Intervija: Skolniece no Latvijas par mācībām vidusskolā Anglijā

Intervija: Skolniece no Latvijas par mācībām vidusskolā Anglijā

Jaunieši no 16 gadu vecuma sevi pieskaita pieaugušajiem, arī Latvijā. Šis ir vecums, kad tiek likti pamati turpmākās dzīves mērķiem, nākotnes karjerai. Aizvien biežāk Latvijas skolēni un viņu vecāki vidusskolas periodu 11. un 12. klasē izvēlas pavadīt un mācīties ārzemēs. Šis solis bieži vien ir pirmais studiju ķēdītē, un ļauj izvēlēties mācības valsts koledžās Lielbritānijā, kurās 2 gadu laikā var apgūt gan vidusskolas (A level) gan profesionālā (BTEC) diploma programmas. Latvijas studentiem noteikti svarīgs ir arī fakts, ka līdz 18 gadu vecumam vidējās izglītības iegūšana Lielbritānijā ir bez maksas (jāmaksa tika reģistācijas maksa).

Lūk, ko par savu dzīvi un mācībām Anglijā stāsta viena no EC Durbe studentēm – Ramona Janeliukšte:

Ramona, kāpēc tu izvēlējies turpināt vidusskolas gaitas Anglijā, neviss Latvijā?

Iemesls, kādēļ izvēlējos turpināt vidusskolas gaitas valsts koledžā  Boston College Anglijā ir tādēļ, ka, manuprāt, tur ir lielākas perspektīvas un izaugsmes iespējas nekā Latvijā. Vēl jo vairāk tas attiecas uz tieši manis izvēlēto mācību programmu un virzienu. Jau otro gadu mācos profesionālajā vidusskolas programmā un apgūstu radošos mēdijus jeb Creative Media Production, kas ietver sevī filmu analizēšanu un veidošanu, grafisko dizainu un fotogrāfēšanu.

Kas tev īpāši patīk mācību procesā?

Pasniedzēju attieksme ir pavisam citādāka nekā Latvijā. Tie ir daudz draudzīgāki un saprotošāki, kas pierāda, ka stingra mācību metode ne vienmēr ir tā labākā un efektīvākā. Skolotāju var vienkārši uzrunāt uz "tu". Te nepastāv tāda skolotāja – skolēna hierarhija kā Latvijā.

Lūdzu pastāsti par savu mācību programmu Creative Media Production!

Ir iespēja apgūt dažāda veida programmas. Lielākā daļa studentu izvēlas A – Levels , kas ir kā atsevišķi priekšmeti. Es izvēlējos studēt BTEC (profesionāla vidusskolas programma), kas ir kā viens mācību kurss un iekļauj dažādas mācības sevis izvēlētajā novirzienā. Film Studies stundās mēs skatāmies un analizējam filmas, apgūstam dažādas tehnikas un likumus, kas jāievēro veidojot filmas, kā arī veidojam paši savas īsfilmas. Print – based Design nodarbībās mums māca apgūt Adobe programmas kā PhotoShop, InDesign un Dreamweaver. Iepakojumu, plakātu, mūzikas albumu un žurnālu dizains ir tikai pāris no lietām, ko mums iemāca darīt. Fotogrāfēšanas stundas ir ļoti praktiskas, kur mums iemāca rīkoties gan ar spoguļkamerām, gan ar senajām Pentax kamerām. Dažnedažādas tehnikas un metodes no lieliskiem pasniedzējiem, kuri dod vaļu un izdomas brīvību. Koledža arī nodrošina ar visu nepieciešamo aprīkojumu –  Apple iMac datoriem, kamerām, statīviem, gaismām, mikrofoniem un datorprogrammām. Par labiem sasniegumiem tiek piešķirti arī apbalvojumi gada beigās. Pagājušgad es saņēmu 2 diplomus un apbalvojumus – Best Print – Based Media Award un Student of the Year.

Vai tev grūti bija pierast pie jaunas vides, mācībām angļu valodā un dzīvošanai tālu no mājām?

Pirmās divas nedēļas bija, iespējams, visgrūtākās. Grūti bija pierast būt svešā valstī, bez tuvākajiem cilvēkiem un vēl papildus runāt citā valodā. Biju nostādīta tādā situācijā, ka bija jāiemācas dzīvot patstāvīgi – pirkt pārtiku, gatavot ēst, mazgāt drēbes, utt. Tomēr pēc laika sāka kļūt vieglāk, jo sāku iepazīt cilvēkus ar kuriem dzīvoju kopā kopmītnēs un sapratu, ka ikviens šeit jūtas tā pat.

Ko tu dari savā brīvajā laikā?

Brīvajā laikā es nodarbojos ar sportu un eju uz fitnesu, kas atrodas 5 minūšu attālumā no koledžas. Bostonas pilsētas centrā atrodas daudz veikalu un arī kinoteātris, kur var pavadīt brīvo laiku. Speciāli priekš ārzemju studentiem kopmītnēs ir izveidota vieta, kur var spēlēt biljardu vai galda tenisu. Ir televizors, kur var skatīties filmas vai spēlēt xbox/ps3. Reizi 4 – 6 nedēļās tiek rīkotas vienas dienas ekskursijas tieši ārzemju studentiem uz citām pilsētām, piemēram, Kembridžu, Jorku, Notingemu, Linkolnu, utt.

Ar kādiem tēriņiem ir jārēķinās topošam studentam?

Pirmais mācību gads Bostone College (reģistrācijas maksa)  maksā 1200 angļu mārciņas (GBP), otrais – 600 GBP . Neskaitot samaksu par kopmītnēm vai dzīvošanu viesģimenē, mēnesī vajadzētu rēķināties ar vismaz 150 GBP uz citiem tēriņiem, kas lielākoties būtu ēdiens.

Tavuprāt, kādas ir priekšrocības tiem studentiem, kuri mācās ārzemēs?

Es uzskatu, ka studentiem, kuri mācās ārzemēs ir lielākas priekšrocības, jo, pirmkārt, uzlabojas angļu valodas zināšanas, un ir iespēja satikt studentus no citām valstīm, piemēram, Vācijas, Slovākijas, Polijas, Hongkongas, Vjetnamas, utt., kas paplašina redzesloku un ļauj iepazīt citas kultūras. Otrkārt, ja pēc koledžas pabeigšanas students izdomā atgriezties Latvijā, tad ir lielas izredzes atrast labu darbu savā jomā, jo, pieredze, ko dod dzīvošana ārzemēs un labas angļu valodas zināšanas, ir ļoti pieprasītas darba devēju vidū.

Ko tu plāno darīt pēc Boston College absolvēšanas?

Pēc koledžas absolvēšanas, es plānoju iestāties un studēt universitātē Anglījā. Septembrī es uzsākšu mācības Norwich University of Arts, kur es apgūšu Bakalaura grādu grafiskajā dizainā.

Tavs padoms tiem, kuri vēl tikai apsver domu par mācībām ārpus Latvijas.

Mans padoms ir, ja ir iespēja studēt ārzemēs un Tu vai Tava ģimene to var atļauties, tad es noteiktu iesaku izmantot šo iespēju, jo iegūtā pieredze ir neizmērama. Protams, manā pieredzē ir bijuši gan kāpumi, gan kritumi, tomēr es neko nenožēloju un iesaku šo iespēju izmantot ikvienam!

Vairāk par mācībām valsts koledžās Lielbritānijā un to piedāvātajām mācību programmām varēsiet uzzināt, atnākot uz bezmaksas semināru 2015. gada 30. aprīlī plkst. 17:00.

Seminārs notiek Rīgā, Raiņa bulvārī 31-6. Reģistrācija semināram rakstot uz zanda@durbe.edu.lv vai zvanot 67363331. Vairāk informācijas www.durbe.edu.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69028902sec.