Nedēļas profesija - gids. Intervija ar Ināru Geibu no Novatours

Nedēļas profesija - gids. Intervija ar Ināru Geibu no Novatours

No 2012. gada 12. septembra Travelnews.lv veido rakstu sēriju ar ieskatu tūrisma nozares populārākajās profesijās. Katru nedēļu pievērsīsimies vienai profesijai. Šonedēļ turpinām ar gidiem un grupu pavadoņiem, kuri strādā tur, kur citi atpūšas. Vairāk stāsta Ināra Geiba, tūroperatora Novatours personālvadības menedžere.


Travelnews.lv: Kādas ir nozīmīgākās un neatņemamas rakstura īpašības un prasmes, bez kurām gids, nav iedomājams?

Ināra Geiba: Mums ir svarīgi, lai ikviens Novatours gids ir komunikabls, atvērts, izpalīdzīgs un atbildīgs. Gidi vistiešākajā nozīmē veicina klientu apmierinātību ar servisu, tāpēc šiem cilvēkiem ir jābūt pozitīviem un uz klientu orientētiem. Prasmes apmierināt ikviena klienta vajadzības, nepiemīt katram, bet mums ir paveicies šādus cilvēkus atrast.

Travelnews.lv: Kas jāņem vērā, jāsaprot cilvēkiem, kuri plāno uzsākt darba gaitas šajā profesijā?


Ināra Geiba: Jāņem vērā, ka darbs prasīs nemitīgu kontaktēšanos ar cilvēkiem, atrašanos kustībā un spēju rast risinājumu visneiedomājamākās situācijās. Ja esat tam gatavs un nemulsina fakts, ka jāstrādā ir tur, kur citi atpūšas, tad sākt un turpināt darbu šajā profesijā nebūs problēmu!

Travelnews.lv: Jūsuprāt, gida vecumam un dzimumam ir nozīme? Nav tā, ka tieši šeit noder briedums un pieredze?

Ināra Geiba: Pieredze, kā jebkurā citā arodā, ir ļoti nozīmīga! Briedums? Arī ir nozīmīgs. Vecumam un dzimumam nav būtiskas nozīmes, viss ir atkarīgs no personības.

Travelnews.lv: Gids vai grupas pavadonis -  darba ikdienas plusi un mīnusi...

Ināra Geiba: Plusi - gandarījums par ikvienu priecīgu un apmierinātu tūrista seju.

Mīnusi - rūgtums situācijās, kad esi izdarījis visu iespējamo un neiespējamo, bet tāpat nav izdevies izdabāt klienta vēlmēm.

Travelnews.lv: Cik ilgs laiks vidēji paiet līdz gids kļūst par labu, profesionālu amata meistaru?

Ināra Geiba: Tas lielā mērā atkarīgs no paša cilvēka spējām un vēlmēm attīstīties. Jebkurā gadījumā, par labu, profesionālu amata meistaru līdz šim nevienam nav izdevies kļūt ātrāk par 2-3 gadiem. Pat tas, kurš uzskata sevi par izcilnieku, nostrādājot vienu līdz divus gadus, pēc dažiem gadiem saprot, ka bija pārsteidzīgs savos uzskatos.

Travelnews.lv: Cik vidēji ilgi gids nostrādā sadarbībā ar Jums? 

Ināra Geiba: Vidēji 4 gadi. Kadru mainība nepavisam nav mūsu gadījums. Drīzāk ir tā, ka jau pirmajos sadarbības mēnešos gan gids, gan mēs saprotam, vai turpmākā sadarbība būs veiksmīga. Tas nozīmē, ka tā saucamā "darbinieku mainība" noris starp tiem, kas strādā pirmo gadu. Ja gids ir nostrādājis 2 gadus, lielākoties nostrādā arī 5 un vairāk.

Travelnews.lv: Kā ar valodu zināšanām, meklējot darba iespējas pie Jums? Cik ir minimums?

Ināra Geiba: Minimums ir četras valodas - ķermeņa valoda, latviešu, krievu un angļu. Tie, kas ir kaut reizi bijuši ārzemēs, sapratīs, kāpēc listē ir iekļauta arī ķermeņa valoda :) Mēs patiesi lepojamies ar tiem mūsu gidiem, kas papildus pārvalda arī turku, itāļu, spāņu un citas valodas.

Travelnews.lv: Kā gids apgūst stāstāmo tekstu? Vai tas atšķiras, vai ir identisks dažādām grupām?

Ināra Geiba: Visiem stāstāmajiem tekstiem galvenie pieturas punkti ir vienādi. Taču to pasniegšana un izklāstītās detaļas atšķirsies atkarībā no tā, kas stāsta un kam stāsta. Arī veidi, kādos gidi apgūst šos stāstus, ir ļoti dažādi. Bet visi atzīst, ka stāstījums pilnveidojas ikreiz, kad tūristi uzdod vēl nebijušus jautājumus.

Travelnews.lv: Cik valstīs gids vidēji pagūst pabūt mēneša, gada laikā?

Ināra Geiba: Novatours gidi mēneša laikā parasti pagūst pabūt ne vairāk kā divās valstīs, taču gada laikā apceļo apmēram divas, trīs valstis. Pamatā gidi pavada katrā konkrētā valstī vienu sezonu, un tās mēdz ilgt no 2 līdz  7 mēnešiem.

Travelnews.lv: Kas Latvijā vairāk izvēlas šo profesiju - vīrieši, sievietes, jauni cilvēki?

Ināra Geiba: Ņemot par piemēru Latviju, šķiet, ka visās profesijās, izņemot pavisam dažas, vairāk ir sieviešu. Gidi nav izņēmums. Mūsu ierindas gids ir apmēram 33 gadus veca sieviete.


Vairāk informācijas par Novatours interneta vietnē www.novatours.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,


Nikos Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60637903sec.