Četras fantastiskas vietas, ko apmeklēt Zviedrijā šoruden

Ja, plānojot rudens atvaļinājumu, vēlies apmeklēt jaunatklātu ceļošanas galamērķi, kas pārsteigs pat tad, ja esi pieredzējis ceļotājs, tad Zviedrijas dienvidi ir īstais galamērķis. Zviedrijas neskartās dabas skaistums un mierīgais dzīves plūdums īpaši labi izbaudāms rudens sezonā, kad atpūtu netraucēs tūristu pūļi un iecienītos apskates objektus iespējams apskatīt nestāvot rindās. Zemāk apkopotas 4 apskates vērtas vietas un pieredzes Zviedrijas dienvidos, kas īpaši labi izbaudāmas rudenī.

Pārgājiens UNESCO dabas rezervātā

Zviedrijas dienvidi, ko viegli sasniegt no Karlshamnas ostas, iekļauj Blekinges arhipelāga teritoriju, ko UNESCO ir pasludinājis par biosfēras rezervātu, pateicoties tā unikālajam dabas un kultūras mantojumam. Lai tūristiem būtu ērtāk orientēties Blekinges arhipelāga takās un ceļos, ir izveidota īpaša aplikācija un mājaslapa ARK56, kas ļaus ceļotājiem orientēties maršrutos, izpētīt dažādos veidus, kā ceļot pa unikālo dabas rezervātu. Kopumā pasaulē ir 714 biosfēras rezervāti, septiņi no tiem atrodas Zviedrijā.

ARK56 ir ceļu tīkls ir īpaši veidots tā, lai ceļotājiem būtu iespēja iepazīt visdažādāko vidi arhipelāga teritorijā – sākot no ūdens tūrisma, beidzot ar vēsturiskajām celtnēm un lauku ainavām. Starp citu, rezervāta izveidoto ceļu tīklu savieno 13 mezgli jeb pieturas vietas, kas piedāvā ceļotājiem dažādas ērtības – ēdināšanu, naktsmītnes un vēl citas aktivitātes un izklaides iespējas, kas noteikti patiks gan tiem, kas meklē komfortu, gan tiem, kam patīk doties garākos pārgājienos un izaicināt sevi. Šis ceļš kļūst īpaši gleznains rudenī, kad sārtos un dzeltenos toņos iekrāsojas koku lapas.

Baudi īstu zviedru Fika pauzi

Viena no zviedru lolotākajām un iecienītākajām tradīcijām ir Fika, kas pēc būtības ir jēdziens, kas apvieno sevī kafijas un smalkmaizītes baudīšanu ikdienas darbu dunā. Tradīciju Zviedrijā piekopj katrs. Zviedrijā pat biroja darbiniekiem ir īpašas Fika pauzes, kad dienas vidū paņemt pauzi no darbiem un ļauties mirklim ar tasi gardas kafijas un kanēļmaizīti, kas, starp citu, ir populārākais konditorejas izstrādājums ar ko zviedri iecienījuši baudīt Fiku.

Un šāda tradīcija ir ne velti, ja palūkojamies uz statistikas datiem, kur zviedri ir atzīti par vieniem no lielākajiem kafijas mīļiem pasaulē. Zviedrija ieņem vienu no pirmajām vietām pasaulē pēc patērētās kafijas daudzuma. Gada laikā katrs zviedrs izlieto vidēji 8,5 kg kafijas pupiņu, kas ir divas reizes vairāk, kā vidējais iedzīvotājs Latvijā.

Tādēļ, dodoties uz Zviedriju visiem kafijas mīļiem noteikti jāapmeklē kāda no daudzajām, omulīgajām zviedru kafijas vietiņām, kas piedāvā ne vien lielisku kafiju, bet arī pārsteigs ar svaigi ceptām smalkmaizītēm. Kā izvēlēties īsto? Tur daudz jāprāto nav, vienkārši vadieties pēc ielās esošā svaigi ceptu smalkmaizīšu aromāta un baudiet Fiku zviedru gaumē.

Ikoniski dizaini Ikea muzejā

Ja ceļojuma laikā gadās kāda rudenīgi lietaina diena, tad tikai stundas braucienā no ostas pilsētas Karlshamnas atrodas leģendārā mājas preču zīmola Ikea muzejs, kas, starp citu, atrodas Ikea dzimtenē – pilsētiņā Elmhultā (Älmhult). Ikea zīmola pirmsākumi meklējami jau 1958. gadā un muzejs ir veidots kā paša pirmā Ikea veikala modelis, saskaņā ar arhitekta Klāsa Knutsona (Claes Knutson) rasējumiem. Galvenajā ekspozīcijā apskatāms Ikea muzeja stāsts, kā arī vairākas modernās mākslas izstādes.

Pēc muzeja apmeklējuma obligāts pieturas punkts ir turpat esošais Ikea suvenīru veikaliņš, kur iespējams iegādāties unikālus zīmola suvenīrus un pat miniatūru Ikea veikala modeli, ko paņemt līdzi uz mājām. Taču, ja suvenīru pirkšana nav prātā, tad apmeklētāji ir aicināti nobaudīt leģendārās Ikea bumbiņas, kas šeit tiek ik dienas gatavotas no dažādākajiem pildījumiem – gaļas, laša vai dārzeņu variācijās.

Pirts rituāls Baltijas jūras krasta otrā pusē

Rudens pēcpusdiena būs īstais laiks lai apmeklētu pavisam unikālu vietu Kallbadhusset Zviedrijas pilsētiņā Karlshamnā. Prom no ziņķārīgo acīm paveras unikāla arhitektūras pērle, kas gluži kā laipa sniedzas iekšā Baltijas jūrā. Laipas galā atrodas tradicionāla sauna, kur viesi var noķert “īsto” atvaļinājuma sajūtu un pēc kārtīgas karsēšanās pirtī baudīt atvēsinošu peldi Baltijas jūras ūdeņos. Starp citu, apmeklētāju ērtībām pirts kompleksā ir izbūvētas īpašas trepītes, pa kurām ērti nokāpt, lai baudītu atspirdzinošu peldi.

Paši zviedri šo askētisko pirti ir iecienījuši un iegādājās pat gada abonementus, gluži kā sporta zālē. Taču arī atpūtnieki un ceļotāji ir aicināti iegādāties biļetes vienas reizes apmeklējumam. Par to, kā to izdarīt, var vairāk lasīt šeit.

Ērtākais ceļš kā nokļūt Zviedrijā – DFDS prāmis

Vien četru stundu braucienā no Rīgas – Klaipēdā katru dienu atiet prāmju pārvadātāja DFDS prāmis, kas ved uz Kārlshamnu jeb Karaļa ostas pilsētu Zviedrijā. Šis ir ātrākais un arī ērtākais veids, kā ceļotāji var nokļūt Zviedrijas dienvidos, turklāt to iespējams darīt ar savu auto, paņemot līdzi visu, kas nepieciešams lieliskām brīvdienām.

Turklāt prāmis kursē ik dienas 21:00 no Klaipēdas ostas un Karlshamnā ierodas nākamajā rītā 8:00. Kamēr prāmis kuģo pa Baltijas jūru, ceļotāji aicināti atpūsties, ieturēt vakariņas kādā no restorāniem uz klāja,  izgulēties, lai jau nākamajā rītā ieturētu brokastis un dotos piedzīvojumos Zviedrijas dienvidos.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.81377077sec.