Intervija: Māksliniece Ildze Ose – iedvesmā starp Šveici un Latviju

Intervija: Māksliniece Ildze Ose – iedvesmā starp Šveici un Latviju

Ir cilvēki, kas neatlaidīgi seko saviem sapņiem, – nosprauž mērķi un iet uz to, reizēm pat pārdroši. Ildze Ose, māksliniece no Talsiem, noteikti ir savu sapņu piepildītāja! Šonedēļ – no 23. līdz 25. oktobrim – Ķīpsalā notiks mēbeļu un dizaina izstāde “Furniture & Design Isle 2020”, kurā varēs aplūkot Ildzes darbus. Intervijā māksliniece stāsta par gleznošanu un pārdrošu sapņu piepildīšanu.

Reiz, ciemojoties pie draugiem Šveicē, viņa noskatīja starptautisku mākslas izstādi “Montreux Art Gallery”, kurā grib izstādīt savus darbus. Tā nebija tikai īslaicīga ideja, tas bija viņas sapnis. Un domas par to Ildzi nelika mierā divus gadus, līdz viņa nolēma iet uz pilnu banku!

Tu nāc no mediķu ģimenes. Kā tas nākas, ka esi māksliniece?

Kopš sevi atceros, vienmēr zināju, kas es būšu un ar ko nodarbošos. Es zināju, ka mana dzīve būs saistīta ar mākslu un dizainu. Mamma stāstīja, ka pat zīdaiņa vecumā, kad pirmo reizi paņēmu rokās zīmuli, uzvilku taisnu līniju, nevis švīkāju. (Smejas.) Un tālāk jau likumsakarīgi sekoja gan mākslas skola, gan studijas dizaina lauciņā.

Kā sākās Tavs ceļš uz sapņa īstenošanu Šveicē?

Tas bija tik pārdroši. Droši vien ar šī brīža prātu neko tādu vairs neizdarītu! (Klusē.) Lai gan nekad jau nevar zināt! (Smaida.) Lai varētu izstādīt darbus “Montreux Art Gallery”, vajadzēja gan daudz gleznu, gan naudas, jo tur ne tikai ir jāiztur konkurss, bet arī jāmaksā dalības maksa, kas nebūt nav maza. Tā nu es toreiz liku uz vienas kārts ļoti daudz – pametu darbu, vairāk nekā pusgadu gleznoju, pārdevu visu vērtīgo, kas man bija, pat aizņēmos naudu un devos uz Šveici apņēmības pilna!

Un vai pārdrošība attaisnojās?

Jā, viennozīmīgi jā! Es izturēju konkursu un “Montreux Art Gallery” savus darbus izstādīju pat divus gadus pēc kārtas. Pēc pirmās izstādes neplānoti arī nolēmu palikt Šveicē, jo man piedāvāja pieskatīt māju kalnos. Tas man kā māksliniecei tobrīd bija ideāls salikums – dzīvot un gleznot tik iedvesmojošā vidē. Es ļāvos tam, ko dzīve piespēlē. Šveicē paliku divus gadus un piedalījos izstādēs, jo gleznošana bija mana pamatnodarbošanās.

Kāda bija tava dzīve Šveicē kalnu mājiņā?

Tā bija interesanta! Man par iedvesmu gleznām kļuva ne tikai turienes kalni, gotiņas un ziedi, bet arī lapsa, kura mani uzskatīja par savu draugu un nāca pie manis katru dienu. (Smejas.) Un, lai gan tas ir ļoti netipiski, man ar lapsām ir ļoti cieša saikne, un man tās ļoti patīk. Tā laika gleznās lapsas man bija diezgan daudz.

Kā tu juties sabiedrībā, kurā ir citāds dzīves līmenis nekā Latvijā?

Padzīvot tā saucamajā high society bija ļoti vērtīga un patīkama pieredze. Redzēju un uzzināju vairāk ne tikai par investēšanu mākslā, bet vispār par attieksmi pret dzīvi un naudu kopumā. Lai gan man tur ļoti patika un, iespējams, atkal kādu dienu atgriezīšos, es tomēr esmu māju cilvēks – man patīk dzīvot Latvijā.

Vai, atgriežoties Latvijā, tev aizvien ir saglabājusies saikne ar Šveici?

Jā, jo pāris galerijās aizvien ir mani darbi. Tur man palika daudz paziņu un draugu. Man bija tā iespēja iepazīties un veidot draudzīgas attiecības arī ar pasaulē labi zināmiem cilvēkiem – ar “Nestlé” valdes locekli  Petreju Heiniki (Petraea Heynike) un ar zviedru aristokrāti Gunillu von Postu (Gunilla von Post), kura bija Džona Kenedija mīļākā un par to ir sarakstījusi arī grāmatu. Mani ar Šveici saista gan māksla, gan daba, gan cilvēki.

Kas tevi iedvesmo vairāk – Šveices vai Latvijas daba?

Daba. Daba kopumā gan tur, gan šeit Latvijā. Jau sākotnēji manās gleznās dominēja ziedi, dzīvnieki, putni, un es nedomāju to mainīt. Esmu gleznojusi ļoti daudz ziedu – tulpes, rozes, dālijas, narcises, magones, magnolijas, ūdensrozes, lotusus, bet aizvien gaidu, kad man taps glezna arī ar anemonēm. Šveicē, protams, daudz gleznoju viņu gotiņas.

Kā notiek tavs radošais process?

Viss sākas ar dabas izpēti. Es to fotografēju, izpētu un meklēju iedvesmu. Daļa tēlu ir reāli, daļa – mana fantāzija. Man ir svarīgi, lai gleznās kompozīcija ir izsvērta, tāpēc nekad negleznoju bez skices. Gleznas tapšanas ilgums ir atkarīgs gan no darba izmēra, gan no skices tapšanas ilguma, jo visai bieži tieši skices izveide man prasa visvairāk laika. Vidēji glezna top dienas laikā. Ir arī lielāki un laikietilpīgāki darbi, bet nekad pie vienas gleznas nepavadu ilgāk par nedēļu.

Tu glezno liela formāta gleznas. Kāda ir bijusi lielākā?

Lielākā un laikietilpīgākā noteikti ir glezna “Montreux Riviera” ar magonēm, kuru gleznoju Šveicē. Tās izmērs ir 1 x 1,5 m. Kopumā radošais process pie tās ilga nedēļu. Šis darbs ir bijis vienīgais, kuru man bija emocionāli grūti pārdot, jo tajā biju ieguldījusi milzīgu laiku un darbu. Tas man bija īpaši nozīmīgs!

Noraksturo savas gleznas!

Tā kā esmu studējusi dizainu, tad tas ir jūtams arī manos darbos. Tur satiekas māksla un dizains. Manos darbos ir izteikta struktūra, grafiski raksti ar dabas tēliem un formām, kā rezultātā darbi ir maģiskā reālisma stilā. Un tajos dominē maigie, harmoniskie toņi.

Vai zini, cik tālu pasaulē ir “aizceļojušas” tavas gleznas?

Jā, turklāt gandrīz katru cilvēku, kas ir iegādājies manas gleznas, esmu satikusi arī dzīvē. Tā ir īpaša sajūta. Zinu, ka mani darbi ir nonākuši pie mākslas mīļotājiem Anglijā, Amerikā, Austrālijā, Austrijā, Francijā, Latvijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Šveicē un Taizemē. Turklāt manus darbus ir izvēlējusies arī Šveices olimpiskās čempiones frīstaila slēpošanā Fannijas Smitas (Fanny Smith) ģimene un Austrālijas dziedātāja Džeimija Lī Vilsone (Jamie Lee Wilson) jeb JVMIE, kas, protams, ļoti priecē!

Kā šobrīd norit tava ikdiena?

Ikdienā es darbojos kā vides dizainere Talsu novada pašvaldībā. Brīvajā laikā es gleznoju, un mana vēlme gleznot tikai pieaug. Tagad man jau ir cita pieredze, nekā pirms dažiem gadiem, braucot izstādīt darbus Šveicē pirmo reizi. Ideju man netrūkst, un mērķi ir lieli. Šobrīd esmu gandarīta, ka esmu iekļuvusi procentuāli TOP 30 skatītāko mākslinieku vidū Parīzes tiešsaistes galerijas platformā “Singulart”. Tas noteikti dod pārliecību iet uz priekšu, lai sasniegtu atkal jaunus mērķus!

Interesanti fakti:

* Ildzes glezna “Magic Wood” rotā smukuma darbnīcu “Amorete” Āgenskalnā.

* No Šveices līdzi Ildzei atceļojuši divi meikūni – Caramel un Muffin.

* Māksliniece iedvesmojas no Diānas Votsones (Diana Watson), Klēras Baslē (Claire Basler), Džoenas Šarlotes (Joanna Charlotte).

* Glezno klusumā.

* Mīļākais gadalaiks – pavasaris.

* Ildzes profils “Singulart” skatāms šeit: www.singulart.com/en/artist/ildze-ose-10945

* Mājaslapa:  ildzeose.com  /  art-in-the-alps.com

Mākslinieces Ildzes Oses gleznas klātienē varēs apskatīt mēbeļu un dizaina izstādē “Furniture & Design Isle 2020” Ķīpsalā no 23. līdz 25. oktobrim. Turklāt līdzās būs arī plašs un daudzveidīgs mēbeļu un dizaina priekšmetu piedāvājums. Izstādē varēs ne tikai iegādāties jau gatavu produkciju, bet arī veikt individuālus pasūtījumus.

Lai dalība izstādē un tās apmeklējums būtu maksimāli drošs, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 ir ieviesusi virkni drošības pasākumu – skatīt šeit! Mutes un deguna aizsega (sejas maska vai vairogs) lietošana izstādē ir obligāta. Vienreizējās sejas maskas būs pieejamas norises vietā.

Izstādi “Furniture & Design Isle” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Vairāk: www.mebelesundizains.lv.

Sekojiet līdzi jaunumiem arī Facebook.com/FurnitureDesignIsle/ un Instagram.com/furniture_designisle/!

Darba laiks:

23. un 24. oktobrī 10.00–18.00

25. oktobrī 10.00–17.00

Biļešu cena: 5,00 €

Pirkt biļeti tagad: www.bt1.lv/mebelesundizains/buytickets.php

Uzmanību!

Pasākuma laikā notiek filmēšana un fotografēšana!

Mērķis: izstādes publicitātes nodrošināšana

Pārzinis: SIA “BT 1”, reģ. nr. 40003241394, juridiskā adrese: Ķīpsalas iela 8, Rīga

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 TUKUMS: Vestarda Šimkus klaviermūzika TUMĒ Tukuma TIC
24.martā koncertu cikla "Klaviermūzikas pavasaris" ietvaros skanēs gaiša mūzika Vestarda Šimkus izpildījumā. Tā ir oriģinālmūzika, kas apkopota | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
6 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54818296sec.