Būtiski nevis izcīnīt, kurš pirmais rotāja eglīti, bet gan nezaudēt šo tradīciju [1]

Ziemassvētki bez eglītes nav iedomājami un tās gādāšanas, rotāšanas tradīcijas atšķiras. Daudziem šis process ir kā piedzīvojums.

Abu Dabi "Emirates Palace Hotels"  šogad lepojas ar pasaulē bagātīgāk rotāto egli, kuras vērtība pārsniedz 11 miljonus ASV dolāru. Un ne šis pirmais mēģinājums pasaulē paspīdēt ar dārgi rotātu egli, kas vieniem liek sajūsmā ievilkt elpu, citiem nopūsties par bezgaumību. Gluži ierasti, ka publiski izvietotas egles pirms Ziemassvētkiem lepojas ar dārgiem rotājumiem, piemēram, šādi praktizē ar Swarovski izstrādājumiem u.c.

Lai tiktu pie eglītes, mēs pārsvarā dodamies uz mežu, tirgu, veikalu. Kāds pārnes nevis eglīti, bet kādu skaistu egles zaru. Tā domājot par to, ka katras eglītes mūžs dabā jānovērtē. Citi gluži labi iztiek bez eglītes mājās un dodas kopā ar ģimeni to rotāt mežā, pie reizes ar burkāniem, āboliem un citiem gardumiem pacienājot meža zvērus. Turpat eglītes zaros iededz svecītes, kas noteikti ir drošāk nekā atklātu liesmu lietot mājās. Tie, kuriem mežs patālu, bet eglīte dārzā vai mājas tiešā tuvumā, rotā to tur.

Eglīšu rotāšanas tradīcijas atšķiras un mums katru gadu ir iespēja izdomāt ko jaunu un īpaši tā gada noskaņojumam piemērotu. Ne viens vien ārzemju portāls vēsta tūristiem, ka Rīgā šogad atzīmē 500 gadu jubileju, kopš pirmoreiz pušķota eglīte. Ka došanās uz Latvijas galvaspilsētu būs reizē arī dalība šajos svētkos.

Vai konstatētais fakts tiešām ir vecākais pasaulē, lai spriež speciālisti, bet katrā ziņā pieņemt šo vēsti par esošu, lai veicinātu tūristu plūsmu uz Rīgu un Latviju, ir apsveicama ideja. Vienīgi izpildījums, lai pasniegtu šo vēsturisko faktu, varēja būt krietni pārliecinošāks un tāds, lai ar to lepotos katrs rīdzinieks. Lai to izceltu vai katrs Vecrīgā strādājošs uzņēmējs utml., nevis šīs ziņas apspēle paliktu galvenokārt oficiālu organizāciju rokās. Iespējams, mums pašiem pie šīs ziņas vēl jāpierod, lai sāktu ar to lepoties. Iznāk, ka pēkšņi sākta jauna tradīcija, bet lielai daļai vietējo tā šķiet nedaudz uzspiesta. Savukārt citās valstīs izraisījusi asas diskusijas ar mēģinājumiem pavēstīt, ka diez vai Rīga ir pilsēta, kur pirmoreiz pušķota eglīte.

Lai arī kāda eglītes pušķošanas vēsture, visticamāk tā šogad arī jūsu mājās būs goda vietā. Vai tajā būs iekārti āboli, čiekuri, piparkūkas? Vai varbūt krāšņi putni un taureņi? Mīksti lācīši, zaķīši, briedīši? Baltas, zelta, sudraba, sarkanas bumbas? Degs svecītes vai elektriskās spuldzītes? Tā jūsu gaume un izvēle. Jo būtu skumji pazaudēt tik senu un skaistu tradīciju kā gādāt un rotāt eglīti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Karlis 12/23/2010 18:01 Lai strīdas tie, kam gribās strīdēties, mēs ar šo domu esam auguši (jau sen pirms šīs vēsts masīvas popularizēšanas, šis ik pa brīdim uzplaiksnīja) tagad vienkārši arī citi pie tās jāpieradina, nedrīks mest plinti krūmos ... suvenīri eglītes izskatā, eglīšu mantiņas cauru gadu, puzuri uc, kas saistīts ar eglītes rotāšanu.

Kas liegtu pilsētai atrast lētāko puzuru rotājumu izgatavotāju un pasūtīt 100 000 puzurus ko iedot katram, kas nākamgad ieradīsies ar kruīza kuģiem Rīgā - Welcome to the place of birth of Christmas tree.

Droši vien, ka Rovaniemi arī saskārās ar nievājošu zviedru vai norvēģu, kanādiešu attieksmi, sak viņu ziemeļi ir daudz vairāk piemēroti Ziemassvētku vecītim, bet kurš palika uzvarētājs?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,


Biznesa augstskola Turība
,


Nikos Travel
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15244603sec.