Atpūta lauku viesu mājās kļuvusi mazliet lētāka

Līdz ar cenu nelielu samazinājumu lauku viesu mājās, tās kļuvušas pieejamākas. Naktsmājas iespējams sarunāt vidēji no desmit latiem diennaktī.

Lai arī daļa sabiedrības pašreiz nevar vairs atļauties tālus, eksotiskus ceļojumus, tā bieži vien izvēlas atpūtu Latvijas laukos. Par vienu no noteicošajiem faktoriem kļuvusi lauku viesu mājas pieejamība cenas ziņā. Te par labu nācis arī pievienotās vērtības nodokļa samazinājums izmitināšanas pakalpojumiem. Tomēr ar to vien nepietiek.

Saimnieki spiesti kļūt vēl elastīgāki, jo ceļotāju plūsma tomēr nav aizvien pietiekami liela. Tik liela, lai pietiktu visiem saimniekiem. Viņi līdz ar to ir motivēti pilnveidot savu piedāvājumu, atrast klientam kādas papildus iespējas. Konkurence lauku viesu namu starpā aizvadītajos gados ir strauji pieaugusi. Piemēram, ceļā no Liepājas līdz Lietuvas robežai ik pa nelielam ceļa gabalam iespējams sarunāt naktsmājas.

Ja saimniekam gluži negribas šķirties no sava viesu uzņemšanas biznesa, kā tas daudzās lauku sētās notiek, tad atliek vien meklēt jaunas iespējas, pārskatīt savu pakalpojumu cenrādi. Tiem, kuri gadiem ilgi strādājuši, turklāt labi strādājuši, izdevies uzkrāt zināmu klientu loku. Tie atgriežas iepriekšējā vasarā apmeklētajā lauku sētā aizvien no jauna, iesaka to saviem draugiem. Jaunajiem lauku tūrisma biznesmeņiem klājas grūtāk. Bieži vien bizness būvēts ar kredītu palīdzību, tā atmaksas termiņi cieši noteikti. Atliek strādāt vēl cītīgāk, vai arī skaisti iekopto sētu pārdot par iespējami izdevīgāko cenu.

Lauku mājas, brīvdienu mājas, viesu mājas – tās visas atvērtas gada garumā, tomēr siltais laiks un dabā valdošā pārpilnība vasarā, agrā rudenī noteikti ceļotājus priecē vairāk.

Šo māju saimnieku piedāvājums ir visdažādākais, tādēļ pirms naktsmāju rezervēšanas un ceļojuma uzsākšanas labāk cītīgāk izpētīt, kas ietverts konkrētās mājas aprakstā. Varbūt jums patiks sēta, ēka, interjers, bet neapmierinās, ka jāsaimnieko vienā virtuvē ar mājas iemītniekiem. Varbūt negaidīts pārsteigums būs fakts, ka šeit esat gaidīts jūs, bet ne jūsu četrkājainais draugs. Protams, ja jums izdodas atrast skaistu māju, kurā viesiem ir atsevišķa ieeja, guļamistabai blakus sava vanna vai duša, daudzveidīgs inventārs atpūtai, tad jārēķinās, ka šāda atpūta arī noteikti izmaksās dārgāk.

Miglas kāpšana, sēņošana un ogošana, lauku miers un klusums ir tikai nedaudzas lietas, kas sniedz gandarījumu pašmāju vai ārzemju ceļotājam, kurš tieši to arī ir meklējis. Lielākoties naktsmītņu cenā ir iekļautas arī brokastis. Ar saimniecēm var sarunāt arī pusdienas, vakariņas. Var arī paši sarūpēt sev maltītes, tomēr, ja vien ir iespēja, ieteiktu ļauties šo lauku saimnieču prasmju demonstrācijai. Galu galā iznāk tāds kā gastronomiskais tūrisms, lai arī oficiāli tā nav nosaukts.

Pat kotletes katrai saimniecei padodas citādi, kur nu vēl kāds meistarstiķis vai novadam raksturīgais ēdiens. Iespējams, Kurzemē pirmo reizi dzīvē tiksiet pie izdaudzinātajiem sklanda raušiem. Un kožot cauri rudzu miltu mīklas garoziņai mīkstajā burkānu masā, brīnīsities, kāpēc līdz šim dzīvē neko tādu neesiet nogaršojis. Vai arī kaut kur Latgalē palaimēsies brokastis spēcinoša rudzu maizes rika, kurā iecepti žāvēta speķa gabaliņi.

Tieši tikpat atšķirīgi kā kulinārijas brīnumi ir lauku viesu māju saimnieki, viņu stāsti par savā sētā pieredzēto, izpratne par viesu kvalitatīvu uzņemšanu. Ja vēl siltās brīvdienas esat plānojuši pavadīt Latvijas laukos, droši meklējiet naktsmājas, kurās vēlāk, iespējams vēl daudzus gadus atgriezīsieties atkal un atkal kā gaidīts ciemiņš.


Saistītie resursi: Viesu namu Katalogs (pievieno savu atpūtas vietu, raksti atsauksmes vai izvēlies kurp doties)

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Kaļķu vārti
,


Park Hotel Latgola
,


Estravel Latvia
,


Liepājas reģiona TIB
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73102498sec.