Vai iespējams pagūt uz visu pilsētu svētkiem?

Pilsētu svētki burtiski pārpildījuši nedēļu nogaļu pasākumu kalendārus. Pastāv vairāki principi, kā labāk izvēlēties, kurām no svinību vietām pievienoties.

Jūlija pēdējā nedēļas nogalē savus svētkus aizvada Cēsis, Limbaži, Bauska, Alūksne, Saldus, Aizpute. Izvēlēties vienus vai mēģināt pagūt varbūt pat uz vairākiem, tas lai paliek katra paša ziņā. Pilsētu pašvaldību mājas lapās ir publicēta svētku programma, pēc kuras saplānot sev piemērotākās nodarbes un apskates vietas.

Viens no pirmajiem izvēles principiem, protams, ir ģeogrāfiskais, jo loģiski, ka savas pilsētas vai novada centra svētkus apmeklēt ir tuvāk. Iespējams, nav pat nekur jābrauc, varbūt nav pat jāiet. Atver vaļā logu un vēro ārā notiekošo jampadraci ar kafijas krūzi rokās. Visbiežāk pilsētas svētki ir kā sava veida atskaites punkts, līdz ar svētku aizvadīšanu - gluži vai vietējā mēroga jaunā gada sākšanās. Tajā brīdī kultūras organizatori ievelk elpu un sāk jau prātot, kādi būs nākamie pilsētas svētki. Jau ilgi pirms to norises vietējie apspriež gaidāmo svētku norisi, sevis un paziņu iesaistīšanos tajos, tādēļ šo svētku apmeklējums goda lieta. Un labāk doties ielās, nevis vēlāk nožēlot, kad citi sajūsmināti atstāsta piedzīvoto un redzēto.

Citiem gan no šīs ikgadējās jezgas ir vēlme mazliet atpūsties un labāk doties prom. Nav jau noslēpums, ka pilsētu svētki, gluži kā bites uz medu, sapulcē arī sen neredzētus radus un draugus, kuriem jāatvēl gultasvieta, jāgatavo cienasts. Vieniem līdz ar pilsētas svētkiem šie, iespējams, ir gada lielākie savējo satikšanas svētki, otriem slogs. Un varbūt savu reizi gribas atpūsties arī tiem pirmajiem, bet radu un draugu pulkam atteikt neērti...

Protams, pilsētas svētki ir arī gada izrāviens vietējiem uzņēmējiem, jo beidzot viesnīcas ir noslogotas, jebkāda veida sabiedriskās ēdināšanas iestādes piepildītas, veikalniekiem tirdzniecība iet no rokas utt. Ja vien ir iespēja, tad vietējie uzņēmēji arī labprāt atbalsta pašvaldības centienus rīkot kādus pasākumus šo svētku ietvaros – jo piepildītāka programma, jo lielākas cerības uz masveidīgāku klientūru.

Programmas saturs visticamāk ir tas, kas palīdz izvēlēties konkrētās pilsētas svētkus apmeklēt tālākiem ciemiņiem, kuriem nav tiešas saistības ar šo pilsētu. Mazāk šajos svētkos var cerēt uz augstas raudzes kultūras sarīkojumiem, vairāk tie ir izklaidējoši pasākumi, tirdziņi, atrakcijas, sporta sacensības utt. Tāpat daudzi pilsētas viesi izvēlas konkrēto pilsētu pēc principa, ka tajā nav būts, vai arī būts sen atpakaļ. Svētku jampadracim aizvien pa vidu ir tādi, kuri nemaz nav zinājuši par svētku norisi un savai ekskursijai nu guvuši pavisam citu pavērsienu.

Bet tomēr ikreiz pilsētas svētki to dalībniekiem dod pozitīvu enerģiju, lai arī sestdienas, svētdienas vakarā katrs atgriežas mājās vairāk vai mazāk noguris. Ielās valda prieks un līksmība, vietējie ieslīguši sarunās ar sen nesastaptām paziņām, viens otram uzsmaida pat svešinieki. Svētku organizatori centušies, lai katram būtu kāda aizraujoša nodarbe.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dome Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Biznesa augstskola Turība
,


Grand Palace Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55920911sec.