Konstantīns Paļgovs komentē haizivju uzbrukumus tūristiem Šarm-eš-Šeihā [5]

Konstantīns Paļgovs komentē haizivju uzbrukumus tūristiem Šarm-eš-Šeihā

Pagājušās nedēļas laikā vienā no populārākajiem Ēģiptes kūrortiem Šarm-eš-Šeihā par haizivju upuriem kļuva četri tūristi (intervija veikta 03.12.2010). Vienai sievietei amputēta roka, bet vēl viens tūrists ir smagā stāvoklī. Lai noskaidrotu, cik droši ir ceļojumi uz Ēģipti un Sarkanās jūras kūrortiem, tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv lūdza starptautiskā tūroperatora Tez Tour vadītāju Konstantīnu Paļgovu uz ekspresinterviju.

 

Travelnews.lv: Kā Jūs komentētu nelaimes gadījumus Šarm-eš-Šeihā, kuros ievainojumus guvuši četri tūristi?

Konstantīns Paļgovs: Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad varas iestādes un atbildīgās organizācijas Sarkanās jūras kūrortos rīkojušās ļoti ātri un atbildīgi - pēc nelaimes gadījumiem uzreiz tika slēgtas daudzas pludmales, noķertas jau vairākas haizivis.

Sarkanā jūra - tā nav Jūrmala. Tur ir gan haizivis, gan bīstami koraļļi, kas var savainot cilvēkus. Dodoties atpūsties Sarkanās jūras kūrortos, ar to ir jārēķinās. Cilvēkiem pašiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem un jāizvairās no potenciāli bīstamām situācijām. Jāatzīst gan, ka haizivs tuvošanās nav kas tāds, ko varētu pamanīt vairākas minūtes iepriekš un laikus reaģēt. Neskatoties uz to, jāsaprot, ka niršana jeb daivings Sarkanajā jūrā var būt riskanta nodarbe. Runā, ka paši nirēji ir ļoti entuziastiski attiecībā uz iespēju ieraudzīt haizivis un ka tās tiekot pat piebarotas, lai turētos tuvumā un varētu tikt demonstrētas tūristiem.

Travelnews.lv: Cik liela ir iespēja, ka šādi gadījumi atkārtosies?

Konstantīns Paļgovs: Jāuzsver vēlreiz - Sarkanā jūra var būt bīstama, jo tur mīt tādi zvēri un radības, kādi nu mēdz dzīvot jūrā. Galu galā haizivis dzīvo arī Austrālijā. Neskatoties uz to, Šarm-eš-Šeihai šis ir ļoti neparasts gadījums. Tur parasti mīt baltās haizivis - slinki, rāmi radījumi, kas cilvēkus neapdraud. Tās es pats esmu redzējis nirstot - gan haizivis, gan bruņurupučus. Tomēr haizivis, kas uzbruka tūristiem, nebija baltās haizivis, tās bija kādas citas un retākas sugas zivis. Tas nozīmē, ka tur var ieklīst bīstamas haizivis. Es ļoti ceru, ka no šiem gadījumiem mācīsies un ka atbildīgās iestādes veiks kādus pretpasākumus, kas novērsīs iespēju, ka kas tāds varētu atkārtoties.

Travelnews.lv: Vai haizivju uzbrukumu dēļ cilvēki tagad baidās doties uz Šarm-eš-Šeihu? Vai ir atcelti ceļojumi?

Konstantīns Paļgovs: Nē, nav, Tez Tour to nekādi nav izjutis. Iespējams, tas tāpēc, ka ļaudis pie mums ir drosmīgāki.

Travelnews.lv: Ko Jūs ieteiktu ceļotājiem?

Konstantīns Paļgovs: Es varu tikai vēlreiz uzsvērt, cik ļoti svarīga ir veselības apdrošināšana ceļojumos – to nedrīkst aizmirst vai neiegādāties. Ceru, ka cilvēki mācās no citu kļūdām. Sarkanā jūra var slēpt briesmas, tomēr no tām jāizvairās. Piemēram, ceļojumu aģentūru pārstāvji noteikti var pastāstīt, kuras pludmales un līčus no jūras šķir lielie koraļļu rifi, kas liedz haizivīm pietuvoties tūristiem. No otras puses, arī paši koraļļi var būt ļoti bīstami - tie mēdz būt tik asi, ka, pat viegli pieskaroties, var gūt savainojumus. Koraļļi nav kā augi, tie ir kā akmeņi, kas var apdraudēt tūristu veselību. Tāpēc viesnīcās var iegādāties īpašas peldčībiņas, kas domātas tieši tam, lai koraļļi nebūtu bīstami.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 aaa 12/21/2010 18:24 ka ari tagad egipte ir ziemas sezona, nesezona, udens jura ir vesaks un haizivis peld tuvak krastam, tapec jabrauc sitaja laika jeb turistu sezonas laika kad haizivis ir dzilak juraa.

2 aaa 12/21/2010 18:22 iespeja ka haizivis sarkanaja jura uzbruks ir no 1000x 1 jo tad jau visu laiku paraditos raksti. Ka ari es ka daivers kurs speciali nirst tur kur var pa gabalu tuvak vai talak saskatit haizivi un neesmu sastapusi nevienu nikno. Sarkanaja jura dzivo mazas haizivis, tas protams nenozime ka vinas neko nevar nodarit, bet definejama ka miermiliga suga, protams tapat ka ejot pa ielu tu nevari 100% but dross ka kads suns neuzbruks tapat ar haizivim, 100 papeldes garam neatskatoties bet 101 iekodis. Tapec nevar nosodit ne turistus ne haizivis.
Pirms 4 gadiem bij egipte gadijums kad viena turiste izdomaja pabarot zivtinas ar kaut kadu galveidigo no restorana, atpeldeja ari lielaka zivtina HAIZIVS un nokoda roku, tas saucas iedod mazo pirkstinu panems visu roku. Esam piesardzigi un domajam ko daram.

3 Kolna Jezups 12/06/2010 16:55 Interesanti, cik ātra ir haizivs vēdera izeja, jo tikai atrodot upuru norautās kājas un rokas tās kunģī... varēs konstatēt, ka tā ir īstā noziedzniece! Citādāk nav iespējams noticēt!

4 Karlis 12/06/2010 12:38 Kaut kur lasīju, ka haizivis barības meklējumos dienā nopeld pat vairāk nekā 100 km, tā kā stāsts par turpat līcī noķertajiem "vaininiekiem" liekas ne pārāk ticams.
Citvalodu mediji vērš uzmanību tam, ka tiešā pludmaļu tuvumā (tur gan runa bija kopējo tendenci nevis tieši Š-el-š) tūristu izklaidei tiek organizētas haizivju barošanas, bet kā zināms haizivij tas ir kā klapes uz acīm - sāk darboties tikai instinkti.

5 Kolna Jezups 12/06/2010 12:07 Tā haizivs to vācieti apēda taču, kādi tur 4 ievainotie!!! Tas nozīmē, ka noķertās haizivis nav īstās. Arābi blefo!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Uzņēmumi


Nikos Travel
,


Novatours
,


Tez Tour Latvia
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.09354401sec.