Par ceļošanu, sociālajiem tīkliem un Filipīnām stāsta Mārtiņš Barkāns

Par ceļošanu, sociālajiem tīkliem un Filipīnām stāsta Mārtiņš Barkāns

Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv aicināja Mārtiņu Barkānu, ziņu aģentūras LETA valdes priekšsēdētāju uz interviju par ceļošanu, vīna darīšanu, sociālajiem tīkliem un niršanu.

Travelnews.lv: Ko Jūs varat teikt par jauno sociālo mediju (Draugiem.lv, Facebook.com vai Twitter.com) lomu un to ietekmi uz mediju vidi? Vai nebūs tā, ka laikrakstu un televīzijas loma ar laiku izzudīs?

Mārtiņš Barkāns: Bija laiki, kad vienīgais informācijas avots bija oficiālie masu mediji, taču sociālo mediju ienākšana informācijas tirgū radīja patērētājam lielāku izvēles brīvību. Komunikācijai cilvēks ar cilvēku iegūst lielu nozīmi, taču ir divi aspekti. Lielie medijo tomēr sniedz plašu informācijas apjomu un pats galvenais - pārbaudītu informāciju. Uzticamība informācijai ir ļoti būtisks faktors. Oficiālie mediji ar lielu atbildību uztic informāciju savam klientam. Pavisam nesen LETA ieviesa jaunu pakalpojumu WebRadars, kas apkopos un analizēs informāciju interneta medijos pēc noteiktiem atslēgas vārdiem. Uzņēmumiem un daudzām privātpersonām ir ļoti svarīgi, ko par uzņēmumu vai personu runā forumos, Draugiem.lv vai Facebook.com, jo tas ietekmē uzņēmuma vai personas reputāciju.

Pirms intervijas mēs runājām (redakcijas piezīme: ar Aivaru Mackeviču) par interneta vietņu titullapu struktūru un arhitektūru. Un man jāatzīst, ka Latvijā par šo tēmu esmu tik saturīgi runājis vispār tikaiar diviem vai trim cilvēkiem. Latvijas interneta vietņu jeb mājas lapu informācijas pasniegšanas kvalitāte ir zemā līmenī. Mēs to neprotam darīt, jo uzticam interneta vietņu veidošanu datoristiem. Tas ir tāpat kā mājas celtniecību uzticēt celtniekiem bez arhitekta. Viens no kliedzošākajiem piemēriem ir eklase.lv, kuru ir veidojuši programmētāji (DEAC). Es sekoju līdzi sava bērna sekmēm šajā interneta vietnē, taču tā ir tik nepārskatāma un nedraudzīga lietotājam, ka biju spiests par to uzrakstīt savā Twitterī. Pēc kāda brīža es pamanīju, ka daži no maniem priekšlikumiem ir ņemti vērā, un tas nozīmē, ka uzņēmuma vadība seko sociālajiem tīkliem, analizē informāciju un pieņem lēmumus. Sociālo interneta vidi vairs nevar ignorēt. Sevišķi pakalpojumu sniedzējiem ir ļoti svarīgi komentāri vai atsauksmes par pakalpojumu kvalitāti un servisu. Ļoti labs piemērs ir kāda ASV dziedātāja konflikts ar lidsabiedrību United Airlines, kas neļāva mūziķa ģitāru ņemt rokas bagāžā, bet kopējā bagāžas nodalījumāto salauza. Lidsabiedrība atsacījās izmaksāt kompensāciju, bet mūziķis ar savu dziesmu par starpgadījumu Youtube.com piesaistīja 9 miljonu cilvēku uzmanību...

Travelnews.lv: Kā Jūs pavadāt savu brīvo lauku un atpūšaties?

Mārtiņš Barkāns: Man patīk divas lietas. Aktīvā atpūta jau ilgus gadus man saistās ar pūķošanu jeb kaitingu. Tādā veidā kopš 2004. gada esmu apbraukājis visu Baltijas jūras piekrasti Latvijā. Ezeros to nav iespējams darīt, jo vēji rada neprognozējamas turbulences un viļņi nav pietiekoši lieli. Protams, ka lielākos ezeros, piemēram, Ķīšezerā arī tiek pūķots. Ziemā esmu Siguldas pusē nodarbojies ar snovbordu.

Pirms trim gadiem uzsāku lauksaimniecības darbu Sabiles apkaimē, audzējot vīnogas nepilnu divu hektāru platībā. Pirmais vīnogu dārzs man bija Raganā, bet tagad esmu pārcēlies uz Sabili. Tagad ceļoju pa vīna darītavām Austrijā, Vācijā un Itālijā. Es mācos vīndara amatu, jo uzskatu, ka pēc gadiem desmit Latvijā būs kvalitatīvs vīnogu vīns. Mēs esam neliela entuziastu grupa, kuri strādā pie šīs idejas.

Travelnews.lv: Kurus no restorāniem varat ieteikt?

Mārtiņš Barkāns: Tas atkarīgs no situācijas. Darba tuvumā ma ir restorāns Andalūzijas suns un restorāns Bergs, bet es augsti vērtēju restorānu Rosini. Tas ir izcils piemērs, kā krīzes laikā var sasniegt priekšzīmīgus rezultātus ar neatlaidīgu darbu un pareizu cenu politiku. Tāpēc katru vakaru šis restorāns ir pilns. Bet vēsturiski man mīļa vieta ir Bbārs Doma laukumā, jo tur satiekos ar draugiem.

Travelnews.lv: Uz kurām vēl neredzētām valstīm Jūs vēlētos aizceļot? Kur Jums ir paticis?

Mārtiņš Barkāns: Daudzās vietās ir būts, bet gribētos aizceļot uz Jaunzēlandi, Dienvidāfrikas Republiku un Čīli (vīndarīšanas dēļ) vai Brazīliju (pūķošanas iespēu dēļ). Man ļoti patika ceļojums pa Nīlas upi ar buru laivu no Asuānas līdz Luksorai. To esmu darījis jau divas reizes un labprāt izmēģinātu vēlreiz. Ļoti burvīgs ceļojums un fantastiska pieredze. Taču labākais ceļojums man ir bijis uz Filipīnām, Boraku. Tur ir viss, kas vajadzīgs aktīvai atpūtai. Ļoti labi vēja apstākļi pūķošanai un pasaulē ideālākās vietas niršanai. Neesmu labs nirējs, taču pēc Filipīnām Ēģiptes niršanas vietas vairs nebija interesantas. Borakā nav lielas apbūves, tur ir draudzīgi cilvēki, lieliska virtuve, pieņemamas cenas, angļu valoda un kristieši pēc reliģijas, kas ļauj prognozēt vietējo iedzīvotāju reakciju. Austrumu zemēs tas svarīgs faktors.


Intervijas otrā daļa, kas veltīta tūrisma industrijas aktualitātēm, lasāma tūrisma ziņu portālā profesionāļiem http://www.turismabizness.lv/?m_id=33&i_id=2&pub_id=42210.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,


Rixwell Old Riga Palace Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45701289sec.