LIELĀ INTERVIJA: Esam ciemos pie laikraksta «Diena» ekonomikas ziņu nodaļas redaktores Magdas Riekstiņas

LIELĀ INTERVIJA: Esam ciemos pie laikraksta «Diena» ekonomikas ziņu nodaļas redaktores Magdas Riekstiņas

Lasītājam pasniegt tūrismā notiekošo tā, lai būtu vēlme lasīt katru nākamo teikumu, lai katrs no tiem sniegtu ne tikai saistošu un praktisku informāciju, bet bieži vien dotu klātbūtnes sajūtu vienā vai otrā autores ceļojumā, ir veids kā laikraksta "Diena" ekonomikas ziņu nodaļas redaktore Magda Riekstiņa dara savu darbu. Ne velti viņas veikumu tūrisma nozare šogad balvas "GADA CILVĒKS TŪRISMĀ 2016" pasniegšanā novērtēja ar nomināciju "Tūrisma žurnālists".

BalticTravelnews.com: Vai cilvēkiem ir nepieciešams saņemt ziņas par tūrismu? Cik tās šodien ir nepieciešamas?

Magda Riekstiņa: Cilvēkiem ziņas par tūrismu nepieciešamas trīs segmentos. Pirmais – cilvēkiem svarīgi uzzināt, kas pasaulē ir jauns un apskatīšanas vērts. Cilvēki šo informāciju lasa ar domu, ka viņi to pielietos praktiski. Piemēram, savulaik tika rakstīts, ka Stokholmā atvērts mūzikas grupai ABBA veltīts muzejs, par ko tuvās atrašanās dēļ bija liela interese arī ceļotājiem no Latvijas. Otrs – pēdējā laika notikumu dēļ radusies interese par drošību vienā vai otrā reģionā, kādi tur ir iespējamie riski. Trešais – tūrisms kā bizness Latvijā. Mazāka ir interese, kāda ir tūrisma attīstība Zviedrijā vai Francijā, bet gan kāda tā ir tieši šeit – Latvijā.

BalticTravelnews.com: Vai varētu būt tā, ka nākotnē žurnālistu darbu izkonkurēs cilvēki, kuri daudz ceļo, raksta blogus, fotografē, filmē utml. ?   

Magda Riekstiņa: Konkurence starp žurnālistiem un blogeriem ir daudzās jomās, ne tikai tūrismā. Medija žurnālists garantē informācijas precizitāti. Cilvēks var lasīt blogu, lai gūtu pamata informāciju, bet profesionāls žurnālists atbild par informācijas kvalitāti. Tā nozīmē precizitāti, domāšanu soli tālāk – kā informācija ietekmēs lasītāju. Žurnālists tomēr iegulda vairāk darba nekā cilvēks, kurš tikai raksta savus iespaidus, jo žurnālists meklē papildu materiālus, viedokļus. Es esmu lasījusi daudzus blogus, un atsevišķiem tiešām var apbrīnot to kvalitāti, bet citi ir ļoti vāji.

Pie Atlantijas okeāna klintīm Portugāles pašos dienvidrietumos

BalticTravelnews.com: Kā Jūs vērtējat žurnālistu cunfti Latvijā? Vai tie pamatā ir profesionāļi, vai arī tagad žurnālistikā strādā, vairāk vai mazāk, gadījuma cilvēki?

Magda Riekstiņa: Pēdējā laika tendence ir, ka žurnālisti apvieno vairākas tēmas. Savulaik, kad es sāku strādāt, manā darbā bijā šaura tēmu specializācija. Patlaban kolēģi medijos tiek mudināti strādāt ar vairākām tēmām. Savā ziņā tas palielina profesionalitāti, jo rodas plašāks skatījums. Manuprāt, ar tūrisma žurnālistiem Latvijā viss ir kārtībā, lai arī viņu skaits nav liels.

BalticTravelnews.com: Kuri žanri lasītājiem Latvijā patīk vislabāk?

Magda Riekstiņa: Mūsu lasītājiem ļoti patīk ceļojumu apraksti ar praktisku pievienoto vērtību, kā arī apraksti par viņiem sasniedzamiem galamērķiem. Tie var būt tepat Latvijā, tuvākajās valstīs. Rakstus par eksotiskiem galamērķiem arī izlasa, bet lasītāju prioritāte noteikti ir viņiem sasniedzamie.

BalticTravelnews.com: Mums ir gadījies satikties ar praksē atnākušiem studentiem, kuri saprot, ka viņi nav izvēlējušies sev atbilstošu profesiju. Kā jūs raksturotu žurnālistu izglītības iespējas Latvijā?

Magda Riekstiņa: Jaunam cilvēkam šodien vairākās augstskolās ir iespēja iegūt labu izglītību žurnālistikā. Jautājums, cik daudz šis jaunais cilvēks ir gatavs paņemt no tā, ko viņam dod šī izglītības iestāde. Jau vairākus gadus man ir viens kurss biznesa augstskolā "Turība", un es esmu redzējusi ļoti dažādus studentus – arī ļoti motivētus. Viss ir atkarīgs no katra jaunieša paša! Manuprāt, viņi paliek strādāt Latvijā, īpaši nemigrē uz ārzemēm. Žurnālistam ir nepieciešamas labas valodas zināšanas, kurā viņš komunicē ar auditoriju, tādēļ varbūt neredzam piemērus, kad jaunie censtos uzsākt karjeru, piemēram, Lielbritānijā. Lai varētu strādāt turienes medijā, angļu valoda būtu jāpārvalda ļoti augstā līmenī. Drīzāk sabiedrisko attiecību speciālisti dodas strādāt uz kādām Eiropas Savienības institūcijām.

BalticTravelnews.com: Kāda šobrīd ir konkurence starp informāciju drukātajā presē un elektroniskajos medijos? Vai arī tā viena otru papildina?

Magda Riekstiņa: Noteikti papildina! Cilvēkam, kurš vēlas iegūt informāciju par tūrisma jomu, noteikti jālasa gan drukātie mediji, gan interneta portāli, sociālie tīkli. Pēc tam var izdarīt savus secinājumus.

BalticTravelnews.com: Kādi ir galvenie kritēriji informācijas pasniegšanai tūrisma jomā?  

Magda Riekstiņa: Precizitātei ir ļoti liela nozīme, bet neatkarīgi no medija jābūt arī lielai prasmei informāciju pasniegt interesantā veidā. Lai, izlasot vai izdzirdot pirmo teikumu, lasītājam, klausītājam gribētos jau uzzināt nākamo teikumu. Ja tas ir ceļojuma apraksts, lai lasītājam rastos klātbūtnes sajūta.

Roka ragā - Eiropas galējā rietumu punktā

BalticTravelnews.com: Vai Jūs esat pētījusi arī citu valstu žurnālistu darbus, secinot, ka tajos jūtama vienas vai otras valsts skola?

Magda Riekstiņa: Man ļoti patīk Ziemeļvalstu žurnālistu darba stils. Īpaši mani aizrauj Zviedrijas, Somijas žurnālistu darbs, par ko es vairāk zinu. Viņi lieliski prot apvienot informatīvo un izklaidējošo elementu, tekstu un ilustratīvo materiālu. Ja runā par Dienvideiropu, tad man ir iespaids, ka turienes žurnālisti informācijas pasniegšanā varētu mācīties no mums. Esam soli tālāk par viņiem.

BalticTravelnews.com: Mediji tiek dēvēti par ceturto varu. Cik daudz žurnālists var ietekmēt kādas aktualitātes, tēmas, lai tās tūrisma nozarē kļūtu svarīgas?   

Magda Riekstiņa: Noteikti, ka katrs žurnālists var aktualizēt tēmu, bet tas nav panākams ar vienu publikāciju laikrakstu vai sižetu televīzijā, radio. Tai ir jābūt publikāciju sērijai. Lai kaut ko ietekmētu, svarīgi ir tēmu aktualizēt dažādu mediju žurnālistiem – sajusties kopā kā kolēģiem, nevis konkurentiem. Tikai tad tēma var nonākt sabiedrības dienas kārtībā. Daudz atkarīgs arī no pašas tūrisma nozares, cik tā atsaucas aktualizētajai problēmai, cik par to tūrisma speciālisti tajā brīdī gatavi runāt. Citreiz ir tā, ka žurnālisti aktualizē kādu tēmu, bet tā ātri noklust un problēma tā arī paliek neatrisināta.

BalticTravelnews.com: Kuras tēmas pašreiz tūrismā būtu aktualizējamas?

Magda Riekstiņa: Pirmkārt būtu jārunā par uzņemošā tūrisma attīstību Latvijā. Mēs redzam statistikas datus, ka 2016. gadā salīdzinājumā ar 2015. gadu ārvalstu tūristu skaits ir nedaudz samazinājies, uzturēšanās ilgums pagarinājies. Būtu dziļāk jāpēta tūrisma nozare Latvijas ekonomikas kopainā, tās pienesums iekšzemes kopproduktam. Otrkārt būtu skaidrāk jāparāda, kādu latiņu tūrisma nozare ir gatava sev uzlikt. Tūrisma nozare gadu no gada ir attīstījusies, bet ko tā vēlas sasniegt tālāk?

BalticTravelnews.com: Cik viegli vai grūti ir piekļūt informācijai?

Magda Riekstiņa: Par piekļuvi informācijai nevaru sūdzēties. Gan tūrismā strādājošie uzņēmēji ir atsaucīgi, gan valsts sektors ir visnotaļ atsaucīgs informācijas sniegšanai. Cits jautājums, ka dažreiz tā netiek sniegta tik ātri, kā medijam gribētos.

BalticTravelnews.com: Vai tūrisma jomā strādājošs žurnālists daudz ceļo? Vai Jums patīk doties komandējumos?

Magda Riekstiņa: Šodien apkārtējiem vairs nešķiet tik ekskluzīvi, ka esmu tūrisma žurnāliste un varu doties komandējumos. Daudziem darba ikdiena ir saistīta ar komandējumiem un iespēju reizē redzēt pasauli. Man patīk doties komandējumos, un galvenais jau ir tajos sasniedzamais mērķis. Man viens no spilgtākajiem komandējuma iespaidiem saistās ar Eiroparlamentu, Strasbūrā. Ja vien ir iespēja, noteikti vērts doties kādā komandējumā, biznesa braucienā, jo tas paplašina redzesloku.

Latvijas ceļotājas Norvēģijas kalnos. Kopā ar Aiju (centrā) un Ingrīdu

BalticTravelnews.com: Aizvien populārāk kļūst savu komandējumu pagarināt, paņemot dažas brīvdienas un apskatot sasniegto galamērķi. Citviet pasaulē tas ir diezgan pašsaprotami, kā Latvijā iedzīvojas šāda prakse? Vai darbadevēji to atbalsta?

Magda Riekstiņa: Man ir radies iespaids, ja darbinieks savam darba devējam izsaka vēlmi, piemēram, komandējumu Parīzē pagarināt vēl par divām dienām, lai apskatītu pilsētu, normālā situācijā viņam to arī atļaus darīt. Mazāk ticams, ka darbadevējs pats paudīs šādu iniciatīvu. Ja vien ir iespēja, es ieteiktu palikt ilgāk, lai aizietu uz kādu muzeju, teātra izrādi, operu vai tml.

BalticTravelnews.com: Vai Jūs pati komandējumos cenšaties brīvo laiku maksimāli izmantot, lai apskatītos pilsētu?  

Magda Riekstiņa: Pagarināt komandējumu, ka nupat runājām, es neesmu mēģinājusi, bet, piemēram, esot Strasbūrā, man bija dažas stundas līdz transportam uz mājām, un es tās izmantoju muzeja apmeklējumam. Es noteikti piederu tiem cilvēkiem, kuri brīvo laiku ārzemēs izmanto, lai redzētu iespējami vairāk.

BalticTravelnews.com: Vai ceļojumos vienmēr dodaties labi sagatavojusies, vai arī esat gatava neparedzamām situācijām?

Magda Riekstiņa: Es cenšos ķert arī mirkļus, kuriem neesmu īpaši gatavojusies. Nesen nedēļas nogalē biju Stokholmā, kur biju plānojusi apmeklēt Nobela muzeju. Pēc tā apmeklējuma pēkšņi izlēmu ieiet turpat blakus esošajā baznīcā. Tas bija neplānoti, bet guvu patīkamu iespaidu, jo tur notika skaists koncerts.

BalticTravelnews.com: Daudziem žurnālista profesija šķiet romantiska profesija. Ja vēl izdodas kļūt par tūrisma žurnālistu, tad tas jau tiek uzskatīts par sapņu darbu. Ko Jūs teiktu cilvēkiem, kuri varbūt vēlas kļūt par žurnālistiem nākotnē. Kāda ir šīs profesijas labā puse, kāda ir tās garoza?

Magda Riekstiņa: Vai šajā darbā būs vairāk tā labā vai garozas, noteikti ir atkarīgs no katra cilvēka personības. Pirmkārt jāpatīk runāt ar cilvēkiem. Ja kādam ir izteikti intraverts raksturs, katra komunikācija prasa milzīgu piepūli, tad katra diena arī būs grūta. Ja patīk runāt ar cilvēkiem, tad viss būs kārtībā – no šī darba varēs gūt daudz prieka. Otrkārt ir jāpatīk rakstīt, jo arī radio, televīzijā ir jāraksta, jāplāno sižets. Jārēķinās, ka žurnālista darba laiks nebūs tik strikti noteikts, kā, piemēram, bankā. Jābūt gatavam, ka darba diena var būt neprognozējama, jāprot pašam plānot savu laiku, jābūt iekšējai pašdisciplīnai, lai iekļautos veicamā darba termiņos.

BalticTravelnews.com: Mediju tirgus Latvijā parāda, ka informācija tiek pasniegta ne tikai latviešu valodā. Kā Jūs šo vērtējat?

Magda Riekstiņa: Mēs dzīvojam tādā vidē, kādā dzīvojam. Valodu dažādība nav tik liela problēma. Vairāk jāskatās līdzi, kāda ir pasniegtās informācijas kvalitāte. Tomēr kopumā, manuprāt, tā nevis mazinās, bet mainās. Mums jārēķinās, ka notiek lasītāju segmentācija – vieni vēlas palasīt kaut ko viegli, citi vēlas saņemt dziļāk izpētītu informāciju. Pētījumi par mediju reitingiem parāda, ka vienam medijam neiespējami paņemt milzīgu auditorijas daļu. Lasītāji, skatītāji koncentrējas tieši uz tādu mediju patēriņu, lai saņemtu tieši sev vajadzīgo informāciju un emocijas. Medijiem jābūt gataviem tam, ka auditorija nākotnē būs vēl šaurāka.

BalticTravelnews.com: Katram medijam arī jāpelna, un mēs redzam, ka arī Latvijā atsevišķiem medijiem daļa satura ir pieejama bez maksas, bet par daļu jāmaksā. Vai sabiedrība ir gatava šādi pozicionēta satura patērēšanai?

Magda Riekstiņa: Par šo tematu mediju vidū daudz diskutēts, bet nianse tāda, ka cilvēkam jāvar tehniski viegli samaksāt par šo maksas sadaļu. Summai jābūt tādai, no kuras lasītājam tobrīd nebūtu žēl šķirties. Man bija gadījums, kad vienā no reģionu medijiem iesāku lasīt rakstu, līdz ieraudzīju, ka pārējā daļa ir pieejama arhīvā par maksu. Taču apmaksas veids bija tik sarežģīts, ka es pieņēmu lēmumu: "Nē, man nevajag!" Ja tas būtu izdarāms elementāri un līdzīgi, piemēram, kā portālā Draugiem.lv, es būtu samaksājusi. Komplicēts, vairāku pakāpju risinājums šeit nederēs.

BalticTravelnews.com: Jūs esat arī kā gide esat vadījusi ceļojumu aģentūras "IMPRO ceļojumi" grupas. Pastāstiet par šo pieredzi!

Magda Riekstiņa: "IMPRO ceļojumi" par gidiem piesaista dažādas interesantas personības, piemēram, Annu Rancāni, Janīnu Kursīti. Mans pamata darbs ir žurnālistikā, bet vairākas reizes esmu vadījusi grupas uz Ziemeļvalstīm, kas ir mans mīļākais reģions. Tur ieteiktu jebkuram paceļot, lai pārliecinātos par turienes dzīves stila modeli, skaisto dabu. Tas ir darbs, kas iemāca saprast, ka cilvēki ir dažādi. Tāpat gida darbs iemāca ārkārtīgi lielu toleranci. Jāsaprot, ka emocijas, vēlmes, noskaņojums, cilvēkiem, kuri devušies kopā ceļojumā, atšķiras. 

Lisabonā - pilsētā, kur piedzimis pasaulslavenais portugāļu mūzikas stils fado

BalticTravelnews.com: Vai portāls Travelnews.lv kādā veidā ietekmē tūrisma nozari, vai Jums pašai pie mums izlasītā informācija ir noderīga?

Magda Riekstiņa: Noteikti ietekmē! Portālā informācija par tūrismu ir apkopota vienuviet, bet citos izkliedēta. Gan tūrisma profesionāļi, gan ceļotāji vienuviet var atrast daudz informācijas. Jā, es arī to palasu. Katram interneta portālam ir iespēja ātri ievietot informāciju, tādēļ vērts izmantot šīs savas priekšrocības.

BalticTravelnews.com: Vai Jums ir kāds autors – autoritāte, kura rakstīto noteikti cenšaties izlasīt?

Magda Riekstiņa: Mana autoritāte ir žurnāliste un literāte Anna Rancāne, kura, manuprāt, ļoti apvieno reģiona patriotismu ar informācijas intelektuālu pasniegšanu. Tāpat vienmēr cenšos izlasīt Elvitas Rukas ceļojumu aprakstus, kuri tiek publicēti arī "Sestdienā". Viņai piemīt izcila spēja savienot cilvēcisko klātbūtni ar faktiem par konkrēto vietu.

BalticTravelnews.com: Kad Jūs sapratāt, ka vēlaties kļūt par žurnālisti?

Magda Riekstiņa: Agri, jau mācoties vidusskolā, es mērķtiecīgi gāju uz to, lai Latvijas Universitātē varētu studēt žurnālistiku. Bija nepieciešamas publikācijas, lai varētu iestāties augstskolā. Tūrisma nozarei pievērsos savu draugu dēļ, kuri studiju agrīnā posmā mani ieinteresēja par šo jomu. Viņi man iemācīja, ka tūrisms vienlaikus ir bizness un pozitīvu emociju sniegšana.

BalticTravelnews.com: Kāds ir Jūsu ideālais ceļojums?

Magda Riekstiņa: Mans ideālais ceļojums noteikti ir uz kādu pilsētu, lai apmeklētu arī kādu kultūras iestādi – muzeju, teātri. Vērtīgi ir pastaigāt pa pilsētu, izjust vidi, parunāt ar vietējiem cilvēkiem.

BalticTravelnews.com: Vai pēc kāda ceļojuma bijusi vilšanās, ka neesat ieraudzījusi gaidīto?

Magda Riekstiņa: Man ir vairāki draugi, kuri jūsmo par Parīzi, un es savulaik devos tur sagaidīt Jauno gadu. Es aizbraucu, nekādu burvību nesaskatīju un sapratu, ka jābrauc vēlreiz. Masu pasākums noteikti nebija īstais brīdis Parīzes iepazīšanai, aizdevos vēlreiz, bija savādāk, bet vienalga nekļuvu par Francijas fani. Kā biju, tā paliku Ziemeļvalstu cienītāja.

BalticTravelnews.com: Vai, dodoties ceļojumā, paļaujaties uz ceļojumu aģentūru piedāvājumu, vai plānojat pati savu ceļojumu?

Magda Riekstiņa: Man ļoti patīk modelis, kas pēdējā laikā kļūst aizvien populārāks – iespēja ceļojumu aģentūrā iegādāties transporta biļeti, naktsmītnes, dažas ekskursijas, bet pārējais – arī daļa laika ir manā ziņā. Man ir nepieciešams laiks sev, lai pastaigātu pa pilsētu. Pilnīgi savā gaitā uz konkrēto pilsētu var doties otrreiz, jo tad jau pirmie iespaidi gūti.

BalticTravelnews.com: Cik ilgs laiks Jums nepieciešams, lai iejustos svešā pilsētā un saprastu tās būtību?  

Magda Riekstiņa: Reizēm pietiek ar stundu. Es biju Hanko, kūrorta pilsētā Somijas dienvidos, kur es atbraucu, pastaigāju gar jūru uzreiz sapratu: "Jā, mums ir kopīga saikne!" Savstarpējas simpātijas ar konkrēto vietu atnāk emociju, ne prāta līmenī...

BalticTravelnews.com: Cik ilgs laiks ceļojumā atvaļinājuma laikā Jums ir vajadzīgs, lai pārslēgtos no darba uz atpūtu.

Magda Riekstiņa: Tas ir atkarīgs no tā brīža situācijas. Piemēram, es uz dažām dienām biju Igaunijā, Somijā, kur lieliski atpūtos. Var teikt, ka prast atpūsties – tas ir garīgs darbs ar sevi, jo citādi var būt tā, ka esi divas nedēļas skaistā ceļojumā, nepārtraukti caur sevi mal ikdienas lietas un neatslēdzies, neatpūties.

Stokholmā - vietā, kas iedvesmo vienmēr

BalticTravelnews.com: Kur Jūs Rīgā ieteiktu doties, atpūsties?

Magda Riekstiņa: Ja kāds Rīgā ir pirmo reizi, es noteikti izteiktu izstaigāt Vecrīgu. Tā ir ļoti skaista, sakopta. Cilvēkam, kurš Rīgu vēlas iepazīt dziļāk, ieteiktu aizbraukt uz Pārdaugavu, gan uz to rajonu, kur atrodas Latvijas Nacionālā bibliotēka, gan Kalnciema ielas kvartālu. Es pati dzīvoju netālu, un manā skatījumā Kalnciema ielas kvartāls ir Latvijas biznesa veiksmes stāsts, patīkami apzināties, kā tas izaudzis man acu priekšā. Sākotnēji likās, ka nekas tur nesanāks, bet šie cilvēki ir tiešām savā vietā, izveidoja sava veida kultūras centru.

BalticTravelnews.com: Bieži vien kāds ceļojumu biedrs ir īgns, pašam nav labs noskaņojums. Kāds ir Jūsu ieteikums, lai šādu situāciju būtu mazāk, kā rīkoties?  

Magda Riekstiņa: Lai cilvēki nebūtu saīguši, viņi nedrīkst būt ceļojumā pārpūlējušies. Es cenšos racionalizēt. Ja ir situācijas, ko varam mainīt, tad cenšamies mainīt, ja neko nevar darīt, tad cenšamies saskatīt esošajā pozitīvo!

BalticTravelnews.com: Ko Jums personīgi dod ceļošana?

Magda Riekstiņa: Noteikti plašāku izpratni par pasauli un dziļāku toleranci. Man šķiet, ka cilvēkiem, kuri ieciklējas uz ļoti šauru viedokli – tas pareizi, tas nepareizi, vajadzētu paceļot, redzēt, ka pasaulē cilvēki uz dažādām lietām raugās atšķirīgi. Cilvēka personības pilnveidei ceļošana ir ļoti laba izglītība. 

Uzziņa

Tūrisma izstādē – gadatirgū "Balttour 2017", Latvijas tūrisma nozares konkursa "GADA CILVĒKS TŪRISMĀ 2016" nominācijā "Tūrisma žurnālists" balvu saņēma laikraksta "Diena" ekonomikas ziņu nodaļas redaktore Magda Riekstiņa.

Esmu dzimusi...

un izaugusi Rīgā.

Mans zelta likums ir...

mīlēt dzīvi un allaž saglabāt mieru.

Viena no manām jaunākajām atziņām ir...

pasaule ir mainīga, pārmaiņas vienmēr bijušas, ir un būs, pārmaiņas vajag pieņemt un izmantot savā labā.

Mana iecienītākais restorāns Rīgā ir...

pirmkārt, visi Lido zīmola restorāni, – kā interesants vietējā,  Latvijas biznesa piemērs, otrkārt, restorāns Rozengrāls – kā vieta ar savu neatkārtojamo, senlaicīgo noskaņu.

Mana mīļākā pilsēta Latvijā ir...

Rīga.

Latvijā man vislabāk patīk atpūsties...

apmeklējot muzejus, koncertus, teātrus un citus kultūras pasākumus, un noteikti – lasot grāmatas.

Es kā tūriste ārvalstīs esmu apmierināta...

praktiski vienmēr. Dodoties uz ārvalstīm, jābūt gatavai dažādām, neprognozētām situācijām un tās vienkārši jāpieņem.

Ja man būtu neierobežotas finanses, es...

es dibinātu savu uzņēmumu, kā arī paralēli uzņēmējdarbībai pievērstos mecenātismam, atbalstot kultūras projektus.

Vislielāko iespaidu man ir atstājis mans pirmais ceļojums uz...

uz Berlīni pirms daudziem gadiem – Berlīnē valdošā multikulturālās metropoles gaisotne, iespaidīgie muzeji un Adventes tirdziņi, kuru rīkošanas tradīcija Rīgā tolaik vēl tikai aizsākās.

Ticu, ka man izdosies doties ceļojumā uz

uz Brazīliju – esmu mācījusies portugāļu valodu, bijusi Portugālē un gribu redzēt arī Brazīliju – Dienvidamerikas valsti, kurā runā portugāliski.

Lielākais izaicinājums man šogad ir...

neapstāties un turpināt iesākto.

Mans novēlējums BalticTravelnews.com...

lai būtu daudz ieinteresētu lasītāju, kuri vismaz reiz trijās dienās ielūkotos BalticTravelnews.com piedāvātajā saturā!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20130897sec.