Ceļotāja stāsts: Pieci galamērķi Itālijas dienvidos, kurus vērts apmeklēt šovasar

Doties ceļojumā uz Itāliju nenozīmē redzēt tikai Romu un Venēciju. Arī Itālijas dienvidi paver iespēju baudīt fantastisku dabu un arhitektūras krāšņumu, kas nevienu neatstās vienaldzīgu. Biznesa augstskolas Turība students Elvijs Mičulis, kurš nesen viesojās Itālijā Pasaules Universiādes sacensību ietvaros, iesaka piecus lieliskus galamērķus, kurus noteikti vērts apmeklēt Itālijas dienvidu daļā, un atgādina, lai veiksmīgi manevrētu pa plānotajiem apskates objektiem, jāspēj pielāgoties Itālijā valdošajam ikdienas ritmam, bet tas ceļojumu padarīs tikai un vienīgi aizraujošāku.


Itālijas lepnums – Vezuvs

Atrodoties Itālijas dienvidu daļā, pavisam noteikti jāapmeklē viens no ievērojamākajiem vulkāniem pasaulē. Vezuvs tiek uzskatīts arī par bīstamāko vulkānu, jo tā pakājē dzīvo aptuveni trīs miljoni iedzīvotāju. Vezuva apmeklējums droši saucams par aktīvo tūrismu, tā nebūt nav viegla pastaiga parkā. Šeit nepieciešams bruņoties ar pacietību. Lai ērti nokļūtu līdz vulkānam, ieteicams izmantot noīrētu auto, ideālā variantā neliela izmēra automašīnu, ar kuru veikli manevrēt pa šaurajiem kalnu celiņiem, turklāt transports lieti noderēs arī turpmākā ceļojuma laikā. Pēc vairāku kilometru gara un līkumota ceļa kalnā apmeklētājiem izveidota speciāla stāvvieta, kur atstāt savu spēkratu. Par nelielu samaksu augstāk uzvedīs nepārtraukti kursējošs autobuss, drosminieki ceļu drīkst mērot arī kājām. Pašu augstāko punktu ar auto nav iespējams sasniegt, tāpēc aptuveni divus kilometrus garais posms būs jāmēro kājām. Nav jāsatraucas, ja nav sava auto, jo regulāri kursē speciāli ekskursijai paredzēts sabiedriskais transports no pilsētas. Bet jāatceras, ka itāļu laika izjūta ir pavisam citādāka. Ja autobusam pieturā jābūt 17.00, tad nav jābrīnās, ja tas tur parādās tikai 17. 20 vai pat vēlāk. Kāpiens prasa izturību, bet fantastiskais skats, kas paveras no vulkāna ir tā vērts - neaizmirstamas atmiņas un emociju lādiņš garantēts. Atrodoties vienā līmenī ar mākoņiem un ielūkojoties iespaidīgā vulkāna krāterī, no kura sienām dažbrīd pavīd kāds dūmu mutulis, pārņem sirreālas sajūtas. Itāļi parūpējušies arī par tūristu labsajūtu - maršrutā izvietotas vairākas nelielas kafejnīcas, kur nopērkami atspirdzinoši dzērieni un saldējums, tāpat iespējams iegādāties īpašus suvenīrus – no lavas un vulkāniskajiem iežiem gatavotas rotas un rokassprādzes. Lai izvairītos no lielā karstuma, ekskursijā ieteicams doties rīta pusē.

miculis1
Vēstures garša Pompejā

Pēc Vezuva apskates jādodas Pompejas virzienā, kas atrodas aptuveni 25 kilometru attālumā no vulkāna. Pompeja bija Senās Romas pilsēta, kas tika iznīcināta Vezuva izvirduma laikā, taču arhitektūra saglabājusies praktiski neskarta, jo pēc izvirduma to klāja bieza pelnu kārta. Ekskursijā noteikti jādodas zinoša gida pavadībā, piešķirot pilsētas apmeklējumam pavisam citu – vēsturisku nozīmi. Interesanti, ka apmeklētāji paši izvēlas ekskursijas ilgumu, kas pieejama piecu, septiņu un izturīgākajiem pat 11 stundu garumā. Ja tiek izvēlēts viens no garākajiem maršrutiem, tad ekskursijai jāvelta visa diena, vislabāk doties turp jau pašā rīta agrumā, lai starp biezajiem pilsētas mūriem izvairītos no karstās saules. Pompejā vēsture mijas ar iespaidīgām būvēm un arhitektūras vērtībām. Pēc pastaigas ir lieliska iespēja ieturēt gardu maltīti kādā no tuvumā esošajiem restorāniem vai kafejnīcām, nobaudot itāļu picas, pastas un vīnu un sajūtot Itālijas īsto garšu.


Rosība Neapolē

Neapole ir labi zināma ne tikai Itālijā, bet visā pasaulē - apskates vērta vieta katram, kurš devies uz šo zemi. Iespaidīgi arhitektūras pieminekļi mijas ar mazām ieliņām, interesantiem cilvēkiem, restorāniem, kafejnīcām, skaistu piekrasti un lielu rosību. Ņemot vērā, ka Neapole ir tūristu iecienīts galamērķis, dažādi suvenīru veikaliņi atrodami ik uz stūra. Gandrīz katrā kafejnīcā nopērkams gards itāļu saldējums un dažādi atspirdzinoši dzērieni, viens no populārākajiem – gāzēta citronu sula no svaigi spiestiem augļiem. Dodoties dziļāk pilsētā, baudāma Itālijas burvība mazo ieliņu izskatā, kuras bieži vien ir pārpildītas ar cilvēkiem un lielu rosību. Nedrīkst aizmirst apmeklēt Neapoles katedrāli, kuras patieso skaistumu iespējams novērtēt tikai dzīvē – redzot šo svētvietu ar īpašu auru, pārņem patiesa miera sajūta. Tāpat Neapolē izteikti novērojamas itāļu satiksmes īpatnības, kas krasi atšķiras no Latvijā redzamajām – nemitīgas auto taures skaņas un agresīvi, asi manevri ir viņu ikdienas sastāvdaļa. Var tikai nobrīnīties, kā itāļiem izdodas nesabojājot savus spēkratus. Ja Amsterdamā ir izteikts velosipēdistu īpatsvars, tad Neapolē un arī citur Itālijā iedzīvotāju populārākais pārvietošanās līdzeklis ir motoroleris - ejot pāri ielai, jāuzmanās, vai no automašīnu drūzmas neparādās kāds rolera vadītājs. Tūristiem jārēķinās ar nedalītu uzmanību no vietējiem tirgotājiem, kuri ik uz soļa piedāvās savu preci, cenšoties pelnīt iztiku. Bet arī šis faktors sniedz papildus pozitīvas emocijas. Pēcpusdiena ir ideāls laiks mierīgai pastaigai pa Neapoli.

misulis3
Paradīze zemes virsū

Amalfi pavisam noteikti ir viena no skaistākajām Itālijas pilsētām, kā paradīze zemes virsū. Te jūtama īsta Itālijas gaisotne vārda vistiešākajā nozīmē. Mazas ieliņas, kuras ved augšup un lejup, nelieli veikaliņi, kur nopērkamas dažādas delikateses un gards vīns, pozitīvi, smaidīgi un ļoti enerģiski cilvēki, kuri āra terasēs malko svaigu kafiju vai vīnu, kā jau itāļiem pienākas. Turpat blakus pie jūras izveidotas skaistas peldvietas, pretī kalnos uzceltas mājas – fantastisks skats, kuru neapnīk baudīt. Amalfi atrodas neskaitāmas laivu un kuteru piestātnes ar nomas iespējām par saprātīgām cenām, lai pilsētas viesi varētu doties aizraujošā izbraucienā un vērot izcilo skatu no attāluma. Ja izbraucienam ar kuteri atvēlēts lielāks laika posms, tad noteikti jāpaviesojas tuvējā Kapri salā. Nokļūšana līdz pilsētai vien ir ko vērta, brauciens pa mazajiem un šaurajiem kalnu celiņiem sniedz pamatīgu adrenalīna devu, bet pasakainais skats, kas paveras no kalna, ir vienreizējs. Nepamet sajūta, ka izbaudi kādu itāļu filmas epizodi. Ja maršruts tiek veikts ar savu vai īrētu auto, jābūt augstai stresa noturībai, jo bez labām auto vadīšanas prasmēm tas nebūs viegls uzdevums. Varētu piekrist teicienam – kurš nav bijis Amalfi, nepazīst Itāliju. Šī pilsēta ceļojuma plānā jāierindo pirmajā vietā.


Kazertas karaļnams

Kazertas karaļa pils ir viena no pasaulē lielākajām šāda veida celtnēm, kurā izvietotas 1 200 istabas. Arī Latvijā ir vairākas skaistas pilis un muižas, bet ar šo arhitektūras brīnumu tās salīdzināt nevaram. Staigājot pa pils telpām, kā arī aplūkojot to no ārpuses, prātu nepamet jautājums – kā tas ir paveicams, kā toreiz bija iespējams uzcelt kaut ko tik grandiozu!? Milzīgas akmens kolonnas un skulptūras, masīvas un plašas kāpnes, greznas istabas un interjera elementi, aiz katra pagrieziena sagaida jauns pārsteigums. Bildēs redzamais ne tuvu nav salīdzināms ar realitāti. Atrodoties pilī, dažbrīd pārņem sajūta, ka esi kāds no pils galminiekiem, kas devies ikdienas apgaitā un tūlīt satiks pašu karali. Te padomāts par katru mazāko niansi. Pils veidotāji rūpējās ne tikai par greznību, bet arī zināšanām, telpās ierīkojot plašu bibliotēku, kas aizņem pat veselas trīs istabas. Tāpat jāatceras, ka skatiens nemitīgi jāvērš uz pils telpu griestiem, kur tapuši fantastiski mākslas darbi.

Autors: Biznesa augstskolas Turība students Elvijs Mičulis

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.81500196sec.