Nepārtraukta fotografēšana ceļojumā atņem tā baudīšanas noskaņu

Līdz ar digitālās fotogrāfijas sākotnējās popularitātes mazināšanos radusies jauna tendence – nefotografēt ceļojumos.

Kādas valsts pašreklāmā reklāmas speciālistu saliktie akcenti vēsta, ka no citurienes var tikt pārvesti dažādi suvenīri – nieki, bet no šī valsts gūtais galvenais suvenīrs ir tur smeltās sajūtas. Kaut kas neatkārtojams. Bet vai tā nav jebkurā, pat mazākajā ceļojumā? Vienalga, vai tas ir ceļojums tepat pa Latviju, varbūt pat sīkāka tuvējās apkārtnes izpēte vai kāds tāls un eksotisks ceļojums.

Viens no ceļojuma sajūtu iemūžinātājiem ir fotoaparāts. Reizēm var tikai pabrīnīties, vai tiešām cilvēks visu ceļojumu ir pavadījis, darbojoties ar fotoaparātu? Savā veidā šaurs skatījums vārda tiešajā nozīmē. Ieraugot šāda aktīvista bilžu kaudzes, rodas jautājums, vai viņš maz spējis baudīt ceļojuma sniegtās izjūtas vai arī tikai mehāniski fiksējis pieminekļus, sevi un citus cilvēkus?

Tiesa gan, informācijas un emociju gamma pašā ceļojumā reizēm ir pārāk spilgta, nianses var pēcāk aplūkot mājās. Redz, kāds tai mājai savāds balkons, un kaķis tup uz margām... Neko tādu neredzēju. Vai arī fotografējot ainavu, kāds sīks arhitektonisks nieks, krāšņs putns tobrīd tā arī palicis nepamanīts. Toties tagad pie datora var bildi “staipīt” tā un tā, gluži vai lepoties ar nejauši noķerto mirkli.

Tagad gan ir iestājies periods, kad ceļotāji tomēr mazliet pārdzīvojuši digitālo kadru ieguves ēras sākumu. Ir pat vērojama cita tendence. Atgriežas paziņa no ceļojuma, jautāju, lai parāda bildes. Taču to neesot. Cik tad varot daudz bildēt, viss vienmēr sanākot līdzīgi.

Tomēr daudzi spēruši soli tālāk un iemācījušies izmantot profesionālo fototehniku. Līdz ar to rezultāts ir tāds, ka var likt kaut uz valstu reklāmas bukletu vākiem, izvietot izstādēs.

Otrs jautājums, ko iesākt ar šo iegūto digitālo kadru gūzmu. Vieni aizvien ir īstu, taustāmu fotogrāfiju izgatavošanas piekritēji. Viņi krāj bildes albumos, ziemas vakaros bauda tēju un kavējas ceļojuma atmiņās. Lai arī ir teiciens: "Ja vēlies ciemiņu dabūt ārā no mājas, sāc rādīt ceļojuma bildes", tomēr aizvien viesībās vai pat speciālos ceļojumu bilžu vakaros tās tiek atrādītas.

Lai arī ceļojumu bilžu izvietošanas popularitāte sociālajos tīklos mazinājusies, tomēr aizvien pa reizei var palūkot, kur tuvie cilvēki pabijuši. Var arī izveidot internetā speciālās mājas lapās albumus, kuriem var piekļūt tikai pats, kā arī citi, ja fotogrāfiju saimnieks izsniedz paroli, nosūta mājas lapas saiti utt.

Par digitālo fotogrāfiju glabāšanu diskos un cita veida tehnoloģiskajos brīnumos lai spiež speciālisti. Laiks rādīs, cik ilgs un kvalitatīvs digitālo bilžu mūžs. Lai arī mantām jau maza nozīme, tomēr aktīvajiem šodienas ceļotājiem varētu būt žēl, ja pēc pārdesmit gadiem nebūs iespēju parādīt nevienu no jaunībā tvertajiem mirkļiem Gaujas senlejā, Parīzē, Jaunzēlandes dabā, Dienvidu jūrās utt. Ar laiku šis tas arī pašiem piemirstas...


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


1st-studio.com
,


Nikos Travel
,


Biznesa augstskola Turība
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17227793sec.