Tbilisi — Eiropas un Āzijas asorti

Sena leģenda vēsta: 5. gadsimtā Gruzijā valdīja varens karalis Vahtangs Gorgasali. Reiz valdnieks devās medībās un nošāva fazānu, taču putns nokrita necaurejamā biezoknī. Karalis devās medījumu meklēt un atrada to avotā. Ūdens avotā bijis tik karsts, ka medījumu teju varējis jau likt galdā. Karalis to uzskatījis par labu zīmi un licis šajā vietā būvēt galvaspilsētu, kuru nosaucis par Tbilisi jeb «karsto ūdeni».

Tbilisi visapkārt ieskauj kalni, tādēļ klimats šeit ir silts un saulains. Karstās vasarās pilsētniekus mēdzot mocīt pat 40 grādu svelme.

Kā jau galvaspilsēta, Tbilisi ir nedaudz atšķirīga no visas pārējās Gruzijas: cilvēki šeit ir turīgāki, mašīnas — labākas, veikali — nedaudz greznāki un ceļi, daudz komfortablāki. Taču kopumā jāsaka, ka Tbilisi ceļotājiem nes daudz pārsteigumu. Saskatījušies Krievijas televīzijas kanālu ziņu raidījumus, bijām sagatavojušies ieraudzīt «pusmežonīgu pilsētu», kur, kā jau blondīnēm, jāsargā gan sevi, gan savi maki. Taču, liels bija mūsu pārsteigums, kad ieraudzījām skaistu, senatnīgu, mierīgu un kultūras mantojumiem bagātu pilsētu, kas, lai arī būdama nedaudz austrumnieciska, tomēr atbilst visām eiropeiešu prasībām un pat pārsteidz ar nedaudz mežonīgu skaistumu un senu kultūru.

Sens ciems šajā vietā atradies jau 1. gadu tūkstotī pirms mūsu ēras, taču pilsēta tika būvēta 4. gadsimtā. Šīs vietas senā vēsture ļāvusi Tbilisī saglabāt nenovērtējamu kultūrvēsturisko mantojumu: neieņemamais, klinšainā kalnā uzbūvētais Narikala cietoksnis, kas kopā ar Māti Gruziju vēro pilsētas iedzīvotājus no pakalna augstumiem, antīkas baznīcas, senās sēravotu pirtis, revolūcijas šūpulis Rožu laukums, Staļina seminārija, tēlnieka cariteli veidotā Svētā Georga statuja un eiropeiska vecpilsēta ar naktsdzīvē kūsājošo Žaka Sandrena ieliņu... Tās ir tikai dažas no nozīmīgākajām, skaistākajām un apskates vērtajām Tbilisi vietām.

Ticības varenība

Kā Rīgai Brīvības piemineklis, tā Tbilisi — Mātes Gruzijas piemineklis un Narikali cietoksnis. Lai nokļūtu augstajā, nepieejamajā cietoksnī, ir jāmēro tāls ceļš augšup kalnā. Pats cietoksnis būvēts 4.gadsimtā un atgādina attēlus no grāmatām par bruņiniekiem un daiļām princesēm – šeit ir saglabājušies senie nocietinājumi un torņi, kuros iespējams arī uzkāpt. No cietokšņa augstumiem var redzēt līdzās stāvošo Mātes Gruzijas statuju un arī apskatīt Tbilisi botānisko dārzu, no kura līdz cietoksnim paspējuši atceļot milzīgi kaktusi.

 

Pilsētas apskati varam sākt ar Tbilisi vecpilsētu, kas, atšķirībā no citām dienvidu valstīm, ir ārkārtīgi tīra un mierīga. Saule, karstums, akmeņi, cipreses un nesteidzīgi ļaudis melnās drēbēs pastaigājas pa Rīgas vecpilsētai līdzīgo bruģi.

Kristietība Gruzijā tika ieviesta jau 4.gadsimtā, kad karalis Vahtangs Gorgasali noticēja svētā gara brīnumiem un pavēstīja, ka visa tauta gatava pievērsties jaunajai ticībai. Senākās Tbilisi pareizticīgo baznīcas ir celtas 5.gadsimtā un kā ievērības cienīgākās minamas Metekhi un Anchiskhati baznīcas, kā arī Sioni baznīca, kas glabā Gruzijas svētumu – svētās Nino krustu, kas darināts no vīnogu stumbriem un ko kopā satur svētās Nino māti.

 

Īpašs pārsteigums ir Tbilisi Svētās Trīsvienības baznīca. Mūsu acīm paveras grandioza, 101 metru augsta celtne, kas pārsteidz ar savu varenību. Gruzijas lielākais svētnams tika būvēts kopš 1995. gada un simbolizē nesatricināmo, gadsimtiem un jaunām tradīcijām nepakļauto gruzīnu ticību.

 Svētā Georga kolonna

Baznīcas teritorija ir plaša: tajā ir atsevišķi zvanu torņi, lūgšanu nami, pat dīķis ar gulbjiem. Pašā dievnamā ir izvietotas desmit atsevišķas baznīcas, kuras apmeklē gan veci ļaudis, gan pārsteidzoši daudz jauniešu.

Jāpiebilst, ka Gruzijā ticība tik tiešām ir varena un to godā visu paaudžu cilvēki. Tā, piemēram, katrā — gan senā, gan mūsdienu — baznīcā, zāles vidū atrodas grezns, kokā grebts krēsls, kas paredzēts patriarham – ja, nu, gadījumā, viņš kādreiz pagodina šo baznīcu ar savu klātbūtni.

Pirtis joprojām strādā

Apskatījuši Tbilisi baznīcas, dodamies nelielā pastaigā uz senajām sēra pirtīm, kas celtas 17.gadsimtā un no ārpuses atgādina apaļas, apgāztas bļodas. Turku pirtis jeb gruzīņu pirtis veido tādu kā kompleksu: viena pirts būvēta no pieticīgiem ķieģeļiem un māla, cita — gluži kā no Šeherizadas pasakām — greznota bagātīgiem austrumnieku rakstiem, debeszilām puķēm un izgreznota ar Krievu dzejnieka Aleksandra Puškina vārdiem, ka šī vieta ir tik skaista, ka viņš nav gribējis doties prom.

Pie pirts ēkas atrodas piemineklis tam pašam putnam, kuru nošāva Vahtangs Gorgasali un pateicoties kuram «karsto ūdeņu» vietā tika likti pamati varenai pilsētai. Un tik tiešām: ūdens šīm pirtīm tiek iegūts no tepat līdzās esošajiem kalnu avotiem.

Vaicāti par to, ar ko tad īsti turku pirtis atšķiras no gruzīņu pirtīm, paši gruzīni vīpsnā: gruzīņu pirtī tradicionāli notiekot kārtīga pēršana un pat beršana. Nav jābrīnās, ja pirtnieks būs gatavs jūs teju «noēvelēt» ar kārtīgu akmeni. Tāpat tiek stāstīts, ka senos laikos šīs pirtis kalpojušas kā sieviešu satikšanās vieta: sievietes ņēmušas līdzi uz pirtīm pārtiku, vīnu un stundām nodevušās pļāpāšanai. Savukārt savedējas jeb svahas devušās uz pirti, lai nopētītu jaunavas.

Pārsteidzoši, bet šīs pirtis aizvien vēl darbojas. Apmeklētājiem ir pieejama gan masāža un iegremdēšanās sērūdens vannā, gan vienkārša gulēšana uz lāvas. Varat noīrēt atsevišķus apartamentus vai doties koplietošanas telpās. Tiesa, cenas te nav no tām lētākajām: viena stunda var maksāt no 2 līdz pat 12 latiem.

Vecpilsētas sirds

Pēc pirts var doties arī izbaudīt Tbilisi nakts dzīvi! Chardin iela — pats, pats, pats Tbilisi vecpilsētas centrs jeb izklaižu iela. Šurp noteikti iesakām doties vakarā, jo šī iela ir pilna ar dažnedažādām mākslas galerijām un krodziņiem. Kad vakarā gājām pa to pastaigā, mūs priecēja patiesi kvalitatīvais dzīvās mūzikas izpildījums un ērti dīvāni, kas izvietoti tieši uz ielas. Viena otrai līdzās atrodas džeza kafejnīcas, nelieli restorāni, tradicionālās virtuves, „ieskrietuves”, itāļu picērijas, ķīniešu restorāni. Jābrīdina, ka arī šeit cenas nav no tām pašām lētākajām. Pudele Coca colas — ap latu, pudele vīna — ap 7 latiem.

Skats uz centrālo laukumu un pieminekli Tbilisi dibinātājam Vahtangam Gurgasavam

Jāpiebilst, ka Tbilisi nav bagāta ar muzejiem, taču šeit ir daudz skatāmu vietu zem klajas debess. Noteikti varat doties uz Vakē rajonu, kur gan sabūvētas mūsdienīgas, prestižas mājas, gan atrodama vienīgā Tbilisi publiskā ūdenstilpne —Bruņurupuča ezers. Šurp dodas veldzēties visi pilsētnieki. Ezera krastā ierīkota neliela pludmale ar kafejnīcām, bērnu rotaļu laukumiem. Līdzās ezeram atradīsiet arī etnogrāfisko muzeju, kas nedaudz līdzīgs Rīgas Brīvdabas muzejam.

 

Praktiskā informācija

Kas attiecas uz izklaidi...

Pilsētā ir daudz patiešām labu restorānu, kuri pārsteidz ar draudzīgām cenām un izcilu virtuvi. Tāpat vecpilsētā ir daudz kafejnīcu. Tiesa... ārpus centra naktsdzīve principā pielīdzināma nullei.

Interesants ir arī tas fakts, ka pilsētā nav lielveikalu. Ja pārtiku vēlaties pirkt paši, tad tas ir jādara daudzajos mazajos veikaliņos, kas ir izvietoti uz ielām. Maizi gan tajos nepirkām, taču lieliskais gruzīņu minerālūdens Boržomi un Nabeglavi veikalos maksā ap 30 santīmiem, savukārt iecienītākais Kazbegi alus maksāja aptuveni Ls 0.45 un labs konjaks ap Ls 5.

No sirds iesakām apmeklēt vietējo khinkali ēstuvi, kas nedaudz atgādina mūsu Lido Shemoikheda genatsvarle jeb Ieskaties mīļā, kas atrodas uz Leselidze ielas netālu no vecpilsētas. Ja vēlaties gardi pavakariņot gruzīnu deju fonā, iesakām doties uz restorānu Metekhis chrdili.

Kopala – tas ir jauks džeza krodziņš ar verandu un skatu uz vecpilsētu. Vēl netālu no centra atrodas trīs krodziņi, kas arī būtu pieminēšanas vērti – Dzveli sakhli, Tsiskvili un Paitonī. Lai arī šie tika nosaukti kā labākie Tbilisi krogi, pat dārgākajā no tiem – Metekhis chrdili – vakariņas ar vīnu izmaksā Ls 15 no cilvēka.

Savām vakariņām izraudzījāmies grezno vecpilsētas krogu Maidan — ar skatu uz upi. Šeit var ērti atgulties austrumnieciskos dīvānos. Patīkams pārsteigums bija tas, ka viesmīlis atpazina latviešu valodu, jo, kā izrādās, uz Tbilisi pēdējā laikā dodas ļoti daudz latviešu. Lai lasītājam vieglāk saprast cenu līmeni, tad nedaudz pacitēsim šī kroga ēdienkarti: laba vīna pudele – Ls 8, khinkali (tos pārdod gabalos. Vidējam ēdājam pietiek ar 5-6) – Ls 0.15-0.30 gabalā, šašliks – Ls 2.50-3.50 porcijā.

Tāpat naktsdzīves cienītājiem iesakām apmeklēt šādus klubus: Night Office (zem Bartašvilli tilta), kas lepojas ar klubu mūziku un dažādu ārzemju DJ uzstāšanos. Džeza mīļotājiem iesakām apmeklēt Perovskaja – tā ir iela, uz kuras ir izvietoti dažādi krodziņi, kuros tiek spēlēta dzīvā džeza mūzika. Pie Mātes Gruzijas pieminekļa atrodas Tunel club, bet vecpilsētā atrodas Chardin club. Visos šajos klubos ir diezgan dārga ieejas maksa – no Ls 5 līdz Ls 10, taču tie ir apmeklējuma vērti.

 

Praktiski padomi:

  • Iesācējiem neiesakām Gruzijā mēģināt vadīt automašīnu pašiem – satiksme šeit tiek organizēta pēc gruzīniem vien zināmiem likumiem, netiek lietoti pagrieziena rādītāji. Visa sazināšanās šoferu starpā notiek caur pīp signāliem.
  • Vidējā benzīna cena litrā ir Ls 0.60.
  • Gan Tbilisi, gan arī citās Gruzijas baznīcās vīriešus šortos un sievietes bez galvassegām neielaiž. Atsevišķās baznīcās pie ieejas ir atrodami lakatiņi, ko būtu vēlams apsiet ap galvu, jo jāciena vietējās tradīcijas.
  • Rožu laukums

    • Ar taksometra šoferiem par cenu labāk ir vienoties pirms brauciena. Taksometra cena pilsētā ir lētā: visur var nokļūt vidēji par 1 līdz 2 latiem.
    • Atbraukt no lidostas līdz pilsētai, kas ir prāvs gabals, jums maksās vidēji Ls 5 līdz Ls 8.
    • Lai atrastu sev piemērotāko naktsmītni Tbilisi, iesakām apmeklēt web saitu http://www.tbilisi-info.ge/, taču Tbilisi vecpilsētā nakšņošana izmaksās vidēji Ls 20 (vienam cilvēkam). Daudz viesu namu netālu no centra ir uz Chahruadze ielas.
    • Visu baznīcu apskate ir bez maksas.
    • Nav jābaidās no nostāstiem, ka Gruzijā vīrieši burtiski metas virsū blondajām baltietēm. Jā, vairums vīriešu atskatās un uzsmaida blondīnēm, taču ļoti taktiski. Varbūt nedaudz uzbāzīgi un uzkrītoši, taču caurmērā pieklājības robežās...

    KOMENTĀRI

    (vārds) Ieraksti rezultātu

    SADAļU ATBALSTA:

     
    Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
    Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
    2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
    no 335 EUR
    Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
    NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
    Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
    ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
    Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
    Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk

    Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
    All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

     
    Total Timed::0.70003319sec.