Zemeņu smarža un garša jau kārdina vasaras ceļotāju

Vasara un saldās zemenes ir nešķirami jēdzieni. Lai jau agrā pavasarī no Kipras vai citām siltām zemēm atceļojušie ar pacilātību stāsta, ka tur jau gatavas zemenes, es tomēr ik gadu pacietīgi gaidu Latvijas zemeņu ražu. Saldētavā pērn maltās zemenes ar cukuru laimīgi iztukšotas. Tādēļ jālūko pēc jaunās vitamīnu devas. Vēl gan stipri padārgas, pat reģionu tirgos cena par zemeņu kilogramu turas vairāk nekā trīs lati. Sākotnēji tā sasniedza pat Ls 12. Nav lēts, bet salds prieks – arī ceļotājam.

 

Skaties kā gribi, tomēr šis veselīgais kārums - zemenes pamazām iekļaujas arī tūrisma vidē. Rīgas Centrāltirgus aizvien aktīvāk tiek integrēts Rīgas tūrisma apskates objektu vidū, un jūnijā, jūlijā kārdinošā zemeņu kalnu smarža ir neatņemama tā sastāvdaļa. Ceļā uz jūru kāds paķer līdzi zemeņu kārbu no Bulduru tirgus. Mazāk šaubu par pašmāju zemeņu izcelsmi noteikti ir mazajos pilsētu tirgos, kur katrs katru pazīst un jāliek skaidras kārtis galdā, jeb vēlams vietējās ogas. Tur arī iepirkšanās gaisotne nesteidzīgāka, cenas draudzīgākas nekā galvaspilsētā. Vienīgi atpūtnieka miegs gan jāatstāj laikus viesnīcas vai citur izraudzītajā gultasvietā, jo te neviens līdz vakaram neandelēsies. Skaistākās ogas nonāk rīta pircēju grozos. Pēcpusdienā, iespējams, sākušas suloties, bet sarunājamas par labāku cenu. Taču, ja esi atvēlējis laiku laiskajai atpūtai, tad lielāks gandarījums noteikti būs tā skaisti cienājoties vienatnē vai kopā ar savējiem, piemēram, pēc Liepājas Pētertirgus apmeklējuma kādā klusā vietā. Un Liepājā tādu netrūkst.

 

Ja esat tikai ceļā, tad šajā laikā jārēķinās, ka būs grūti pretoties piestāt pie kāda zemeņu tirgotāja ceļmalā. Parasti tie izvietojas pa nelielam ceļa gabalam. Pat, ja, audzinot raksturu, pabrauksi garām pirmajam un otrajam ceļmalas tirgotājam, visticamāk pie trešā jau tomēr būsi gatavs iegādāt kaut pāris sauju atsvaidzinošā kāruma. Tajā brīdi droši vien mazāk domāsi, ka diez vai īsti labi ēst zemenes, kas stāvējušas pašā ceļa malā... Toties parasti tās patiešām ir kādu turpat netālās apkārtnes audzētāju lolotas un koptas.

 

Tiem, kuriem ir vēlme izpētīt zemeņu daudzveidību, gan jau arī šogad neizpaliks izstāde Latvijas Dabas muzejā, Rīgā. Arī citviet Latvijā ap šo laiku zemenēm tiek ierādīta goda vieta, kaut vai salīdzinoši nesen arī Jomas ielas svētkos, Jūrmalā. Jūrmalnieki cieši turas pie apgalvojuma, ka tieši tur meklējami zemeņu audzēšanas pirmsākumi Latvijā jau 19. gadsimta otrajā pusē. Vēl vairāk – pa dzelzceļu plaucis zemeņu eksports uz tālo Pēterburgu.

 

Paši zemeņu audzētāji arī pamazām kļuvuši aktīvāki un dod iespēju arī ceļotājiem ielūkoties savā piemājas zemeņu valstībā, atraktīvi iesaistot pat visu ģimeni. Lauku tūrisma sētā vasaras ēdienkarte visticamāk neiztiek bez zemenēm ar to klasiskajām piedevām – pienu, cukuru vai putukrējumu. Un, ja vēl klāt saimnieces ceptas pankūkas! Mmm... Smalkāki zemeņu ēdieni un dzērieni pieejami kafejnīcās, krodziņos. Zemenes bieži vien lieliski papildina vasaras saviesīgo pasākumu gaisotni.

 

Bet tie, kuriem zemenes pašu dārzā vai laukā – ēdiet uz nebēdu un gaidiet ciemiņus!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Avis
,


Nikos Travel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.30046892sec.