Nedēļas profesija - gids. Intervija ar Lolitu Kozlovsku no Daugavpils TIC

Nedēļas profesija - gids. Intervija ar Lolitu Kozlovsku no Daugavpils TIC

No 2012. gada 12. septembra Travelnews.lv veido rakstu sēriju ar ieskatu tūrisma nozares populārākajās profesijās. Katru nedēļu pievērsīsimies vienai profesijai. Šonedēļ turpinām ar gidiem un grupu pavadoņiem, kuri strādā tur, kur citi atpūšas. Savu viedokli izsaka Daugavpils novada TIC vadītāja Lolita Kozlovska.


Travelnews.lv: Kādas ir nozīmīgākās un neatņemamas rakstura īpašības un prasmes, bez kurām gids, nav iedomājams?

Lolita Kozlovska: Gids, manuprāt, ir īpaša profesija, kuras pārstāvim bez zināšanu bagāžas, erudīcijas jāpiemīt arī aktiermākslai un harizmai. Nebūt ne katrs cilvēks var būt labs gids.

Travelnews.lv: Kas jāņem vērā, jāsaprot cilvēkiem, kuri plāno uzsākt darba gaitas šajā profesijā?

Lolita Kozlovska: Jānovērtē savas komunicēšanas spējas un prasmes: vai spēšu būt tika atraktīvs, ka pats ar aizrautību gribētu klausīties šāda cilvēka stāstījumu; daudz jāstudē, pētot vēstures un novadpētniecības materiālus.

Travelnews.lv: Cik ilgs laiks vidēji paiet līdz gids kļūst par labu, profesionālu amata meistaru?

Lolita Kozlovska: Viss atkarīgs no katra cilvēka individuāli – labas runas meistara dotības vai nu ir, vai nav. Laika sprīdim nav nozīmes, savukārt zināšanu bagāža nāk ar gadiem.

Travelnews.lv: Jūsuprāt, gida vecumam un dzimumam ir nozīme? Vai nav tā, ka tieši šeit noder briedums un pieredze?

Lolita Kozlovska: Noteikti, vissvarīgākā no minētajām kategorijām ir pieredze.

Travelnews.lv: Gids - darba ikdienas plusi un mīnusi...

Lolita Kozlovska: Plusi: iespēja satikt dažādus cilvēkus komunicēt ar tiem, saņemt pozitīvas emocijas.

Mīnusi: pašreizējā situācijā, vismaz mūsu reģionā, tā nevar būt pamatprofesija, galvenais maizes pelnīšanas avots. Drīzāk jau tas ir piepelnīšanās veids, jo neviena iestāde/firma/aģentūra savos štatu sarakstos gidu neiekļauj. Taču, lai dotos vadīt ekskursiju vai dotos kādā izbraucienā pa Latviju, Eiropu un citur, gidam nākas kavēt pamatdarbu, ņemt dienas "uz atvaļinājuma rēķina", izmantot savu brīvo laiku. Protams, šajā situācijā ieguvējs ir pensionārs.

Travelnews.lv: Cik vidēji ilgi gids nostrādā sadarbībā ar Jums? Vai bieži mainās darbinieki?

Lolita Kozlovska: Mūsu datu bāzē ir gidi, kas strādā nemainīgi. Cita lieta, raugoties nākotnē, gidu noteikti pietrūks. Arī šobrīd mēdz gadīties force majeure apstākļi, kad ar grūtībām nodrošinām gida pakalpojumus.

Daugavpilī un Daugavpils novadā vispieprasītākie ir gidi, kas vada ekskursijas latviešu valodā. Pieprasījums pēc angļu un vācu valodas ir neliels, taču, mums, diemžēl ir tikai viens gids ar šo valodu zināšanām. Arī tas ir nepietiekami, jo arī šo pakalpojumu sniedzēju jomā jābūt, kaut nelielai, bet konkurencei. Ir daudzi gidi, kas prot tikai krievu valodu, taču ekskursijas krievu valodā ir reti pieprasītas.

Travelnews.lv: Kā tad ir ar valodu obligātajām zināšanām, meklējot darba iespējas pie Jums? Cik minimāli būtu jāzina?

Lolita Kozlovska: Cilvēks, kurš var kvalitatīvi sniegt pakalpojumu latviešu, krievu un angļu valodā.

Travelnews.lv: Vai atmiņā palikušas kādas jautras, kuriozas ikdienas situācijas?

Lolita Kozlovska: Kuriozs: Daugavpils cietokšņa potenciālie apmeklētāji bieži vien jautā: "līdz cikiem ir atvērts cietoksnis?" Tad nākas skaidrot, ka Cietoksnis patiesībā ir vesels pilsētas mikrorajons, kuru nevar ne atslēgt, ne aizslēgt. Gluži tāpat kā, piemēram, kādu no Rīgas mikrorajoniem.

Travelnews.lv: Savukārt emocionāli un fiziski smagākie brīži...

Lolita Kozlovska: Gidam noteikti ir emocionāli smagi strādāt ar grupu, kurā ir cilvēki ar īpašām vajadzībām, piemēram, bērni ar kustību traucējumiem. Šajā situācijā ir nepieciešama smalkjūtība un takta izjūta.

Travelnews.lv: Vai ir uzstādījums, cik reizes pirms konkrētas vietas izrādīšanas gidam pašam tā jāapskata?

Lolita Kozlovska: Grūti teikt, bet šī vieta jāpārzina tikpat labi kā sava kabata. Tamdēļ ar pāris reizēm būs daudz par maz.

Travelnews.lv: Kā gids apgūst stāstāmo tekstu? Vai tas atšķiras, vai ir identisks dažādām grupām?

Lolita Kozlovska: Tas katram ir individuāli, jo ar iemācītu stāstāmo tekstu ir par maz, jābūt daudz plašākam redzeslokam.

Travelnews.lv: Ko kopumā varat teikt par šo sfēru, tās kvalitāti un vispār vidi Latvijā?

Lolita Kozlovska: Cilvēki nevēlas apgūt gida profesiju, jo, es atkārtošos, šobrīd tā nevar kļūt par pastāvīgu nodarbi. "Gidošanas" pamatā šobrīd ir vecā gvarde, cilvēki, kas par gidiem kļuvuši vismaz pirms 25 gadiem.

Nepatīk tendence, kas pašlaik novērojama. Proti, gida subjektīvisms, interpretējot vēstures faktus, piemēram, par Latvijas neatkarību. Tā faktiski nav izkontrolējama parādība.

Nenotiek arī paaudžu nomaiņa, vai nu tā ir ļoti gausa. Būtu jāpaplašina augstākās izglītības iespējas, piemēram, vēstures un kultūras vēstures nodaļu studentiem, dodot iespēju apgūt gida profesiju un saņemt gida kvalifikāciju.


Vairāk informācijas par tūrisma iespējām Daugavpilī www.visitdaugavpils.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Park Hotel Latgola
,


Daugavkrasti
,


Daugavpils TIC
,


Līvānu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.43791008sec.