. gada rezultāti, kad veselības un finanšu krīze ir izpostījusi pasauli, nav pārsteidzoši.

Kopš 2020. gada marta, kad tika ieviesti un joprojām tiek īstenoti ceļojumu ierobežojumi visās valstīs, ir apturēti vairāki uzņēmuma regulārie ikdienas maršruti (Tallina – Stokholma, Helsinki – Stokholma un Rīga – Stokholma). Tāpat uz īsāku vai ilgāku laika periodu tika apturēta vairāku uzņēmuma viesnīcu un restorānu darbība. Uzņēmums mēģināja uzlabot situāciju un 2020. gada vasarā atvēra dažādus pagaidu maršrutus, kā arī īstenoja vairākus īpašus kruīzus, kur to ļāva optimāla epidemioloģiskā situācija, taču arī šie mēģinājumi tika ierobežoti. 2020. gada rudenī visā uzņēmuma darbības reģionā pakāpeniski tika atjaunoti ceļošanas ierobežojumi.

Neskatoties uz ārkārtīgi izaicinošajiem uzņēmējdarbības apstākļiem, Tallink Grupp turpināja veikt ieguldījumus, un to apmērs 2020. gadā veido EUR 100,1 miljonus.  Lielākā ieguldījumu daļa tika veikta uzņēmuma flotē, veicot avansa maksājumus par jaunā, uz sašķidrinātas gāzes darbināmā, ātrgaitas kuģa MyStar būvniecību. Tāpat uzņēmums īsteno investīciju projektus, lai uzlabotu esošās flotes energoefektivitātes rādītājus un samazinātu emisiju apjomu, kas ir svarīgi uzņēmuma ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai. Lai palielinātu kravas pārvadājuma apjomu, 2020. gadā uzņēmums iegādājās kravas kuģi Sailor. Kad 2022. gada sākumā Tallina – Helsinki maršrutā sāks kursēt jaunais kuģis MyStar, starp Igauniju un Somiju tiks izveidots “zaļais tilts”.

Lai izpildītu ieguldījumu saistības un nodrošinātu uzņēmuma darbības ilgtspēju, galvenā uzmanība gada griezumā tika veltīta sarunām ar dažādām finanšu institūcijām. Veiksmīgu sarunu rezultātā, Tallink Grupp gadu noslēdza ar kopējo likviditātes nodrošinājumu EUR 147,1 miljonu apmērā (EUR 128,9 miljoni 2019. gadā). Daļa no centieniem nodrošināt likviditāti 2020. gadā ietvēra arī dividenžu sadales izslēgšanu. Tāpat valde ierosinās neizmaksāt dividendes arī 2021. gadā.

Visnopietnāk šī krīze ir skārusi uzņēmuma darbiniekus. Ņemot vērā uzņēmuma darbības apjoma samazināšanu un steidzamo nepieciešamību sabalansēt ienākumus un izdevumus, uzņēmums gada laikā bija spiests īstenot virkni ar personālu saistītus procesus, tostarp darbinieku atbrīvošanu, pagaidu darba laika un darba samaksas samazināšanu un kolektīvo atlaišanu. Dažādu procesu rezultātā darbinieku skaits uzņēmuma darbības tirgos gada laikā samazinājās no 7 240 2019. gada beigās līdz 4 237 darbiniekiem 2020. gada beigās (aptuveni 400 cilvēku šobrīd atrodas bērna kopšanas atvaļinājumos).

Komentējot 2020. gada rezultātus, Tallink Grupp valdes priekšsēdētājs Pāvo Negene sacīja: “Pēdējo 12 mēnešu laikā katrs Tallink Grupp darbinieks ir pielicis milzīgas pūles, lai samazinātu izmaksas, rastu iespējas ieņēmumu plūsmas palielināšanai, atrastu alternatīvas apturētai uzņēmuma pamatdarbībai, nodrošinātu likviditāti un izveidotu papildu drošības buferus, lai uzņēmums paliktu pietiekami spēcīgs un atsāktu pamatdarbību, tiklīdz vīrusa situācija uzlabojas. Mēs esam samaksājuši augstu cenu par pašreizējo stāvokli, un šī cena ir mērojama ar mūsu uzticīgā un lojālā darbaspēka zaudēšanu vairāk kā vienas trešdaļas apmērā. Mēs joprojām ceram, ka kādā brīdī varēsim atgriezt vismaz daļu no atbrīvotiem darbiniekiem un iesaistīt tos turpmākajās aktivitātēs.

Esam pateicīgi katram pasažierim, kurš ceļoja kopā ar mums 2020. gadā, ikvienam no mūsu 4 050 piegādātājiem un partneriem par sadarbību un par risinājumu meklēšanu šajos bezprecedenta laikos. Pateicamies mūsu darbības tirgu valdībām un uzticamajiem partneriem finanšu jomā, nozares investoriem, klientiem un darbiniekiem par viņu nelokāmo ticību mums un mūsu uzņēmuma nākotnei.

Pateicoties saņemtajam atbalstam, mūsu komandas milzīgie centieni attīstīt vismaz tās uzņēmējdarbības jomas, kurās mums bija iespēja strādāt 2020. gadā, piemēram, e-komercija, jaunie pagaidu maršruti un īpašie kruīzi, ir sniegusi vismaz nelielu iespēju saglabāt biznesu, un nākotnē to arī atsākt. Krīze ir ļāvusi Tallink palielināt izmaksu efektivitāti, kas, cerams, palīdzēs mums ātrāk atgūties.”

“Gaidot, kamēr Covid-19 viesuļvētra rimsies un robežas atkal atvērsies brīvai ceļošanai, mēs turpinām attīstīt tās uzņēmējdarbības jomas, kuras, mūsuprāt, nākotnē dos stratēģiskas priekšrocības un ļaus sadalīt riskus, kā arī sagatavoties pasažieru un kravu pārvadājumu pakalpojumu sniegšanai, vienlaikus pievēršot lielāku uzmanību drošībai un ilgtspējībai, lai pēc gada ilgās šķiršanās vienotu cilvēkus laimīgai un drošai ceļošanai Baltijas jūrā,” secina P. Negene.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.95281601sec.